В Олександрії надається психологічна допомога учасникам антитерористичної операції

30.11.2017 00:00:000 переглядівАвтор: admin
/qualityoflife/10779-v-oleksandriyi-nadaetsya-psikhologichna-dopomoga-uchasnikam-antiteroristichnoyi-operaciyi

Із того часу, коли на території України почали проходити військові дії, питання психологічної реабілітації учасників бойових дій стало надзвичайно актуальним. Серед ветеранів антитерористичної операції багато й жителів Олександрії та Олександрійського району, які також потребують допомоги та підтримки. Саме тому при Олександрійській центральній районній лікарні з 1 листопада працює психолог, який надає консультації учасникам АТО та членам їх родин. Детальніше про свою роботу розповів психолог поліклініки Центральної районної лікарні, який і надає психологічну допомогу ветеранам, Павло Скляренко.

– Звідки виникла ідея надання психологічної допомоги учасникам бойових дій?

– Все почалося з того, що згідно протокольного доручення голови облдержадміністрації був створений Центр надання медико-психологічної допомоги учасникам антитерористичної операції та членам їх родин. У складі цього центру є лікар-терапевт, представник громадської організації і, відповідно, психолог. Центр був створений 1 вересня, протягом вересня-жовтня я тут працював за сумісництвом, а з 1 листопада мені було запропоновано повністю перейти на цю роботу. Я певний час працював в системі освіти, сам є учасником антитерористичної операції, і я вважаю, що цей досвід надасть мені можливість вирішувати ті завдання, які будуть переді мною поставлені.

– На що спрямована ваша робота як психолога? Із чого вона складається?

– Робота психолога відносно пацієнта спрямована на позитивне самосприйняття, на впевнену поведінку, удосконалення навичок спілкування, а також ми сприяємо у вирішенні особистісних проблем і внутрішніх конфліктів. Хочу додати, що в рамках роботи центру ми прийняли наступне рішення: якщо учасник бойових дій потрапляє у лікарню на стаціонарне лікування, про це мені повідомляють, і я відвідую пацієнта у тому місці та у тому відділенні, де він лікується. У нас відбувається певна зустріч, і ми приймаємо рішення про подальшу роботу. Далі учасникам АТО, які проходять профогляди, обов’язково вписують мій кабінет, де ми зустрічаємося і знову приймаємо певні рішення.

Також з іншими установами та організаціями ми почали організовувати групи зустрічей ветеранів і хочемо, щоб ці зустрічі стали традиційними. Можливо, це перетвориться в певний довготривалий проект, який спрямований на надання психологічної допомоги, на ресоціалізацію учасників бойових дій та на сприяння того, щоб вони жили змістовним, продуктивним, насиченим життям.

– З якими психологічними проблемами ви, як психолог, стикаєтеся в роботі з учасниками бойових дій?

– Якщо говорити про участь у бойових діях, то, по-перше, це ненормальні, екстремальні умови, ризик для життя і здоров’я, відповідно людина переживає певні стреси і в результаті має певні наслідки для свого психічного і, дуже часто, фізичного здоров’я. Коли люди повертаються після війни, в них дуже часто змінюються ціннісні орієнтири, стиль та образ життя. Їм часто доводиться змінювати роботу, житло. Інколи ветеранам необхідна підтримка, адже людина вибудовує якісь нові орієнтири у своєму житті. Трапляються й розлади адаптації, тому що, в будь-якому випадку, крім стресів, людина отримує новий для неї досвід, який не завжди сприяє нормальній адаптації в суспільстві, тобто він специфічний – він є нормальним там, але тут війни немає. Ну і ще одна проблема, про яку зараз говорять – посттравматичний стресовий розлад. Це психічний розлад, це більш важкі речі, це теж трапляється, адже люди потрапляли в різні ситуації, де були поранення, був полон, тому вони потребують значної психологічної та медичної підтримки. Війна взагалі ні для кого не проходить безслідно. Особливо хотілось би сказати за мобілізованих. Для них ця ситуація взагалі специфічна. По суті, вони є цивільними людьми, і після повернення з ними треба проводити певну роботу, допомагати, щоб той досвід, який вони отримали під час бойових дій, можна було переосмислити, пережити та ефективно використати в нормальному цивільному житті.

– Які питання зможуть ветерани обговорювати з психологом? Це буде тільки тема війни чи й інші життєві питання?

– Це може бути тема війни, це можуть бути будь-які життєві ситуації, стосунки з оточуючими, вирішення якихось проблем в сім’ї. Людині просто може бути складно залишатися самій… Проблеми можуть бути різні. Це можуть буди стосунки з дітьми чи дружиною. Якщо ми повернемося до назви центру – Центр надання медико-психологічної допомоги учасникам антитерористичної операції і членам їх родин – стане зрозумілим, що звертатися до психолога можуть і дружини, і батьки учасників бойових дій. Можна приходити разом із дружинами (є така форма, як сімейне консультування), тобто ми можемо охоплювати досить широкий спектр питань, і власне на це ми спрямовуємо свою роботу. Взагалі, учасник бойових дій має право на психологічну допомогу з будь-яких питань протягом усього життя. Власне, це з керівництвом було узгоджено, і в цьому напрямку я планую працювати.

– Деякі люди вважають, що йти на прийом до психолога – це соромно,  або що їм це взагалі не потрібно. Також існують певні страхи, що цей візит може якось вплинути на працевлаштування. Чи так це?

– Я прекрасно розумію, що візит до психолога для більшості людей – це досить серйозне рішення, але я хочу сказати наступне: робота з психологом ніяк не відображається на медичній історії пацієнта. Психолог веде окрему документацію, в нашій роботі жорстко дотримується принцип конфіденційності, тобто те, що відбувається між психологом і пацієнтом, конфіденційно. Візит до психолога ніяким чином не відображається на результатах проходження медичних оглядів, профоглядів, на отримання сертифікатів психіатра і нарколога.

– Де і коли ветерани можуть потрапити до вас на прийом?

– Необхідно прийти до районної поліклініки, кабінет № 32, я там приймаю кожного дня з 8:00 до 14:00. Консультації надаються безкоштовно. Хочу також зазначити, що для учасників бойових дій у рамках роботи центру та лікарні дуже багато різних послуг надається безкоштовно. Ми маємо зв’язок із різними організаціями, зокрема, з обласним госпіталем для ветеранів війни, там психологічна служба поставлена дуже серйозно. Вони працюють з 2014 року, в них дуже гарні умови перебування та лікування. У певних випадках ми можемо посприяти тому, що учасник бойових дій матиме можливість пролікуватися в цьому госпіталі. До речі, згідно державних пільг, для нього це також безкоштовно.

Записала Юлія Пастух

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022228 переглядів

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022257 переглядів

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022363 перегляди

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: