Що варто знати, щоб не захворіти на сказ

12.12.2014 00:00:000 переглядівАвтор: admin
/qualityoflife/10489-shho-varto-znati-shhob-ne-zakhvoriti-na-skaz

Що варто знати, щоб не захворіти на сказ

Невиліковне у всьому світі захворювання на сказ майже щорічно реєструється в селах Олександрійського району або у місті. Поки це вкрай загрозливе захворювання реєструється серед тварин.

За поточний період 2014 року вже підтверджено сказ у трьох тварин: в Олександрійському районі в с.Олександрівка у лисиці та в с.Червона Кам’янка у домашніх собаки та вівці. На разі потерпілий чоловік (вкусила лисиця) та жінка, що контактувала з собакою та вівцею, отримують курс щеплень проти сказу.

 Сказ – гостре інфекційне захворювання, яке характеризується тяжким ураженням нервової системи. До вірусу сказу сприйнятливі всі ссавці, однак хворіють на нього переважно собаки, коти і дикі м’ясоїдні тварини (вовки, лисиці, песці тощо), від яких заражається і людина.

 Міграція тварин сприяє занесенню сказу у будь-який населений пункт району та місто, тому загроза сказу існує всемісцево. У лісі навколо міста основним розповсюджувачем сказу серед тварин є червона лисиця. Наявність у місті безпритульних собак і котів, які є зв’язувальним ланцюгом між дикими та домашніми тваринами, становить реальну загрозу виникнення смертельної хвороби серед людей.

 При укусах хворою твариною людини або здорової тварини вірус сказу із слиною потрапляє в кров, таким чином відбувається зараження. У хворої на сказ тварини слина є заразною не лише у гострий період захворювання, але і за декілька днів до захворювання. Ось чому слід берегтися від забруднення шкірних покровів слиною навіть здорових на вигляд тварин.

 Захворювання на сказ є смертельним, його можна лише попередити. Запобігти сказу можна, виконуючи наступні поради.

Слід уникати зайвого контакту з тваринами, у першу чергу це стосується дітей.

Якщо людину покусала тварина, місце укусу слід рясно полити мильним розчином. Шкіру довкола рани необхідно обробити настоянкою йоду, накласти, бажано, стерильну пов’язку і якомога раніше звернутись у медичний заклад.

Батьки, помітивши у дітей подряпини, повинні з’ясувати їх походження. Якщо з’ясується, що ушкодження нанесені тваринами, дітей слід обов’язково привести на огляд в медичний заклад.

Ні в якому разі не слід убивати здорових на вигляд домашніх тварин, які нанесли травми людям. Тварин треба ізолювати і надати можливість ветеринарному фахівцю спостерігати за ними визначений чинним законодавством термін.

Не лікуйте самотужки захворілих тварин, зверніться по допомогу до ветеринарного фахівця.

Якщо домашня тварина загинула – також необхідно негайно звернутись до ветеринарного фахівця і чітко діяти за його вказівками.

Ні в якому разі не можна відмовлятись від щеплень проти сказу у разі їх призначення лікарем – травматологом або хірургом.

Антирабічні щеплення є єдиним надійним засобом захисту людей від сказу!

Ветеринарна служба здійснює профілактичні щеплення проти сказу домашнім тваринам, тож потурбуйтесь, щоб ваші улюбленці вчасно отримали імунітет проти лихої хвороби.

Власники тварин повинні дотримуватись правил безпечного для оточуючих утримання тварин. Дбайте про своє життя! Дотримуйтесь порад медичних та ветеринарних фахівців.

Ольга Чабан, завідувач відділення організації епідеміологічних досліджень Олександрійського міжрайонного відділу лабораторних досліджень

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022226 переглядів

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022253 перегляди

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022356 переглядів

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: