Підліткова наркоманія: чому підлітки стають наркоманами та як зрозуміти, що в дитини з’явилася пагубна звичка

08.12.2017 00:00:008 переглядівАвтор: admin
/qualityoflife/10781-pidlitkova-narkomaniya-chomu-pidlitki-stayut-narkomanami-ta-yak-zrozumiti-shho-v-ditini-zyavilasya-pagubna-zvichka

Наркоманія серед підлітків – поширене явище в наш час. Найстрашнішим є те, що вживання наркотиків для сучасної молоді стало буденною справою, можна навіть сказати, традицією. Здається, ніби у сьогоднішніх підлітків не вживати наркотики вважається непристойним і несучасним. У підлітків дуже важко виявити ознаки зловживання наркотиками, адже вони часто приховують свою пристрасть. На питання, які найчастіше хвилюють батьків, відповіла лікар-нарколог КЗ «Олександрійський наркологічний диспансер» Лариса Турта.

– Чому вперше пробують наркотики саме підлітки? Які основні причини?

– Підлітковий вік – це особливий період і в житті дитини, і в житті батьків. Дитина дорослішає, стає більш самостійною, намагається приймати свої перші самостійні рішення, і, звичайно, більше часу починає проводити в колі друзів, знайомих, ніж з батьками. Батькам слід пам’ятати, що це нормальний період у розвитку дитини. Треба бути більш терплячими, тому що саме в цьому віці дуже часто виникають конфлікти в сім’ях, з ровесниками, і ці непорозуміння, образи, якісь нез’ясовані ситуації якраз підштовхують дитину до вживання наркотичних засобів. Діти таким чином намагаються заховатися, відійти від неприємностей, знайти якусь відраду та втіху.

Ще однією з причин, які підштовхують підлітків до вживання наркотичних засобів, є цікавість. Цікаво спробувати щось нове, бути такими, як усі, не бути білою вороною, адже, якщо дитина знаходиться в компанії, де всі вживають наркотики, їй дуже важко утриматися. Для підлітків якраз характерне колективне мислення, тобто коли людина ще не сформувала свою точку зору, вона більше мислить, як колектив, тобто піддається впливу групи. І для підлітків часто характерно якраз колективне вживання наркотичних засобів. Бувають випадки і насильного вживання, тобто коли молоду людину підсаджують на наркотик. У нашій практиці бували такі випадки, коли в компанії лідер є наркозалежним, і він підсаджує інших на наркотики, або наркодільці в цьому зацікавлені, тому що потім матимуть із цього великий прибуток. Бували й такі ситуації, коли молоді дівчата закохувалися в дорослих хлопців, які були залежні, і ті також підсаджували їх на наркотики. Ну і, звичайно, має значення оточення. Якщо дитина народилася в сім’ї, де батьки вживають наркотики, то дуже великий відсоток того, що і дитина почне вживати, тому що вона росте, спостерігає за цим і для неї це норма.

– Чи є якісь характерні ознаки, за якими батьки без спеціального обстеження могли б зрозуміти, що їх дитина почала вживати наркотики?

– Щоб вчасно виявити, що дитина почала вживати наркотики, треба добре знати свою дитину, її особливості, адже всі діти різні. Треба уважно спостерігати за її поведінкою.

Батькам важливо вчасно запідозрити вживання наркотичних засобів, тобто на етапі перших спроб, коли дитина вживає тільки інколи. Є певні ознаки, які характерні для вживання наркотичних засобів.

По-перше, це перепади настрою – від стану ейфорії, веселощів до агресії, злоби, дратівливості. Дуже характерні швидкі зміни цих станів. Змінюється ритм сну – вдень дитина може тривало спати або бути кволою, а під вечір вона активізується, рветься погуляти, потім затримується, пізно приходить, а потім уже може взагалі не з’являтися додому. Характерна поява у дітей нових висловлювань, так званого «жаргону» або «сленгу». Це не є стовідсотковою ознакою того, що дитина вживає або пробує наркотики, але вона може вказувати на те, що дитина перебуває в компанії, де використовують цей сленг, і, можливо, вживають наркотичні засоби. Також з’являються нові друзі й дитина намагається приховувати ці зв’язки – не розказує, як звати друга, де живе, приховує номери телефонів, виходить, коли хтось телефонує, обманює.

Діти стають замкнені, вони відчужуються від родичів, від близьких, від людей, яким вони раніше довіряли, приховують свої стосунки, зв’язки, починають обманювати, пропускають заняття, крадуть, виносять із дому речі і таке інше.

Часто такі діти можуть бути схильні до депресивних станів.

Також характерна зміна апетиту. Це може бути або його відсутність, або навпаки підсилення апетиту. Після прийому деяких наркотичних засобів інколи з’являється так званий синдром булемії, тобто вовчий апетит, коли діти вживають непомірну кількість їжі, наприклад, з’їдають каструлю борщу за один раз або цілу хлібину. Також характерний потяг до солодкого та спрага, адже організм бореться і намагається розбавити таким чином отруту, якою і є наркотик.

Підлітки, які вживають наркотики, стають неохайними. Вони перестають звертати увагу на свій зовнішній вигляд.

Ще однією характерною ознакою є зміна зіниць. В нормі у людини зіниці реагують на світло – на світлі вони звужуються, а в темноті розширюються. Необхідно звернути увагу, якщо в дитини дуже широкі зіниці, або навпаки – зовсім звужені. Якщо зіниці розширені майже на все око і на яскравому світлі вони не реагують, це може бути ознакою того, що дитина знаходиться під впливом наркотику. Або якщо в підлітка дуже вузенькі зіниці і в темноті вони не розширюються, це також має насторожити батьків.

Ну і також батьки повинні уважно спостерігати, чи не з’явились у підлітка сліди від уколів, які вони намагаються приховувати довгим одягом або татуюванням.

Ну і, звичайно, перевіряти кишені на наявність підозрілих згортків, ліків, шприців тощо.

Далі буде

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022214 переглядів

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022243 перегляди

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022341 перегляд

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: