6 березня – Всесвітній день боротьби з глаукомою

27.02.2015 00:00:000 переглядівАвтор: admin
/qualityoflife/10505-6-bereznya-vsesvitnijj-den-borotbi-z-glaukomoyu

ГЛАУКОМА – це хвороба ока, причиною якої є підвищення внутрішньоочного тиску. Якщо внутрішньоочний тиск своєчасно не понизити до нормального, може загинути зоровий нерв, що призведе до незворотної сліпоти.

Здорове око має внутрішньоочний тиск (18-25 мм рт. ст.) завдяки балансу притоку і відтоку рідини. При глаукомі циркуляція рідини в оці порушується, вона накопичується і внутрішньоочний тиск починає підніматися. При цьому зоровий нерв та інші структури ока відчувають підвищене навантаження, страждає кровообіг ока.

Глаукома підступна – вона підкрадається непомітно, може вести приховану руйнівну роботу, щоб потім грянути раптовою катастрофою. Глаукома, яка не лікувалась, веде до зниження зору і повної незворотної сліпоти. Око, яке не розпізнає світла, може причиняти сильний біль, і тоді не залишається нічого іншого, як видалити його. Пам’ятаючи про це, ви напевно не полінуєтесь відвідати з профілактичною метою кабінет лікаря-офтальмолога і перевірити стан своїх очей.

Глаукома звичайно розвивається після 40 років. Якщо ви в цьому віці -профілактичне обстеження обов’язкове, контролюйте внутришньоочний тиск 1 раз на рік. Розвитку глаукоми сприяють цукровий діабет і атеросклероз. Якщо хто-небудь з ваших кровних родичів хворів чи хворіє на глаукому, ви знаходитесь у групі підвищеного ризику.

Ви можете не відчувати підвищеного тиску і це дуже небезпечно. Чим довше внутрішньоочний тиск зберігається на високому рівні, тим більше страждає зоровий нерв. Поступово він гине. А разом з ним гине і зір. Нормальним вважається внутрішньоочний тиск від 17 до 25 мм рт. ст., якщо вам вимірювали тиск тонометром Маклакова.

Запам’ятайте:

• поява райдужних кіл при погляді на електричну лампочку;

• поява періодичного чи стійкого туману;

• погіршення зору після фізичної праці, у т.ч. пов’язаний з працею головою донизу;

• почервоніння ока, яке супроводжується гострим болем який-не знімається прийомом анальгетиків.

Всі ці прояви повинні насторожити вас і вам слід якомога скоріше звернутися до лікаря-офтальмолога.

Якщо вам встановили діагноз глаукома – не слід впадати у відчай, якщо виконувати рекомендації лікаря, постійно наглядатись, лікуватись, у більшості випадків це захворювання можна призупинити і зберегти зір. Основа лікування – засоби, які знижують внутрішньоочний тиск. Як правило, це очні краплі і вірогідно, що вам потрібно буде капати їх усе життя. Техніка капання проста, ви зможете засвоїти її і дуже скоро ця процедура стане такою ж звичайною, як, наприклад, чищення зубів зранку та ввечері.

Для лікування всіх видів глаукоми зараз широко застосовують такі краплі як Бримонал, Беталмік, Ланотан, Ксалатан, Траватан, Азарга. Ці краплі не тільки понижують внутрішньоочний тиск, але і позитивно впливають на зоровий нерв. Правда, є у цих крапель один недолік – їх вартість, але коли мова йде про збереження вашого зору, не потрібно економити на своєму здоров’ї, адже потім його не купиш ні за які гроші.

В комплекс медикаментозного лікування глаукоми входять і засоби, які поліпшують мозковий кровообіг, стимулюють обмінні процеси.

Якщо вам буде запропонована фізіотерапія, наприклад, стимуляція зорового нерва і сітківки за допомогою магнітних полів чи лазерних променів, спокійно йдіть на ці процедури! Вони достатньо ефективні і зовсім безпечні. Ставтесь з довірою до хірургічних методів – операція може стати для вас допоміжною в ситуації, коли інші засоби вже вичерпані. Хірургічні втручання при глаукомі зараз добре розроблені, проводяться швидко і безболісно. Дорогий час при лікуванні глаукоми – не відкладайте операцію.

Протікання глаукоми залежить від вашого способу життя.

Ось деякі рекомендації, яких потрібно дотримуватись хворим на глаукому:

• Працюйте стільки, скільки потрібно, згідно вашого віку та загального стану здоров’я, але не напружуйтесь. Уникайте фізичних і нервових перевантажень;

• Перенавантаженням для вас може стати також прополка грядок, якщо ви працюєте в нахил. Прилаштуйте яку-небудь лавку, стілець – не нахиляйтесь. Що б ви не робили – читаєте, в’яжете, не сидіть з нахиленою головою і при поганому освітленні;

• Дивитись телевізор не забороняється, але також при хорошому освітленні (не в темряві) і в правильній позі, щоб голова не була нахилена, чи запрокинута.

Харчуйтесь раціонально залежно від віку, віддавайте перевагу овочевим стравам, рибі, сирим овочам та фруктам.

Вживання рідини, якщо немає для цього інших показань, можна не зменшувати, але неможна відразу випивати більше склянки.

Якщо ви курець – киньте палити негайно! Нікотин шкідливий для ваших очей.

Не носіть тісних комірців, краваток – всього, що перешкоджає кровообігу в ділянці голови та шиї.

Для вас дуже важливим є хороший сон. Введіть в розклад дня вечірні прогулянки; якщо не спиться – приймайте на ніч 2-3 чайні ложки меду, які запийте теплою водою, робіть теплі ванни для ніг.

Витримуйте призначений режим закапування очей. Якщо вам потрібно піти із дому надовго, не забудьте взяти краплі з собою.

Регулярно відвідуйте лікуючого лікаря. Навіть при стабілізації внутрішньоочного тиску, контрольні обстеження будуть потрібні кожні 3 місяці. І бажано проходити курси профілактичного лікування 2 рази на рік.

І наостанок велике прохання: слідкуйте за своїм здоров’ям, регулярно проходьте медичні огляди.

 Пам’ятайте: ні глаукому, ні катаракту неможливо вилікувати ніякими вправами для очей. Повірте, дуже прикро, коли приходять пацієнти, які втратили зір від глаукоми, а ти вже не можеш їм допомогти, а все тому, що вони сиділи вдома, робили якісь вправи, прикладали травки до очей, а глаукома робила свою руйнівну справу. Якщо хвороба виявлена своєчасно, в більшості випадків ми зможемо вам допомогти!

Лікар-офтальмолог вищої категорії,  завідувач офтальмологічним відділенням ОМЛ №1 Бараник Віктор Іванович

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022226 переглядів

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022252 перегляди

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022355 переглядів

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: