Нітрати у питній воді – небезпека для дітей та дорослих

20.02.2015 00:00:000 переглядівАвтор: admin
/qualityoflife/10504-nitrati-u-pitnijj-vodi-nebezpeka-dlya-ditejj-ta-doroslikh

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я 25% населення планети постійно перебуває під загрозою хвороб, пов’язаних зі споживанням недоброякісної питної води.

Для жителів Олександрії та Олександрійського району, як і України взагалі, забезпечення населення якісною питною водою є однією із найбільш пріоритетних проблем. Це стосується як централізованого, так і децентралізованого водопостачання.

Згідно статистичних даних 75% сільського населення України вживає воду з децентралізованих джерел водопостачання, по Кіровоградській області – близько половини всього населення області (47,8%) вживають воду із громадських та індивідуальних, розташованих на територіях приватних садиб, колодязів (трубчастих або ж шахтних).

Невідповідність питної води санітарно-мікробіологічним вимогам є основною причиною підвищення захворюваності серед населення на такі інфекційні захворювання, як вірусний гепатит А, черевний тиф, дизентерія, холера, ротавірусні інфекції, лептоспіроз тощо, а також хвороби, пов’язані з хімічним забрудненням води, серед них і водно-нітратна метгемоглобінемія.

Водно-нітратна метгемоглобінемія спричинена токсичною дією нітратів, яка полягає у кисневому голодуванні тканин (гіпоксії), що розвивається внаслідок порушення транспортування кисню кров’ю, а також у пригніченні активності ферментних систем, що беруть участь у процесах тканинного дихання. Нітратна інтоксикація пов’язана з утворенням високого рівня метгемоглобіну в крові та розвитком ціанозу. Групи підвищеного ризику становлять діти до з-х років, а особливо немовлята віком до 1 року, яких вигодовують сумішами, приготовленими на воді з концентрацією нітратів понад 50 мг/дм?. Чутливі до нітратів також особи похилого віку, хворі на анемію, люди із захворюваннями дихальної системи та хворобами серцево-судинної системи.

Симптоми хвороби у дітей проявляються у вигляді посиніння ділянок навколо рота, рук і на стопах, тому цю хворобу ще називають «блакитний синдром немовлят». У дітей, вражених цією хворобою, може бути блювання, пронос, збільшення слиноутворення. Гостре нітратне отруєння у немовлят у 7–8% випадків закінчується смертю.

Однією із причин наявності нітратів у колодязях є недотримання їхніми власниками санітарних вимог при облаштуванні та утриманні колодязів, вигрібних ям, надвірних туалетів, місць утримання худоби, тощо.

Олександрійським міжрайонним управлінням Головного управління Держсанепідслужби у Кіровоградській області, сумісно з ВП Олександрійським міжрайонним відділом лабораторних досліджень ДУ «Кіровоградський ОЛЦ ДСЕСУ», відповідно до Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», Закону України «Про питну воду та питне водопостачання», Постанови КМУ від 30.03.1998 №391 «Про затвердження Положення про державну систему моніторингу довкілля» та повноважень, наданих Положенням про Державну санітарно-епідеміологічну службу України, проводиться моніторинг за якістю питної води, як із джерел централізованого водопостачання, так і децентралізованих джерел.

Так, впродовж 2014 року на території м. Олександрії та Олександрійського району із джерел децентралізованого водопостачання відібрано та досліджено 277 проб питної води, із них не відповідали вимогам нормативів 155 досліджених проб, або ж 56,0%  (по м. Олександрії – 28,8%, по Олександрійському району – 62,2%), із них: по мікробіологічних показниках – 54,5% досліджених проб (м. Олександрія – 17,4%, Олександрійський район – 62,4%), по санітарно-гігієнічних – 57,2% (м. Олександрія – 37,9%, Олександрійський район – 62,1%). Не відповідали гігієнічним нормам, за вмістом нітратів 68,9% досліджених проб (м. Олександрія – 79,3%, Олександрійський район – 66,4%).

З метою запобігання негативному впливу нітратів на здоров’я населення та виникненню отруєнь і захворювань Держсанепідслужба рекомендує:

– за можливістю якнайдовше годувати немовлят першого року життя грудним молоком, вміст у ньому нітратів низький, навіть якщо мати вживає питну воду з підвищеною концентрацією цих сполук;

– для приготування їжі та питних цілей дітей до 3-х років використовувати чисту від нітратів питну воду, а саме: фасовану/бутильовану столову воду;

– місця влаштування колодязів (свердловин) слід розташовувати на незабрудненій та захищеній території, яка знаходиться вище за течією ґрунтових вод на відстані не менше ніж 30 м від магістралей з інтенсивним рухом транспорту та не менше ніж 50 м (для індивідуальних колодязів – не менше ніж 20м) від вбиралень, вигрібних ям, споруд та мереж каналізації, складів добрив та отрутохімікатів, місць утримання худоби та інших місць забруднення ґрунту та підземних вод;

– територію поблизу колодязя (свердловини) утримувати в чистоті та організовувати відведення поверхневого стоку;

– дотримуватися гігієнічних вимог при облаштуванні та експлуатації колодязів (ізолювання стін колодязів, облаштування навколо нього глиняного замка, огородження, навісу, кришки, загального відра тощо). Відповідно до санітарних вимог колодязі не менше 1 разу на рік необхідно чистити, а саме: відкачувати воду, чистити стінки металевими щітками від нальоту і дно від осаду, зайвих речей, які могли потрапити випадково до криниці, з подальшою дезінфекцією. Після чого воду необхідно знову відкачати і користуватися колодязем уже після наступного заповнення;

– для утеплення і захисту колодязів (свердловин) від замерзання використовувати пінобетон, мати із чистої соломи, сіна, стружки, тощо, але при цьому зазначений матеріал не повинен потрапляти у водозабір; ні в якому разі не використовувати для цієї мети гній чи перегній.

З огляду на вищевикладене та з метою запобігання виникнення водно-нітратної метгемоглобінемії у дітей Головним управлінням Держсанепідслужби у Кіровоградській області  спільно з Управлінням охорони здоров’я Кіровоградської обласної державної адміністрації видано наказ №129/1287 від 09 жовтня 2013 року «Про заходи профілактики та боротьби із виникненням метгемоглобінемії у дітей» (безкоштовне дослідження води із джерел децентралізованого водопостачання, яку використовують вагітні жінки та породіллі).

Звертаємось до жителів міста та району, особливо, у яких є діти віком до 3-х років та які користуються питною водою із децентралізованих джерел водопостачання: ви можете провести дослідження води з колодязів, звернувшись в Олександрійський міжрайонний відділ лабораторних досліджень ДУ «Кіровоградський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України» за адресою м. Олександрія, вул. Луначарського, 41.

Заступник начальника Олександрійського міжрайонного Управління Головного управління Держсанепідслужби у Кіровоградській області  Л. Хільченко

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022221 перегляд

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022252 перегляди

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022354 перегляди

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: