31 травня – Всесвітній день боротьби з курінням

21.05.2015 00:00:007 переглядівАвтор: admin
/qualityoflife/10527-31-travnya-vsesvitnijj-den-borotbi-z-kurinnyam

Однією із шкідливих звичок, найбільш небезпечних для здоров’я, є паління.

У наш  час воно перетворилося у масову «епідемію», яка завдає значної шкоди здоров’ю. Паління називають чумою, а сигарету – смертоносною зброєю, винайденою в мирних цілях. Люди, які палять, не усвідомлюють шкідливих наслідків паління і замислюються по-справжньому лише при виникненні захворювання.

Особливого розмаху набуло паління серед молоді. Проведеними дослідженнями доведено, що переважна більшість починає палити у віці між 15 та 20 роками. Це і намагання задовольнити своє зацікавлення, і наслідування  моді. Але головною причиною все ж є приклад батьків та ровесників, які палять. Бажання бути прийнятим у середовище ровесників, здаватися дорослішим часто спонукає підлітка брати сигарету.

Поступово вживання тютюну переходить в звичку, виникає потреба в отриманні певної дози нікотину.

Будь-який курець знає, що паління руйнує його організм, однак відмовитися від цієї звички дуже нелегко.

Як сам тютюн, так і дим, надзвичайно токсичні. До їх складу входять біля 300 різних видів сполук, більшість з яких шкідливі для людини (нікотин, оксид вуглецю (чадний газ), синильна кислота та  речовини, які стимулюють розвиток пухлин). Тютюн повільно, але невідворотно руйнує здоров’я людини, є причиною ряду серйозних захворювань.

При тривалому палінні нікотин впливає на роботу багатьох внутрішніх органів, на нервову, серцево-судинну систему, головний мозок. Думка про те, що паління начебто підвищує працездатність, покращує розумову діяльність, не має підґрунтя і є помилковою. Нікотин лише спочатку збуджує клітини головного мозку і короткочасно розширює його судини. В подальшому вони звужуються, погіршується кровообіг, знижується працездатність, настає упадок сил, з’являється головний біль, погіршується пам’ять. Хибне відчуття сорому за невміння палити примушує подолати нудоту, головний біль та інші неприємні відчуття, які виникають під час випалювання першої сигарети.

Паління викликає спазми судин, які живлять серцевий м’яз, що призводить до приступів стенокардії (грудної жаби). Кров’яний тиск у курців підвищується, а це призводить до розвитку гіпертонічної хвороби. Надто сильно діє нікотин і на судини кінцівок, він сприяє спазмам, звуженню та закупорці дрібних судин. Серйозне захворювання – облітеруючий ендартеріїт – сумний «привілей» курців. Це захворювання проявляється у відчутті болю при ходінні у литках ніг,  і хворий починає кульгати. Негативно впливає тютюновий дим і на органи дихання, тому що при палінні зменшується кількість кисню, що вдихається та збільшується насичення крові вуглекислим газом, завдяки чому настає кисневий голод клітин. Навіть короткочасний голод клітин нервової системи, особливо клітин кори головного мозку, призводить до різкого порушення їх діяльності.

Ці явища посилюються ще й тому, що тютюновий дим містить великий відсоток окису вуглецю (угарний газ), який швидко сполучається із гемоглобіном крові та посилює недостатність постачання організму киснем.

В результаті тривалого подразнення тютюновим димом верхніх дихальних шляхів у курців розвивається хронічне запалення слизової оболонки цих шляхів – бронхіт, виникає кашель.

Тютюновий дим – один із факторів виникнення злоякісних пухлин легенів, бронхів, губ, стравоходу, порожнини рота, глотки та гортані. Справа в тому, що при згоранні тютюну відбувається так звана суха його перегонка, в процесі якої утворюються дьоготь, смоли та ароматичні речовини, які мають канцерогенні (ракоутворюючі) властивості.

Паління шкідливо впливає на органи травлення. Нікотин, потрапляючи зі слиною в шлунок, діє на його слизову оболонку та нервові закінчення, що знаходяться у його стінці. У курців часто спостерігається катар або виразка шлунку.

Кожному курцю необхідно пам’ятати, що паління завдає шкоди не тільки йому, але й оточуючим, коли він палить у закритому приміщенні.

Паління відноситься до тих шкідливих звичок, відмова від яких  потребує сили волі, наполегливості, рішучості.

Який же висновок можна зробити із вище наведених фактів? Поки ще є час, відмовтесь від паління, а краще всього – взагалі не починати палити, особливо в молодому віці, коли організм найбільш легко піддається впливу шкідливих речовин.

Відмова від паління – одне з важливих умов здоров’я та довголіття.

Здоров’я – велике благо, вміння зберегти його в значній мірі залежить від самої людини.

Кравченко О.А., зав.амб.№3 КЗ «ЦПМСД»

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022226 переглядів

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022253 перегляди

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022357 переглядів

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: