До уваги відповідальних осіб страхувальників!

25.05.2017 00:00:000 переглядівАвтор: admin
/qualityoflife/10719-do-uvagi-vidpovidalnikh-osib-strakhuvalnikiv

Олександрійське об’єднане управління Пенсійного фонду України Кіровоградської області, на чисельні запити з приводу нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі ЄСВ) на компенсацію за невикористану відпустку, повідомляє наступне.

Базою для нарахування ЄСВ є сума нарахованої заробітної плати за видами виплат, включаючи основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати (абз.1 п.1 ч.1 ст.7 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI. (далі Закон про ЄСВ). При цьому для віднесення тієї чи іншої виплати до заробітної плати слід орієнтуватися на Інструкцію зі статистики заробітної плати, затверджену наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. № 5 (далі інструкція №5).

Зверніть увагу! Виплати, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховуються ЄСВ, наведені у Переліку видів виплат №1170, який затверджений постановою КМУ від 22.10.2010р.

Сума грошової компенсації за дні невикористаної щорічної (основної та додаткової) відпустки та додаткової відпустки працівникам, які мають дітей, належить до фонду додаткової зарплати, як і відпускні за використані в період роботи дні відпустки (п.п.2.2.12 Інструкції №5). І в Переліку видів виплат №1170 таких виплат немає. Тому, нараховуючи та виплачуючи в день звільнення компенсацію за дні невикористаної відпустки, ви зобов’язані нараховувати на таку суму ЄСВ. Ставки ті самі, що і для заробітної виплати.

Але! Це справедливо для ситуації, коли роботодавець дотримується законодавства і розраховується зі своїми працівниками своєчасно – у день звільнення, як того вимагає Кодекс законів про працю України (КЗпП).

Якщо ж роботодавець з якихось причин нараховує компенсацію за невикористану відпустку після того, як трудові відносини з працівником розірвано, ситуація змінюється. На дату нарахування компенсації колишній працівник не працює, а отже не є платником ЄСВ. Тобто у роботодавця немає підстав для нарахування ЄСВ на виплати, які фактично він нараховує після дати звільнення. Винятком є суми, нараховані працівнику після його звільнення за відпрацьований час. Для таких виплат працює ч.2 ст.7 Закону про ЄСВ. Тож на зарплату, яку нараховано вже після дати звільнення, все одно потрібно нараховувати ЄСВ.

Зауважимо: нарахована сума компенсації за невикористану відпустку після звільнення працівника є виплатою за невідпрацьований час (п.п.2.2.12 Інструкції №5). Отже, на суми компенсації за невикористану відпустку, нараховану після дати звільнення, ЄСВ нараховувати не потрібно.

За отриманням консультацій  страхувальники можуть звертатись за адресою: вул. Шевченка,76, або за тел. 7-32-11.

Л.Галенко, начальник відділу адміністрування, супроводження інформаційних систем, електронних реєстрів та захисту інформації  

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022224 перегляди

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022252 перегляди

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022355 переглядів

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: