Відповіді на актуальні запитання олександрійців до пожежно-рятувальної служби

25.05.2017 00:00:000 переглядівАвтор: admin
/qualityoflife/10718-vidpovidi-na-aktualni-zapitannya-oleksandrijjciv-do-pozhezhno-ryatuvalnoyi-sluzhbi

Начальник  Олександрійського міськрайонного відділу Управління Державної служби з надзвичайних ситуацій  у Кіровоградській області  підполковник служби цивільного захисту  Дмитро Олександрович Колісник  дав відповіді на актуальні питання стосовно діяльності пожежно-рятувальної служби, що турбують мешканців міста та району Олександрійщини.

– Чи є «телефони довіри» Служби порятунку «101»?

– Так, з метою профілактики й попередження корупційних проявів та випадків неправомірних діянь з боку співробітників, просимо звертатись [email protected], чи за телефоном/факсом (0522) 22-05-42. Звертаємо вашу увагу на те, що про корупційні правопорушення та інші службові зловживання з боку посадових осіб Управління ДСНС у Кіровоградській області та підпорядкованих підрозділів ви можете повідомити письмово за адресою: 25015 м. Кропивницький, вул. Пашутінська, 1. Також повідомляємо, що на офіційному веб-порталі У ДСНС України у Кіровоградській області в розділі «Звернення громадян» функціонує рубрика «Інтернет-приймальня», до якої ви можете віртуально звернутися з питань можливих правопорушень та корупційних проявів з боку співробітників пожежно-рятувальної служби області.

 – Що Ви порадите на випадок виявлення незнайомого предмету?

– Для того, щоб вирізнити вибухові пристрої з-поміж усіх інших, варто запам’ятати  їхні  характерні ознаки.  Предмети є незнайомими або незвичними для цієї обстановки чи території. Наявність звуків, що лунають від предмету – цокання годинника, сигнали через певний проміжок часу, миготіння індикаторної лампочки. Наявність джерел живлення на механізмі або поряд з ним – батарейки, акумулятори тощо. Наявність розтяжки дротів, або дротів, що тягнуться від механізму на велику відстань. Предмет може бути підвішений на дереві або залишений на лавці.  Категорично забороняється торкатися предмету і пересувати його. Не варто користуватися засобами радіозв’язку, мобільними телефонами – вони можуть спровокувати вибух. Не слід  заливати предмет рідинами, засипати ґрунтом або чимось його накривати. Не рекомендується торкатися підозрілого пристрою та здійснювати на нього звуковий, світловий, тепловий чи механічний вплив, адже практично всі вибухові речовини отруйні та чутливі до механічних, звукових впливів та нагрівання. При виявленні вибухових пристроїв телефонуйте 101 або 102.

– В спекотну пору року часто спостерігаємо, як горять узбіччя автошляхів чи на полях випалюють суху траву. Чи несуть відповідальність палії?

–  За випалювання стерні, після- жнивних залишків та розведення багать на полях, пасовищах, ділянках із природною рослинністю або її залишками чинним законодавством передбачено  адміністративну (ст.77-1КУпАП) та кримінальну відповідальність (ст. 245 ККУ). Зокрема, знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загальнонебезпечним способом тягне за собою накладення штрафу від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеження волі на строк від двох до п’яти років.

– Дмитре Олександровичу, на що саме, з точки зору пожежної безпеки, необхідно звертати увагу при покупці побутових електроприладів?

– Варто купувати лише у магазинах, де є відповідні сертифікати якості на товар. Ні в якому разі не користуйтесь несправними або саморобними електричними запобіжниками. Періодично перевіряйте стан електромережі в будинку, для цього запросіть спеціаліста і в разі виявлення недоліків – усуньте їх. Не можна з’єднувати дроти вузлами, прибивати їх цвяхами або підвішувати на цвяхи. Праски, електричні плити, чайники та самовари, мультиварки та мікрохвильові печі необхідно встановлювати  на негорючі підставки подалі від штор, фіранок та інших горючих матеріалів; не залишайте без нагляду ввімкнені в мережу електрорадіоприлади й телевізори. Виходячи з дому, обов’язково переконайтесь, чи вимкнені прилади з електромережі.

–   Як можна зробити відпочинок у лісі безпечним?

–  Безумовно, теплої весняної чи літньої пори не хочеться проводити дозвілля у чотирьох стінах. Проте хочу закликати відпочивальників бути уважними та обережними, оскільки статистика служби порятунку свідчить, що необдумані вчинки громадян часто мають негативні наслідки, як для самих громадян, так і для оточуючих. Зокрема, основною причиною лісових пожеж є людська діяльність: необачно кинутий тліючий недопалок чи непогашений сірник, залишене вогнище. Навіть скляна пляшка, залишена на галявині серед сухої трави, листя, опалої хвої, у сонячний день може спровокувати пожежу. Тому бажано відпочивати у спеціально відведених місцях – рекреаційних зонах. Щоб попередити пожежі у лісових масивах, працівники пожежно-рятувальної служби, спільно з правоохоронцями, працівниками лісового господарства, місцевих органів влади, здійснюють рейдові перевірки дотримання громадянами правил пожежної безпеки на території лісового масиву. Учасники рейдів здійснюють обхід територій, де найчастіше збираються відпочивальники, нагадують про основні заходи безпеки у лісових масивах та надають застережні листівки.

Відповіді на запитання записала С.Шабанова

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022228 переглядів

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022255 переглядів

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022359 переглядів

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: