Рання діагностика захворювань за допомогою комп’ютерної томографії та магнітно-резонансної томографії

09.06.2016 00:00:008 переглядівАвтор: admin
/qualityoflife/10609-rannya-diagnostika-zakhvoryuvan-za-dopomogoyu-kompyuternoyi-tomografiyi-ta-magnitno-rezonansnoyi-tomografiyi

В сучасному світі, людина забуває дбати про своє здоров’я. В шаленому світі подій та проблем кожен забуває, що саме здоров’я є самим цінним за всіх часів та народів. На жаль, ми почали забувати, що своєчасне діагностування захворювань та правильна постановка діагнозу дає можливість попередити та правильно лікувати більшість хвороб зі зменшенням затрат на лікування.

Сьогодні мова піде про діагностику. Поряд зі стандартними методами обстеження, розвиваються більш сучасні, більш інформативні. Кожній людині бажано орієнтуватися в цих методах.

Терміном «діагностика» зазвичай позначають весь процес обстеження хворого по визначенню хвороби. Поряд з традиційними методами обстеження з’явились більш сучасні. До цих методів обстеження відносять спіральну комп’ютерну томографію та магнітно-резонансну томографію. Мова сьогодні піде про ці методи.

Комп’ютерна томографія (КТ) – це метод пошарового дослідження організму, оснований на рентгенівському випромінені. Доза опромінення чітко контролюється протоколами, апаратурою та є дуже незначною. Очікувати якоїсь шкоди від неї не варто.

КТ на сьогоднішній день – провідний метод діагностики багатьох захворювань головного мозку,спинного мозку, легень, печінки, нирок, підшлункової залози, аорти та легеневої артерії, наднирників. Цей метод введений в клінічні протоколи лікарів та може бути, як основним способом встановлення діагнозу, так і допоміжним – тобто уточнюючим. КТ в більшості випадків використовується для діагностики станів, що раптово розвинулись (екстрених). До них належать: судомний синдром; стан зі зміною психічної поведінки; стійкий головний біль; травми різного характеру; перенесені онкологічні захворювання; прийом антикоагулянтів; зміна характеру судом; втрата свідомості; проникаючі травми черепу та інші; гострий початок раптового головного болю; зміна характеру головного болю; хронічний алкоголізм; наявність або підозра на діагноз СНІД; значний підйом артеріального тиску; підозра на гостре порушення мозкового кровообігу(інсульт); головний біль зі зміною характеру болю, у віці старше 50 років; захворювання кісток і тому подібне; гострий неврологічний дефіцит (наприклад ознаки мозкового інсульту).

Більшість КТ досліджень є плановими для підтвердження кінцевого діагнозу. Перевагою цього методу обстеження є коротка тривалість проведення діагностики та швидке встановлення діагнозу для надання більш кваліфікованої та правильної допомоги пацієнту. Існують протипокази для проведення обстеження: вагітність, а при використанні контрастування: ниркова недостатність, важкий цукровий діабет, наявність алергії на контраст, вагітність, вкрай важкий стан пацієнта.

Розглянемо що таке магнітно-резонансна томографія (МРТ). На відміну від КТ, в магнітно-резонансній томографії не використовується рентгенологічне опромінення. Видів магнітно-резонансної томографії дуже багато. Вони дозволяють визначити не тільки захворювання, але й швидкість кровотоку, звуження судин і так далі.

Як і в КТ існують протипокази для проведення цього дослідження. Вони є беззаперечні і відносні. Беззаперечні – це встановлений кардіостимулятор, електронні імпланти середнього вуха, великі металеві імпланти та наявність металевих предметів, наприклад, ошурків після роботи на зварювальному апараті, феромагнітні апарати Ілізарова.

Існують і відносні протипоказання: кровоспиняючі кліпси, інсулінові насоси; протези клапанів серця; декомпенсована сердцево – судинна патологія; перший триместр вагітності; неадекватність пацієнта; клаустрофобія (боязке відношення до закритого простору); вкрай важкий стан пацієнта по основному та по супутніх захворюваннях; наявність татуювання з використанням барвників, що містять в собі металеві з’єднання.

Якщо МРТ проводиться з контрастуванням, то протипоказами є хронічна ниркова недостатність, алергічна реакція на контрастний розчин, вагітність на будь-якому терміні, гемопоетична анемія.

Головна перевага МРТ – отримання якісного зображення м’яких тканин організму (нирки, головний мозок, органи малого тазу) та відсутність рентгенологічного навантаження.

Як  бачимо з матеріалу – це є абсолютно різні методи обстеження, але вони можуть доповнювати один одного. На жаль, в наш час існують такі захворювання, які потребують дообстеження на обох апаратах. Так це не дешево, але ж ми цінуємо перед усім своє здоров’я і тому краще знати, що лікуєш, ніж витратитись на непотрібні ліки. Пацієнт має запам’ятати лише декілька правил.

Перед усім варто знати, що немає універсального  методу обстеження для всіх захворювань. Крім того, невчасне звернення з проблемою до лікаря може призвести до занедбаності хвороби. Деякі хвороби мають тривалий період розвитку і тому варто вчасно звертатися за медичною допомогою. В багатьох випадках проблема не в невдалих методах лікування, а в невчасному зверненні пацієнта. Слідкувати за своїм здоров’ям варто завжди! Як сказав Гіппократ «Хворий повинен разом з лікарем боротись з хворобою!». Тому не втрачайте свій час та при перших ознаках захворювання звертайтесь до лікаря. Вчасно виявлене захворювання та правильно встановлений діагноз – значна частина успіху. Хотілось би закінчити словами Вольтера: «Немає нічого триваліше за час, бо він – міра вічності; немає нічого коротше за нього, тому що його недостатньо для всіх наших починань… Всі люди нехтують ним і всі шкодують про його втрату!».

Юлія Данилюк, лікар-невролог, фізіотерапевт Олександрійської центральної районної лікарні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022226 переглядів

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022253 перегляди

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022357 переглядів

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: