Як вберегти себе від ботулізму?

22.09.2016 00:00:0011 переглядівАвтор: admin
/qualityoflife/10635-yak-vberegti-sebe-vid-botulizmui

Як вберегти себе від ботулізму?

За поточний період 2016 року в Кіровоградській області вже зареєстровано 4 випадки захворювання на ботулізм з 6 потерпілими (Добровеличківський район?–??1 випадок /1 потерпілий, Гайворонський район?–??1 випадок / 2 потерпілих, м.Світловодськ?–??1 випадок / 2 потерпілих, Кіровоградський район?–??1 випадок / 1 потерпілий). Один випадок закінчився летально: померла 77-річна жителька Кіровоградського району, яка вживала м’ясну тушонку, яку сама приготувала в 2014 році.

Факторами передачі токсину збудника ботулізму стали продукти харчування домашнього виготовлення: паштет м’ясний, м’ясна тушонка, консерва рибна, риба в’ялена. При цьому риба в’ялена була придбана на стихійному ринку.

Ботулізм?–??одне з найбільш важких інфекційних харчових отруєнь, викликане паличкою Clostridium botulinum і її токсином.

Збудники ботулізму широко поширені в природі. Вегетативні форми і спори виявляються в кишечнику різних домашніх і особливо диких тварин, водоплавних птахів, риб. Потрапляючи у зовнішнє середовище (ґрунт, мул озер і річок), спори довгий час зберігаються і накопичуються. Практично всі харчові продукти, забруднені ґрунтом або вмістом кишечника тварин, птахів, риб, можуть містити спори або вегетативні форми збудників ботулізму. Однак захворювання може виникнути тільки при вживанні тих продуктів, які зберігалися в анаеробних (без присутності кисню) або близьких до анаеробних умовах без попередньої достатньої термічної обробки. Це можуть бути консерви, особливо домашнього приготування, копчені, в’ялені м’ясні та рибні вироби та інші продукти, при зберіганні яких є умови для розвитку вегетативних форм збудників та токсиноутворення.

Найчастіше реєструються захворювання, пов’язані із вживанням грибів домашнього консервування, копченої або в’яленої риби, м’ясних і ковбасних виробів, бобових консервів. Ці продукти частіше викликають групові, «сімейні» спалахи захворювань. Якщо інфікований продукт твердофазний (ковбаса, копчене м’ясо, риба), то в ньому можлива так звана «гніздова» інфікованість збудниками ботулізму і утворення токсинів, тому зустрічаються випадки захворювання на ботулізм, коли не всі особи, які вживали один продукт, хворіють. У консервах, інфікованих клостридіями ботулізму, як правило, здуваються кришки?–??так званий «бомбаж». Але в більшості випадків збудник ботулізму у харчовому продукті не змінює його зовнішнього вигляду та смакових властивостей.

Інкубаційний період (час від моменту проникнення збудника в організм до клінічних виявів захворювання) триває від 2–10 годин до 2–7 діб (у середньому 24 години). Відомо, що чим більша кількість ботулотоксину потрапила в організм, тим коротший інкубаційний період і тим важчим слід очікувати перебіг ботулізму. Захворювання починається гостро, раптово. Перші його симптоми пов’язані із враженням шлунково-кишкового тракту (нудота, блювання, біль у животі тощо). Пізніше додаються вже специфічні симптоми: погіршення ясності зору, поява «сітки» або «туману» перед очима, двоїння в очах, опущення віка, різка слабкість, запаморочення, сухість слизових оболонок рота та глотки, важкість ковтання, розлад мови аж до втрати голосу. В подальшому з’являється неврологічна симптоматика, яка триває кілька днів і супроводжується загальнотоксичним синдромом: хворі скаржаться на сильний головний біль, запаморочення, загальну слабкість, підвищення температури тіла. Розвивається гостра дихальна недостатність, що може стати причиною смерті при ботулізмі.

Профілактика ботулізму: перш за все, не купуйте на ринках, у несанкційованих місцях торгівлі, у випадкових осіб, на зупинках транспорту, тощо?–??в’ялену, солону та копчену рибу, ковбаси та інші м’ясні продукти, будь-які консерви домашнього виготовлення, а також інші харчові продукти невідомого походження та сумнівної якості. Для приготування домашніх консервів відбирайте тільки непошкоджені, добре помиті овочі та фрукти; використовуйте рекомендовані рецептурою концентрації солі, цукру і кислоти, вони перешкоджають накопиченню токсину; м’ясо і рибу в домашніх умовах консервуйте в герметично закритих банках тільки із застосуванням автоклава; по можливості, не закривайте герметично гриби, овочі, ягоди та інші продукти, які важко вичистити від забруднення, використовуйте кислоту, яка пригнічує розвиток спор ботулізму; зберігайте домашні консерви при низьких температурах; вміст роздутих банок, так званий «бомбаж» відправляйте відразу ж на смітник.

Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей. Прислухайтесь до вищевказаних порад.

Л.?Хільченко?–??лікар із загальної гігієни, начальник відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022221 перегляд

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022252 перегляди

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022354 перегляди

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: