Цукровий діабет: що повинен знати кожен

13.10.2017 00:00:002 переглядаАвтор: admin
/qualityoflife/10762-cukrovijj-diabet-shho-povinen-znati-kozhen

Кожному, мабуть, відомо, що таке цукровий діабет. Це захворювання ендокринного типу, для якого характерний підвищений рівень вмісту цукру в крові. Пов›язана дана недуга з порушенням вироблення гормону інсуліну. Найбільш поширені 1 і 2 типи цукрового діабету, але зустрічаються також і некласичні типи даного захворювання. Перший тип – інсулінозалежний. У цьому випадку хворому доводиться регулярно вводити інсулін. Другий тип – інсулінонезалежний. Якщо випадок не запущений, то постійне введення гормону не потрібно. Через нестачу знань більшість людей навіть не підозрює про свій діагноз, поки не почнуть розвиватися ускладнення.  Як виявити цю хворобу, хто найчастіше хворіє, чи передається вона спадково – на ці та інші питання відповіла лікар-ендокринолог Олександрійської центральної районної лікарні Ірина Колісник.

– Чим небезпечний для людини цукровий діабет?

– Сам по собі діабет не небезпечний, головна небезпека полягає саме в його ускладненнях. Тобто, може розвинутися діабетична ретинопатія, що є головною причиною сліпоти пацієнтів, нефропатія, яка призводить до хронічної ниркової недостатності, діабетична стопа, коли виникають гангрени, некрози, атеросклероз артерій нижніх кінцівок, серцево-судинні захворювання, такі як ішемічна хвороба серця, а крайнім проявом є інфаркт міокарда та ішемічний інсульт. Ще можуть бути діабетичні коми, кетоацидотичні коми, коли накопичується кетонові тіла в крові й виникає такий стан, який називається кетеацидоз.

– Які ознаки та сигнали організму повинні насторожити людину? Як запідозрити цукровий діабет?

– Головними симптомами цукрового діабету можуть бути сухість у роті, підвищення спраги, прискорене сечовиділення, тобто людина часто ходить в туалет, особливо вночі, зниження маси тіла, може бути свербіж шкірних покривів і слизових оболонок, м’язова слабкість, постійне відчуття втоми, поява специфічного запаху з роту ацетону.

– Хто найчастіше хворіє на цукровий діабет? Які фактори ризику?

– Найбільш сприятливими факторами ризику виникнення цукрового діабету – це є вік понад 40 років, наявність цього захворювання в найближчих родичів, також зловживання алкоголем, перевага висококалорійної, жирної або вуглеводної їжі, гормональні зміни на тлі надниркової недостатності, а також прийом деяких медикаментів – цитостатиків, глюкокартикоїдів або діуретиків.

Цукровий діабет ще може виникати при ожирінні. У 80% хворих на цукровий діабет спостерігається надмірна маса тіла. При І ступені ожиріння ризик захворювання збільшується вдвічі, при ІІ ступені ризик збільшується в 5 разів, а при ІІІ ступені – до 10 разів і більше. Помічено, що найбільший ризик пов’язаний з абдомінальною формою ожиріння, тобто коли основні скупчення жиру формуються в області живота.

– Чи буває цукровий діабет у дітей? Як проявляється у них це захворювання?

– Цукровий діабет у дітей має відмінні від дорослих симптоми. Його особливість у тому, що він може протікати під маскою інших захворювань. Наприклад, під маскою гострого живота, якихось інфекційних захворювань, аденовірусної інфекції. Батьків має насторожити те, що їхня дитина п’є багато рідини, відвідує часто туалет вночі або втрачає масу тіла. Дітям також необхідно здавати аналіз на глюкозу після того, як вони перехворіли на пневмонію, грип або знаходилися під впливом стресу.

– Якщо у когось із батьків є цукровий діабет, чи передається спадково ця хвороба дітям?

– По суті, передається схильність до розвитку цієї форми хвороби. За його розвиток відповідає не одна клітина, а група. І, що важливо, обидва типи передаються полигенно, тобто без присутності факторів ризику хвороба себе не проявить. Якщо розглядати у процентному співвідношенні, то такий фактор ризику, як спадковість, буде дорівнювати 60-80 % із загальної ймовірності захворювання. Схильність до захворювання на цукровий діабет 1 типу, яка передається у спадок, може виявлятися у дітей і при здорових батьках. Це пов’язано з тим, що захворюваність може передаватися через покоління. Вірогідність розвитку інсулінозалежної форми хвороби у дітей буде складати 5-10 %, а для батьків тільки 2-5 %. При цьому у батька цей ризик вищий, ніж у матері. Є ще зв’язок між однояйцевими близнюками. Якщо в одного з близнюків виявили цю хворобу, то в іншої дитини така ймовірність буде дорівнювати 50%.

– Як лікувати цукровий діабет? Яких правил повинен дотримуватися кожен хворий?

 – По-перше, люди з цукровим діабетом повинні дотримуватися дієти. Необхідно зменшити загальну калорійність харчових продуктів. Слід виключити продукти, які містять цукор, обмежити вживання жирної їжі та збільшити кількість продуктів, які містять клітковину. Також людині, яка хворіє на цукровий діабет, рекомендуються помірні й дозовані фізичні навантаження. При відсутності ефекту лікарем-ендокринологом призначаються медикаментозні препарати. Якщо ж лікування медикаментами не дає бажаного ефекту, то тоді вже призначається інсулінотерапія.

– Чи діють зараз якісь знижки в аптеках на ліки від цукрового діабету?

– Є програма «Доступні ліки» по таблетованим препаратам. Люди звертаються до сімейного лікаря, він виписує їм рецепт на таблетовані препарати, і тоді їх можна придбати в аптеці або безкоштовно, або з незначною доплатою. Інсулін для хворих на цукровий діабет зараз безкоштовний.

Записала Юлія Пастух

Ілюстрація – medluks.com.ua

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022228 переглядів

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022255 переглядів

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022362 перегляди

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: