Наслідки вживання спайсу

16.06.2016 00:00:0016 переглядівАвтор: admin
/qualityoflife/10611-naslidki-vzhivannya-spajjsu

Основна ціль наркобізнесу – поширення наркотичних речовин для збільшення своїх прибутків, щоб якнайбільше заробити і при цьому «обійти» діючі закони. Тому наркодільці постійно працюють в такому напрямку, щоб бути на 1-2 кроки попереду існуючої законодавчої бази. Тобто, намагаються знайти таку хімічну сполуку, яка мала би наркотичний ефект і не відносилась до списку наркотиків.

Так з’явились трав’яні суміші для паління, які називаються спайсом (spise). Щоб зацікавити молодь, через інтернет-магазини продаються такі «мікси» під виглядом аромосумішей, солей, приправ. Що ж знаходиться в яскравих пакетиках з різними магічними назвами?

Основними компонентами спайсу є висушені трави і трави-ентеогени, що мають у своєму складі психоактивні речовини та впливають на людську свідомість. Ентеогеном називається вид рослинності, який використовується для моментальної зміни свідомості. Багато людей, які часто вживають спайс, якраз і хочуть отримати такий змінений стан свідомості. На даний момент ентеогени поділяються на два типи: легальні і нелегальні. До заборонених відносяться: сальвія (Salvia divinorum), гавайська троянда (Argyreia nervosa) і блакитний лотос (Nymphea caerulea). Якщо в спайсі міститься будь-який заборонений вид трави, то такий спайс теж є нелегальним.

На висушені трави – основу наносять, шляхом оброблення, синтетичні канабіноїди, які за своєю дією в 5-6 разів сильніші за марихуану. Щоб в трав’яній суміші було важко виявити канабіноїди, в так звані «мікси» додають інші рослини з психотропними властивостями та велику кількість баластних сполук (такі як вітамін Е).

Тепер спробуємо з’ясувати, чим же паління спайсу шкодить організму і здоров’ю людини. Під дією прямого впливу диму на слизові оболонки, людський організм реагує запальними процесами глотки, гортані, бронхів, легень. Постійне паління та вплив канцерогенів, що містяться у великій кількості в диму, спричиняють розвиток ракових захворювань ротової порожнини, верхніх дихальних шляхів та інших органів. Вплив психотропних речовин на організм викликає непередбачувану зміну свідомості: від ейфорії до істерики, агресії. Під дією інтоксикації з’являються галюцинації, змінюється поведінка людини. Простими словами, людина «дуріє», повністю втрачає здатність себе контролювати. Тому часто в такому стані молодь виходить у вікно, що на 9 поверсі, купається в льодяній воді та скоює інші неадекватні вчинки. Часте паління трав’яних сумішей призводить до розвитку звикання (залежності). Залежна людина не може відмовитись від вживання наркотику, тому що потреба у повторному введенні речовини насильна (компульсивний потяг), не усвідомлюється, часто прирівнюється до таких фізіологічних потреб, як голод і спрага.

Наслідки вживання спайсу: важкі нервові порушення, зниження пам’яті, інтелекту, осмислення, зниження або відсутність сну, емоційні перепади (паніка, страх, депресії), інвалідність, ознаки інтоксикації (блювання, судоми, кома), ураження легенів, бронхів, серцево-судинної системи, психози (випадки хронічних галюцинацій), ураження репродуктивної системи (доведено, що синтетичні канабіноїди викликають генну мутацію статевих клітин, розвивається безпліддя як у чоловіків так і у жінок), смертельні наслідки (внаслідок отруєння, травматизму, суїциду), залежність при тривалому палінні суміші spise.

Кожна людина вправі робити свій вибір. Та все ж я хочу звернутись до молоді.

Не все, що гарне зовні, в яскравій і цікавій оболонці – корисне. Не завжди те, про що вам говорять ваші знайомі, відповідає дійсності. Навіть якщо вони самі пробували курити спайс – це їхнє відчуття, ви не знаєте, як відреагує ваш організм. Як правило, добре переносять люди, які раніше вживали наркотики.

Не соромтеся свого страху перед наркотиком, бо він є природнім інстинктом самозбереження. Він вас оберігає. Уникайте таких друзів, компаній, де вживають наркотики. Саме перебування в такому колі друзів призводить до звикання, зменшення природного страху.

Будьте обережні і уважні до реклами і не піддавайте небезпеці своє здоров’я.

Л.Турта, лікар-нарколог

 КЗ «Олександрійський наркологічний диспансер»

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022224 перегляди

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022252 перегляди

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022355 переглядів

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: