Юлія Данилюк: Остеохондроз треба лікувати комплексно

18.08.2016 00:00:007 переглядівАвтор: admin
/qualityoflife/10631-yuliya-danilyuk-osteokhondroz-treba-likuvati-kompleksno

Юлія Данилюк: Остеохондроз треба лікувати комплексно

Коли діагноз встановлено — остеохондроз — постає питання як позбавити людину болю, як протистояти цьому захворюванню. З цього питання ми і продовжуємо діалог з лікарем-невропатологом, фізіотерапевтом Олександрійської центральної районної лікарні Юлією Данилюк. Минулого разу ми розповіли про те, що це за хвороба, які її симптоми і як можна її діагностувати. Тепер наша розповідь про лікування і профілактику.

– Ми говорили про те, що завдяки діагностиці, в тому числі за допомогою сучасних технологій, можна виявити остеохондроз і встановити точний діагноз. Як лікувати цю розповсюджену хворобу?

– Біль у спині — це один із найчастіших проявів цієї хвороби. Для лікування больового синдрому використовують нестероїдні протизапальні препарати (НПЗП), міорелаксанти, хондропротектори, вітаміни групи В, місцеві гелі. Це допомагає тоді, коли біль нетривкий. Якщо є стійкий больовий синдром, проводять блокади з застосуванням гормональних препаратів та знеболювальних.

Для кожного пацієнта потрібно визначити індивідуальний підхід в лікуванні, бо існують супутні захворювання, що можуть обмежувати прийом препаратів.

– Чи можна лікувати больовий синдром при остеохондрозі не тільки ліками, але тими способами, що не пов’язані з таблетками й крапельницями?

– Крім медичних препаратів, лікар може застосувати як допоміжний метод лікування фізіотерапію. Є засоби фізіотерапії, які дозволяють позбавити болю і при остеохондрозі. Фізіотерапія може використовуватись за відсутності протипоказань.

– Невже слабкий струм чи магнітне поле може зашкодити одним, якщо допомагає іншим?

– Так, може і зашкодити, з цим потрібно бути обережним. Коли людина проходить обстеження і якщо діагностується супутня патологія, то фізіотерапевтичні процедури не відпускаються. Чому? Тому що в такому випадку вони можуть спровокувати доброякісні або прогресування злоякісного захворювання. Якщо пацієнт пройшов необхідні обстеження й у нього все добре, тоді може використовуватись і фізіотерапевтичні методи лікування, які дають гарні результати.

– Чим допомагає хворому на остеохондроз фізіотерапія?

– Спектр дії фізіотерапевтичних апаратів широкий. Маємо апарати протибольової дії. Якщо потрібно, можемо використати апарати для стимуляції, якщо відбулися ураження нервових корінців. Є техніка, яка допомагає в знятті набряків і покращенні кровообігу.

Який саме вид фізіотерапевтичної допомоги, яку процедуру використати – все це визначає лікар-фізіотерапевт. Це тому, що маємо певну специфіку дії кожного апарату, тому в залежності від того який це період хвороби — гострий, підгострий чи хронічний – ми даємо призначення.

– Чи обов’язково це мусить бути госпіталізація хворого?

– Рання госпіталізація в неврологічне відділення з вираженим больовим синдромом є бажаною. Тоді пацієнту забезпечується пасивний спокій протягом 5-7 днів. З перших днів лікування застосовують:

• синусоїдальні струми;

• диадинамічні струми;

• ампліпульс;

• електрофорез з застосуванням знеболювальних препаратів;

• ультразвук або ультрафоно форез з анальгіном, гідрокортизоном, трилоном Б.

На розсуд лікаря і згідно симптоматики та інтенсивності болю використовують:

• низькочастотну магнітотерапію;

• еритематозне ультрафіолетове опромінення;

• електрофорез з карипазимом або з каріпаїмом;

• синусоїдальні струми з використанням лідокаїна, новокаїна.

При захворюваннях хребта також призначають голкорефлексотерапію, витяжіння хребта, післяізометричну релаксацію, заняття на апараті Євмінова, лікувальну фізкультуру, плавання в басейні. Зауважу, що масаж поперекової ділянки при гострому болю не призначається через можливе погіршення стану.

– Гострий період хвороби минув. Чи можна закріпити результати лікування, щоб хвороба нехай не залишила назавжди, але відступила…

– Є фактори ризику, які можуть і далі провокувати загострення хвороби. Серед таких є малорухомий спосіб життя, перенавантаження, ожиріння.. Необхідно відкорегувати ці фактори і продовжити здоровий спосіб життя з застосуванням лікувальної фізкультури.

Треба зазначити, що одним з основних методів лікування і реабілітації, що потребує хворий після оперативних лікувань, наприклад видалення кили (грижі — російською мовою), або після травми хребта, є лікувальна фізкультура. Кожна людина повинна працювати над собою, тому що сили лікаря направлені на зняття больового синдрому та досягнення тривалої ремісії. Але реабілітацію, повернення до звичайного життя, адаптацію після хвороби, людина проходить з родичами, близькими. Всі рідні люди повинні їй допомогти. Сам пацієнт, який вже залишає межі лікарні, теж повинен налаштувати себе на одужання, так само як і на те, що проходження повного курсу лікування без домашніх занять лікувальною фізкультурою чи розробкою м’язу чи кінцівки – бажане. Швидкий результат буде при тривалих зусиллях пацієнта та його роботою над собою. Тому лікування повинно бути комплексне. І саме тоді ви отримаєте повноцінний спосіб життя в боротьбі з таким захворюванням, як остеохондроз.

На завершення додам вислів, який мені подобається. “Медицина не може врятувати від смерті, але спроможна продовжити життя, зміцнити моральність, заохочуючи доброчесність, переслідуючи порок — цього смертельного ворога здоров’я. Вона, медицина, може вилікувати багато недуг, що вражають людство і робить сильнішими й державу і народ завдяки своїм порадам”. Так говорив давній китайський імператор Хуанді. І це висловлювання актуальне й сьогодні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022223 перегляди

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022252 перегляди

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022355 переглядів

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: