Сучасна наркоманія: як попередити та вчасно виявити

23.07.2015 00:00:000 переглядівАвтор: admin
/qualityoflife/10544-suchasna-narkomaniya-yak-poperediti-ta-vchasno-viyaviti

За останні сто років наркоманія, поширившись в усьому світі, набула характеру справжньої епідемії. Не оминула ця біда і Україну. У нашому місті показники поширеності зележності від наркотиків більші у 2-3 рази в порівнянні з обласним центром  та Україною.

Дороге задоволення

Дуже швидке поширення цієї страшної хвороби пов’язане з розповсюдженням та продажем наркотиків. Відомо, що один наркоман за рік вволікає, «заражає» до 15 чоловік. Робить це наркозалежний в основному для того, щоб самому стабільно мати гроші на щоденну порцію зілля. Адже один споживач витрачає на одну дозу від 100 до 2500 грн на один день (на місяць становить близько 75 тис грн).

Залежність з першої спроби

Пристрасть до наркотиків формується дуже швидко, у середньому через 2-3 місяці вживання. Та не рідко людина стає рабом наркотика після першої ж спроби.

Основні ознаки хвороби: нестримний потяг до наркотику, який прирівнюють до почуття голоду чи спраги; наростаючі збільшення дози; психічна та фізична залежність від наркотику.

Закоханість у наркотик

В умовах психічної залежності гарний настрій людини залежить від того, чи є наркотики під рукою. Потім наркотичний засіб стає необхідною умовою нормального стану залежної людини. Наркоман відчуває до наркотику відчуття «любові»: він, як закоханий, весь час думає про предмет свого бажання, постійно чекає зустрічі з ним, лине до нього, радіє, коли ця зустріч от-от відбудеться, нервує і нудиться, коли ця зустріч відкладається; готовий на все, щоб бути весь час разом з наркотиком. Особистість людини змінюється повністю. Всі інші інтереси відходять на другий план.

Фізична залежність

Психічна залежність та згадки про приємні відчуття від перших доз наркотиків є головними факторами, що примушують продовжувати вживати наркотики. Але надалі в організмі людини під дією наркотика відбувається порушення фізіології. Наркоотрута включається в глибинні механізми обміну речовин і біохімічні процеси, що протікають в організмі, які вимагають регулярної порції наркотику. Виникає пристосування (адаптація) організму людини до хронічного вживання наркотику.

Кожні 6-10 годин наркоман відчуває нестримне бажання вжити свою дозу, яка до певного моменту все збільшується і збільшується. Розвивається фізична залежність, коли при відсутності наркотику крім психічного дискомфорту виникає «ломка» (стан відміни). Турбують сильні, нестерпні болі у м’язах, суглобах кінцівок, всього тіла, тремтіння всього тіла, болі в животі, не можуть самостійно пересуватись, вкриваються холодним потом. Наркозалежний відчуває нестерпні муки «наркотичного голоду», які зникають тільки після вживання наркотику.

Щоб виправити свій стан, наркоман намагається знайти необхідні «ліки» за будь-яку ціну. Саме тому наркозалежний вимушений займатись шахрайством, здійснювати крадіжки, забирати останні гроші в сім’ї, вбивати людей.

Немає жодного органу чи системи в організмі залежної людини, на який би не вплинув наркотик. Страждає шкіра, волосся, зуби, запалюються судини у місцях ін’єкцій – «горять вени». Знижується пам’ять, інтелект, уповільнюється мислення та реакція організму. Виникає апатія, роздратованість, безсоння. Близько 80% наркозалежних уражені вірусними гепатитами, мають ВІЛ-позитивний статус. Страждають печінка, нирки, серце і інші органи.

Як попередити наркоманію

Наркозалежні пацієнти часто жалкують не про те, що стали наркоманами, а про те, що пізнали смак наркотика. Один наркоман говорив: «Наркотик – як смачний торт. Якщо його ніколи не пробував, не знаєш його смак, то можеш спокійно відмовитись від нього. Але якщо спробував, то пам’ятаєш його смак і не в силах стриматись. Якщо ти хоч раз спробував наркотик, то ти вже наркоман, бо наркотик уміє чекати. Тому всім говорю: краще не пробуйте».

Багато хто вважає, що спробувавши один раз наркотик – нічого не станеться, хвороби не буде, і, як вважають самі залежні, в будь-який момент можуть завжди «зав’язати». Але хвороба розвивається непомітно, людина тривалий час не відчуває себе хворою. Межа, яка розділяє здоров’я від хвороби, відносна і невідчутна.

Для того, аби дитина не захотіла пробувати наркотики, батькам необхідно розповісти всю правду про наркотичні засоби, про їх шкідливість і формування залежності. Адже наркомани поширюють неправдиву інформацію про наркотики, прикрашену і висвітлену з тієї сторони, яка вигідна людям,що заробляють на цьому гроші. Про ті жахливі наслідки, що спіткають кожного наркозалежного, як правило не розповідають. Також варто на власному прикладі показувати як жити без шкідливих звичок. Якщо, наприклад, дитині говорити про шкідливість паління і при цьому палити, то навряд чи ваші слова будуть переконливішими за ваші дії. Це стосується і алкоголю, і наркотиків.

Варто вчити своїх дітей, як спілкуватись з однолітками та як вміти відмовлятись від шкідливих звичок, наркотиків. Адже «бути як всі» набагато легше, ніж бути особистістю і не робити того, що шкідливо для здоров’я. Батькам необхідно допомогти дітям розрізняти правдиву інформацію щодо наркотиків від неправдивої, так як світ наркомана – це світ міфів.

Варто розвивати дитину різносторонньо: розумово, фізично і духовно. Щоб наркотик не міг заволодіти навіть думками вашої дитини.

Звичайно, батьки мають змалечку готувати дитину до того, що в житті є невдачі, розчарування, але їх можна подолати і пережити. Тобто дитина повинна рости стійкою до проблем і стресів. Відомо, що саме люди, які не можуть самостійно вирішувати проблеми, не витримують тягаря невдач, розпачу, впадають в депресивні стани  і найчастіше вживають наркотики.

Дитина має рости упевненою у собі, спокійно переносити життєві труднощі, відчувати батьківську любов і підтримку. Для цього необхідно якомога частіше спілкуватись та обговорювати різні питання, спостерігати за дитиною, її поведінкою. Цікавитись, хто її друзі. Відомо, що коли дитина спілкується з друзями-наркоманами, вона поступово звикає до їх поведінки, зникає страх і зростає цікавість до наркотику.

Перші ознаки

Як запідозрити, що дитина вживає наркотики? У дитини змінились інтереси, вона стала емоційно холодною, бездушною, дратівливою. У неї з’явились нові друзі, з якими дитина не знайомить батьків, дитина не бажає спілкуватись з батьками, уникає контакту. З’явилась підвищена цікавість до домашньої аптечки, літератури по фармакології, дитина вивчає асортимент аптек. Змінився зовнішній вигляд: дитина стала неохайною, носить в спеку одяг з довгими рукавами, її не цікавить власний зовнішній вигляд.

Дитина пропускає заняття, просить під різними приводами гроші, у неї з’являються борги, зникають гроші та цінні речі з дому. В особистих речах з’явились таблетки, шприци, обривки фольги, різні порошки, розчинники, сигарети.  Відбуваються зміни зіниць: або надто вузькі, або широкі. На тілі можуть бути сліди від ін’єкцій.

У дитини часто змінюється настрій. Може бути як неадекватна веселість, надмірна активність, так і навпаки, сонливість і поганий настрій. Поведінка дитини може нагадувати п’яну людину, коли рухи погано контрольовані, мова уповільнена або навпаки – надмірна  балакучість, але при наркотичному сп’янінні запаху спиртного немає.

Зміни ритму сну дитини також мають вас насторожити. Якщо дитина раніше спала уночі нормально, а тепер вона спить вдень чи ввечері, а вночі не спить, або спить по кілька годин і прокидається – це може свідчити про її неврологічні розлади, пов’язані із вживанням наркотиків.

Зміни апетиту: дитина може перестати їсти, або їсти вдвічі чи втричі більше, аніж будь-коли.

Вихід є

Якщо ви запідозрили, що ваша дитина вживає наркотичні засоби, не варто кричати на неї чи відмовлятися від неї. Ненавидіти треба наркотик, а не вашу дитину. Навпаки, підтримайте дитину, адже вона до кінця може не усвідомлювати небезпеку. Не панікуйте і не тисніть, так як дитина ще більше віддалиться від вас і не буде вам довіряти. Зверніться до спеціаліста. Адже тільки фахівець може виявити: чи знаходиться ваша дитина у залежності від наркотику, чи зловживає епізодично наркотичними засобами, а можливо у неї інше захворювання. Не вірте завірянням, клятвам, що «більше не буде».

Пам’ятайте, що у вихованні вашої дитини ви маєте не тільки батьківські права, але і обов’язки.

За консультацією з приводу наркотичної залежності можна звернутися до комунального закладу «Олександрійський наркологічний диспансер», що знаходиться в мікрорайоні «Перемога», провулок Банний, 4. Телефон: 6-89-72.

Підготувала лікар-нарколог Л. Турта

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022221 перегляд

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022251 перегляд

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022354 перегляди

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: