Як врятуватися від алергії

16.07.2015 00:00:0012 переглядівАвтор: admin
/qualityoflife/10543-yak-vryatuvatisya-vid-alergiyi

Якщо людина щороку в один і той самий час починає чхати, «плакати», із носа «ллє» так, що доводиться носити при собі декілька хустинок, є всі підстави говорити про поліноз – алергію на пилок рослин.

Поліноз, або сінна лихоманка, – це алергічне захворювання, що викликається пилком дерев, трав, кущів. При сінній лихоманці відбувається неадекватна реакція імунної системи на пилок рослин.

Пилок з навколишнього повітря осідає на слизових оболонках носа, очей та ротової порожнини, потрапляє в бронхи, контактує зі шкірою і у чутливих до неї осіб виникають симптоми алергії.

Симптоми алергії на пилок

Закладеність носа, рясні водянисті виділення з носа. Напади чихання, свербіж у носі. Свербіж та почервоніння очей, сльозотеча. Свербіж піднебіння, язика. Утруднення дихання (задишка або ядуха). Свистячі хрипи в грудній клітці, сухий кашель. Шкірні висипання (кропивниця, екзема).

Сінна лихоманка має чітко сезонний характер, що збігається з періодом цвітіння певних рослин. У весняний період алергію викликає пилок дерев і кущів (особливо пилок берези), в літній – пилок злакових трав, в літньо-осінній – пилок бур’янів.

Алергія на пилок може стати причиною алергічної кропивниці, набряків Квінке, розвитку й загострень бронхіальної астми. Страждає нервова система – можливі напади мігрені, описані випадки пилкової епілепсії. При потраплянні пилку до шлунково-кишкового тракту, наприклад з їжею, можливі нудота, блювання, різкі болі в животі в поєднанні з кропивницею. Проникнувши в кров, частки пилку можуть викликати біль в суглобах – реакцію за типом ревматичної.

Що робити в період загострення алергії?

Необхідно провітрювати приміщення тільки після дощу, увечері й коли немає вітру. Якщо кватирки або вікна відкриті завжди, то на них потрібно повісити добре змочені простирадла або марлю в кілька шарів. По можливості, намагайтеся не виходити на вулицю рано вранці і в сухі жаркі дні, у період найбільшої концентрації пилку в повітрі. Після повернення з вулиці рекомендується повністю переодягтися.

Душ треба приймати не рідше двох разів на день і відразу після повернення з вулиці.

Робіть щоденний туалет носової порожнини, промивайте очі й полощіть горло фізіологічним розчином хлориду натрію (1/3 чайної ложки повареної солі на склянку теплої кип’яченої води).

Не сушіть речі після прання на вулиці (на балконі), тому що на них осідає пилок. Щодня робіть вологе прибирання у квартирі.

На вулиці обов’язково одягайте окуляри, щоб захистити очі від прямого потрапляння пилку на слизову.

Обережно із траволікуванням. І взагалі з усіма речовинами (шампунями, кремами) і медикаментами, до складу яких входять екстракти або компоненти рослин! Вдома не розводьте герань, примулу, бегонію, фіалки, троянки, бузок і плющі.

Перша допомога

Що робити, коли раптово у вас з’явилися ознаки алергії (наприклад, сверблячка, почервоніння шкіри, різні висипання)? Можна прийняти антигістамінні (протиалергійні) препарати, а саме: діазолін, супрастин, тавегіл, димедрол, кларитин, еріус (обов’язково прочитайте інструкцію до них). Умийте обличчя, руки звичайною прохолодною водою, щоб зменшити свербіння. Якщо ситуація критична, наприклад, через набряк слизової оболонки горла важко дихати (це характерно для небезпечного для життя прояву алергії – набряку Квінке), терміново викликайте «швидку». Якщо ситуація не критична, випийте сорбент (препарат, який виводить токсини), наприклад активоване вугілля (але не раніш як за півгодини після прийому антигістамінного препарату, за цей час він почне діяти), поставте очисну клізму зі звичайною теплою водою. У такий нешкідливий спосіб ви «приберете» із травного тракту чужорідні речовини, які могли спровокувати алергійну реакцію. Але майте на увазі: активоване вугілля не можна приймати задовго (2-3 дні, не більше). Воно добре «забирає» все шкідливе й непотрібне з кишечнику, але може також «захопити» й корисні речовини. Приймайте 2-3 рази на день: ранком натще, на ніч і перед обідом (дорослий – 5-6 таблеток за один раз, дитина – 1-2 таблетки). Будь-який сорбент (активоване вугілля, ентеросгель та інші) потрібно пити через 2 години після їди або за 1 годину до їди. Вилучіть із харчування гостре, смажене, жирне, щоб зменшити навантаження на печінку (зазвичай вона завжди причетна до алергійної реакції). Згадайте, які нові продукти ви їли, й поки що відмовтеся від них. Після цього зверніться до фахівця, щоб установити точну причину алергії. Якщо ви не можете потрапити до лікаря відразу, дотримуйтеся цих порад ще якийсь час.

Пийте достатню кількість чистої води (літр-півтора на день) Так ви допомагаєте організмові виводити токсини й знімаєте навантаження з нирок. З метою підвищення імунітету корисно пити компот із сухофруктів (він збагатить мінералами), напій із шипшини (багатий на вітамін С, який захищає від інфекцій і в цілому зміцнює організм).

Полянко І.К., лікар-терапевт амб.№2 КЗ ЦПМСД

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022221 перегляд

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022251 перегляд

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022354 перегляди

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: