Як правильно вибрати якісний мед та що дає сон на вуликах в Олександрії

06.10.2016 00:00:005 переглядівАвтор: admin
/qualityoflife/10637-yak-pravilno-vibrati-yakisnijj-med-ta-shho-dae-son-na-vulikakh-v-oleksandriyi

Як правильно вибрати якісний мед та що дає сон на вуликах в Олександрії

Цілющі властивості меду, мабуть, відомі кожному. Мед користується популярністю у будь-яку пору року. Влітку господині використовують мед для випічки, в холодну пору року – при лікуванні застуди і зміцненні імунітету. Ще з меду виготовляють різноманітні скраби і засоби для краси шкіри. Та і загалом виготовлення меду можна назвати безвідходним виробництвом, адже існує велика кількість продуктів бджільництва. А ще набуває популярності вуликотерапія, тобто сон на вуликах. Про користь сну на вуликах,  продукти бджільництва, а також про те, як правильно вибрати мед – про все це ми запитали у професійного бджоляра Володимира Верпеки.

Професійний бджоляр

– Володимире, розкажіть про себе. Де ви народилися, яку здобули освіту?

– Я народився 18 березня 1984 року в селі Олександрівка Олександрійського району. Після закінчення школи у 2001 році навчався в Київському Державному науково-виробничому навчальному комбінаті за спеціальністю бджоляр. У 2002 році я придбав перші дві бджолині сім’ї і почав формувати свою пасіку, яка зараз налічує близько 100 бджолиних сімей. У 2004 році я на відмінно закінчив  Гадяцьку сільськогосподарську школу за фахом бджоляр. У 2006 році поступив в Київський Державний аграрний університет, який закінчив і відмінно захистив диплом бакалавра та магістра за спеціальністю «Технологія виробництва і переробки продукції бджільництва». А загалом навчитися бджільництву лише по книжкам неможливо. У себе на пасіці, я помітив багато розбіжностей між тим, що пишуть у книжках, і тим, що є на практиці. Саме завдяки практиці з’являються знання у бджільництві. В Україні багато прекрасних пасічників, котрі не мають спеціальної освіти, проте мають хороший досвід на практиці.

– Ви так багато років присвятили опановуванню професії бджоляра і маєте велику пасіку. А чи самі вже ділитеся знаннями та досвідом з іншими бджолярами?

– Так. Обмінююся досвідом на всеукраїнських виставках-ярмарках, куди приїжджаю з продукцією зі своєї пасіки. Такі заходи відбуваються в різних містах України. Завжди цікаво поспілкуватися з іншими бджолярами, а також із споживачами меду, з якими приємно ділитися знаннями. Якщо говорити про більш серйозний обмін знань, то він відбувається під час семінарів і курсів, які я регулярно відвідую у Києві в Національному науковому центрі «Інститут бджільництва імені П.І. Прокоповича». 

Медові поради

– Які існують сорти меду?

– Загалом розрізняють такі сорти меду: акацієвий мед, липовий мед, гречаний мед, мед з соняшнику, ріпаковий мед, мед з буркуну, мед лісовий, луговий мед і польовий. Але в нашій області розповсюджені не всі ці сорти.

Темний мед – із гречки, на даний момент у Кіровоградській області вважається рідкістю, тому що фермери відмовляються сіяти гречку. До того ж трапляються гібриди сортів гречки, які самі опилюються і не дають нектару. Більш розповсюджений мед нашої області – це мед із соняшника, він має жовтий колір. Найцінніший мед – травневий з білої акації. У 2016 році через погодні умови у пасічників майже не вийшло відкачати мед з акації.

– Як обрати якісний мед?

– Сьогодні покупець може обманутися неправильною назвою меду. Наприклад, соняшниковий мед продають під будь-якою іншою назвою: «травневий мед», «мед з чебрецю» і тому подібне. Ви можете купити мед не той, але він буде якісний. Не натурального меду останнім часом я ніде не зустрічав. Колись, у Радянські часи цукор видавався на колгоспні пасіки по пільговій ціні або взагалі безкоштовно. З цього цукру робили підкормку бджолам і може якимось чином отримували мед із цукру. На даний момент наші угіддя дають можливість отримати багато меду без підгодівлі цукром. Тому я вважаю, що на ринку, якщо ви можете чимось обманутися, то це грітим медом. Розігрітий мед шкідливий і не корисний. Краще боятися розігрітого меду, аніж меду з цукру. Я думаю, що розігрітий мед можна зустріти у 100 разів частіше, аніж мед із цукру.

Хотів би додати, що часто люди перевіряють якість меду ложкою. Вмочають ложку в мед і піднімають: якщо він ллється змійкою – це справжній мед. Але це лише ознака його зрілості, а не його натуральності. Я вважаю, що натуральність меду може визначити тільки лабораторія. Краще знати сорти меду і купувати мед у перевіреного пасічника.

– Чи якісний той мед, що стає густим через кілька днів після його придбання?

– Кристалізація – це абсолютно нормальне явище для будь-якого меду, окрім меду з акації. Цей мед довго не кристалізується, він може рік знаходитись у рідкому стані. Найшвидше кристалізується мед з рапсу. Він протягом семи днів кристалізується в білу кремоподібну масу. За ним по швидкості кристалізації іде соняшниковий мед. Він кристалізується протягом двох тижнів у жовту масу з крупним кристалом. Потім іде гречаний мед, який при кристалізації стає світлішим. Тобто кристалізація меду – це не погане явище, це свідчить про якість меду, але це не стосується меду з акації.

– Як правильно дістати густий мед з банки?

– Не варто розігрівати мед, бо це не лише знижує властивості меду, а й може зашкодити здоров’ю людини. Температура руйнує майже всі поживні речовини, які містить мед. І, крім того, виділяється така отруйна речовина, як оксиметилфурфурол – вона є отруйною. Якщо ви не можете дістати закристалізований мед з трьохлітрової банки, її можна опустити в каструлю з гарячою водою. Але нагрівати мед можна до 40 градусів Цельсія. Він не розігріється до рідкого стану, але його буде легше дістати з бутля. Але найкраще або відразу купувати у маленьких ємностях, або після купівлі трьохлітрової банки розлити мед у менші баночки.

– Напевно, строку придатності мед не має?

– Так, мед має необмежений строк придатності. Ще у єгипетських пірамідах знаходили мед у стільниках. Брали його на аналіз, він вже був печатний воском, і виявилося, що показники його не гірші за мед, який відкачують зараз. Мед є консервантом, він не втрачає своїх властивостей та не псується.

Продукти бджільництва

– Які існують продукти бджільництва і для чого їх застосовують?

– Існує кілька видів продуктів бджільництва. Один із найвідоміших – це забрус. Перед відкачуванням меду рамку обрізають пасічним ножем. Коли пасічник веде ножем по бруску рамки, все, що виступає за брусок – зрізується, і звідси і назва – забрус, тобто все те, що за брусом. Забрус – це воскова печатка меду, який дуже корисно вживати. З лікувальною метою його можна жувати при простуді, нежитю, запаленнях дихальних шляхів. При жуванні забрусу в порожнині рота протягом певного часу його температура підвищується і виділяються ефірні олії прополісу, які піднімаються у порожнину носоглотки і знімають запалення.

Крім того, бджоли приносять у вулик квітковий пилок. Квітковий пилок теж може вживати людина для покращення самопочуття, адже цей пилок має багато вітамінів та корисних мікроелементів. Коли бджоли складають квітковий пилок у стільники, після ферментативного процесу утворюється перга. Перга більш корисна по своїм властивостям, аніж квітковий пилок. Перга містить амінокислоти, вітаміни і ферменти з високими антимікробними властивостями. Пергу вживають для зміцнення імунітету.

Ще є такий корисний продукт, як прополіс. Прополіс бджоли збирають з бруньок дерев у вулику додають до нього віск і це служить для них як антибактеріальний засіб. Прополіс також застосовується і людьми при лікуванні ран та таких хвороб, як ангіна, бронхіт, запалення легень.

Ще один продукт – це бджолиний віск. З нього виготовляють ароматні свічки. Просто заливають розтоплений віск у форми і отримують різноманітні об’ємні свічки. Також з продукції бджільництва виготовляють лікувальні настоянки.

Слід сказати, що із давніх давен з меду виготовляли питний мед. Мед зброджували в дубових бочках і отримували хмільний напій – медовуху. Цей напій має приблизно 10-12 градусів, але не за рахунок додавання спирту, а в результаті бродіння. Строки виготовлення такого напою близько півроку.

– Чи популярні продукти бджільництва?

– Сам мед – популярний, бо про нього відомо давно. А от про різноманітні настоянки з продуктів бджільництва знають не всі. Та й виготовляти їх почали не так давно. Немає реклами і люди просто не знають про лікувальні властивості продуктів бджільництва. Кожен пасічник рекламує свою продукцію як може. Але, як ви бачите, реклами продуктів бджільництва майже немає. Тому що реклама – це дороговартісна справа. І якщо хтось замовляє рекламу – то це бджолярі, у яких велика пасіка і чималі прибутки.

Медовий бізнес

– Чи прибутковий медовий бізнес?

– Протягом тих років, що я займаюсь бджільництвом, мене неодноразово запитували чи прибуткова ця справа. Це залежить від того, настільки серйозно ти цим займаєшся. В нашому районі є пасічники, котрі займаються цим серйозніше, ніж я. У них більша кількість вуликів, вони продають мед за кордон. Тому варто зауважувати, який підхід до справи. Якщо людина хоче забезпечувати свою родину медом, можна придбати 5-10 вуликів. Для того, щоб отримати прибуток, вам знадобляться не лише знання, а й фінансові вкладення. Наприклад, бджолина сім’я коштує близько півтори тисячі гривень. Для того, щоб створити пасіку, необхідно багато інвентарю і все це потрібно купити. В цілому, безумовно ,пасіка буде вигідною.

– Як стати успішним пасічником?

– На успішність і розмір прибутку впливають деякі фактори. На бджіл впливають погодні умови. Наприклад, у 2016 році травневого меду було дуже мало, адже була холодна погода і пасічники понесли збитки. Літнього меду у цьому році було більш-менш нормально, але могло бути і більше. Все залежить від погоди. А також від того, настільки близько від пасіки розташоване поле. Якщо далеко і пасічник вивозить вулики ближче до поля чи дерев на медозбір – він буде мати більше меду, ніж той пасічник, який не вивозив свої вулики. Також конструкції вуликів впливають на кількість меду. І, звичайно, бджолина матка. Якщо вона не змогла дати велику кількість потомства, сім’я не має велику силу до медозбору, то на велику кількість меду  розраховувати не варто. Заміна маток, виведення маток – це дуже кропітка робота, яка потребує практики.

Сон над вуликами

– Окрім меду та продуктів бджільництва, стає популярною така послуга як сон на вуликах. В чому полягає вуликотерапія?

– Справді, останнім часом великої популярності набуває вуликотерапія – це лікування бджолами у вуликах. Ця тема мене цікавила давно. У цьому році ми з татом побудували спеціальний будиночок для сну над вуликами. Цей будинок я спроектував сам. Ви не знайдете ніяких креслень в Інтернеті. Хоча подібних будиночків в Україні дуже багато. Цей дерев’яний будиночок всередині схожий на купе у потязі. Там є два ліжка, столик між ними і вікно. Під ліжками вмонтовані вулики з бджолами. Вулики ізольовані від проникнення бджіл у будиночок та вкриті матрацом для зручності людини.

Що ж таке вуликотерапія?  Це величезне біомагнітне поле, яке вирівнює енергетику людини під час сну над вуликами. Коли людина лежить на вулику (він ізольований та вкритий матрацом), біоенергетика бджіл, мікровібрація лікує хвороби людини. Своїми тільцями бджоли підтримують певну температуру у вулику, щоб зігріти розплід, тобто це тепло будете відчувати і ви. Саме тому за годину перебування на вулику відбувається ефект відновлення всього організму. Людина швидко засинає і таким чином знімає втому та напругу. А ще, якщо взяти з собою апарат для вимірювання артеріального тиску і виміряти тиск до та після сеансу вуликотерапії, то можна помітити, що тиск вирівнюється, не зважаючи на те, що у людини до того був підвищений чи понижений тиск.

– Скільки часу людина може провести у такому будиночку та скільки сеансів треба відвідати?

– Сеанс триває близько двох годин, хоча можна залишатися і на ніч. Кількість сеансів для лікування – в межах десяти. Такий спосіб лікування широко розповсюджений в Західній Україні і у містах, де є санаторно-курортне лікування. Нині такий будинок є і в Олександрії. Він знаходиться на території будинку мого тата біля парку Будівельників.

– Нашим читачам буде цікаво дізнатися у вас, як у людини, котра постійно перебуває поряд із бджолами, що робити, аби не вжалили бджола?

– Якщо людина потрапила на пасіку або прийшла на сеанс вуликотерапії, підійшла до будиночка, біля якого, звичайно, літають бджоли, найперше, що потрібно – поводити себе спокійно. Коли бджола літає коло вас – не махайте руками.  Коли приходите на сеанс вуликотерапії – не використовуйте дезодоранти та парфуми – це бджолам не подобається. А також бажано бути в одязі з натуральних тканин. Варто вимикати мобільний телефон, а краще взагалі не заносити його у будинок. Ну це всі поради, які хотілося б надати стосовно бджіл і вуликотерапії.

– На останок, про що ви мрієте, як пасічник?

– Я не знаю, чи це самому мені під силу, але в даний час дуже втратила популярність продукція бджільництва. Тому що реклама шоколадок і газованих напоїв діє в тисячу разів сильніше, ніж невелика реклама меду у баночці. Хотілося б аби мед і продукти бджільництва стали достойними конкурентами цукеркам і наша б нація стала значно здоровішою.

Катерина Карпенко

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022221 перегляд

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022252 перегляди

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022354 перегляди

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: