Флюорографія – простий метод своєчасного виявлення туберкульозу

23.04.2015 00:00:000 переглядівАвтор: admin
/qualityoflife/10520-flyuorografiya-prostijj-metod-svoechasnogo-viyavlennya-tuberkulozu

Туберкульоз сьогодні перестав бути хворобою бідних та голодних. Так, у нього дійсно є соціальні ознаки і ризик захворіти вищий у тих, хто живе бідно. Але часто достатньо перенести хворобу на ногах, пережити легкий стрес, надмірно захопитися схудненням – в результаті маємо організм, прекрасно «підготований» для інфікування туберкульозом. Сьогодні серед пацієнтів фтизіатра, окрім осіб, позбавлених волі в минулому та бездомних, успішні бізнесмени та політики, артисти та представники «золотої молоді». Тому сподіватись на свій соціальний статус не варто, краще подбати про профілактику.

Туберкульоз – це інфекційне захворювання, яке передається повітряно-крапельним шляхом від хворої людини та уражує найчастіше легені. Інфікуватись можна будь-де і будь-коли, тому що ця інфекція дуже стійка у навколишньому середовищі. Хвороба ця дуже підступна, розвивається спочатку непомітно, може маскуватись під інші захворювання. Ось чому вкрай необхідно щорічно проходити флюорографічне обстеження, яке дає змогу виявити туберкульоз на ранній стадії.

Флюорографія проводиться людям старше 15 років щорічно. Неможна не визнати ефективність цього методу в діагностиці туберкульозу та раку легень. І як би нас не дратували іноді незрозумілі вимоги проходження флюорографії на роботі, в інституті чи будь-де, відмовлятися від неї не варто. Часто, тільки завдяки масовій флюорографії вдається виявляти нові випадки туберкульозу.

Особливу актуальність флюорографія має у нас в Україні, де з 1995 року оголошена епідемія туберкульозу. В таких несприятливих епідеміологічних умовах всі ми знаходимося в групі ризику, але в першу чергу це люди з імунодефіцитними станами, хронічними захворюваннями легень, курці та , на жаль, діти. Крім того, займаючи перші позиції по тютюнопалінню, ми доволі рідко співвідносимо цей факт з туберкульозом, а даремно. Паління, безперечно, робить свій внесок в підтримку та розвиток епідемії туберкульозу, ослаблюючи, в першу чергу, дихальну систему нашого організму.

Підводячи підсумок, хочу ще раз звернути вашу увагу на те, що щорічна флюорографія може вберегти вас від смертельно небезпечних хвороб. Туберкульоз виліковний тільки за умови своєчасного виявлення захворювання. Тож, будь ласка, подбайте про своє здоров’я та здоров’я ваших рідних-пройдіть флюорографічне обстеження.

Краніна І.М., лікар-фтизіатр  комунального закладу «Олександрійський протитуберкульозний диспансер»

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022221 перегляд

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022252 перегляди

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022354 перегляди

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: