Педикульоз. Профілактика та боротьба з ним

28.11.2017 00:00:0010 переглядівАвтор: admin
/qualityoflife/10778-pedikuloz-profilaktika-ta-borotba-z-nim

Наряду з іншими особливо небезпечними інфекціями епідемічний висипний тиф залишається однією з найстрашніших небезпечних інфекційних захворювань людей. В минулому відомі значні епідемії висипного тифу, що призводили до значних економічних та людських втрат. Підвищена захворюваність, навіть значні епідемії спостерігались під час війн, голодовок, природних катастроф, причому смертність серед людей часто була вищою, ніж військові втрати.

Інфекція передається від хворою людини до здорової. Переносником збудників висипного тифу є воші – найчастіше платяна та головна.

Враховуючи те, що спалахи висипного тифу та рецидиви висипного тифу (хвороба Брілла) спостерігаються в різних країнах світу, зокрема, африканських, наявність локальних воєнних конфліктів, у т.ч. і в Україні, збільшення кількості туристичних та комерційних поїздок до інших країн, як громадян України, так і зарубіжних громадян, для держави існує реальна загроза виникнення як спорадичних захворювань, так і спалахів епідемічного висипного тифу. Особливо в цьому відношенні викликає занепокоєння ситуація зі значним розповсюдженням педикульозу.

Сьогодні педикульоз – досить поширене соціальне захворювання. Поширюється він при контакті з хворим або через предмети особистої гігієни: гребінці, щітки для волосся, рушники, головні убори. Заразитися можна в місцях скупчення людей: вагони поїздів, інший транспорт, лікарні, школи, дитячі садки, перукарні, басейни та інші заклади.

За 9 місяців 2017 року по м. Олександрії відмічається збільшення кількості виявлених педикульозних хворих на 48,8% у порівнянні з 2016 роком. Основна частина уражених педикульозом – діти віком до 17 років. Найчастіше виявлення завшивленості учнів відбувалось під час проведення організованих медичних оглядів: після канікул та на початку навчального року.

Звертаємо увагу на те, що наразі помилково вважати, що воші заводяться у людей, які нехтують правилами особистої гігієни. Доведено, що ці комахи віддають перевагу здоровим і чистим, а не брудним волоссям. Тому від педикульозу не застрахований ніхто, незалежно від матеріального становища та дотримання правил гігієни.

Дезінфекційні заходи:

– механічний спосіб (використовується при незначному ураженні). Цей спосіб полягає в наступних заходах: стрижка і збривання волосся, вичісування комах і гнид густим гребінцем (перед вичісуванням волосся миють шампунем, ополіскують 5-10% розчином оцту).

– фізичний спосіб – білизну виварюють (кип’ятять) у 2% розчині кальцинованої соди, мила, перуть, висушують, прасують. Одяг, головні убори, постільні речі прасують з двох сторін через вологу тканину, звертаючи особливу увагу на шви, рубці, пояси і т.д.

– хімічний спосіб – застосування лікарських засобів, які зареєстровані  МОЗ України і мають дозвіл на використання. Обробка проводиться після отримання рекомендацій медичних працівників. Медичні препарати необхідно купувати тільки в аптечній мережі та під час використання суворо дотримуватись інструкції по застосуванню.

Після проведеної повної санітарної обробки необхідно обов’язково проводит огляди на педикульоз кожні 10 днів протягом 1 місяця. Діти без довідок про огляд на педикульоз до занять не допускаються. За довідкою про відсутність педикульозу необхідно звертатись в поліклінічну мережу до дільничного терапевта та педіатра.

Завідувач Олександрійського міськміжрайонного відділу

ДУ «Кіровоградський ОЛЦ МОЗ України»

Марина Первак

Фото: Рixabay

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022226 переглядів

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022253 перегляди

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022357 переглядів

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: