Стимулювання створення нових робочих місць роботодавцями

24.10.2014 00:00:002 переглядаАвтор: admin
/qualityoflife/10476-stimulyuvannya-stvorennya-novikh-robochikh-misc-robotodavcyami

З введенням чинного Закону України «Про зайнятість населення» забезпечується реалізація соціальних реформ, спрямованих на забезпечення повної, продуктивної, вільно обраної зайнятості населення та гарантій громадян на працю й  соціальний захист від безробіття.

Так, зокрема, йдеться про стимулювання роботодавців до створення нових робочих місць та працевлаштування на них безробітних, які зареєстровані у службі зайнятості.

З 30 травня 2013 року набула чинності постанова Кабінету Міністрів України від 15 квітня 2013 року за № 347 «Деякі питання реалізації статті 26 та частини другої статті 27 Закону України «Про зайнятість населення», якою затверджено Порядок компенсації роботодавцям витрат у розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та перелік пріоритетних видів економічної діяльності для створення нових робочих місць суб’єктами малого підприємництва.

Цей Порядок визначає механізм виплати відповідної компенсації у разі працевлаштування зареєстрованих безробітних на нові робочі місця. Також цим Порядком визначено більше 180 пріоритетних видів економічної діяльності у сільському господарстві, переробній промисловості, будівництві, оптовій та роздрібній торгівлі, транспорті тощо, при створенні нових робочих місць, в яких  суб’єктам малого підприємництва надається компенсація витрат єдиного внеску.

Компенсація – це відшкодування роботодавцю фактичних витрат нарахованого єдиного внеску відповідно до частини п’ятої статті 8 Закону України “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування”, сплаченого за працевлаштованого за направленням центру зайнятості зареєстрованого безробітного на нове робоче місце. Компенсація здійснюється у розмірі єдиного внеску за місяць, за який такий внесок сплачений. Компенсація фактичних витрат на сплату єдиного внеску виплачується протягом одного року з дня працевлаштування зареєстрованого безробітного.

Відповідно до пункту 12 статті 1 Закону України «Про зайнятість населення» нове робоче місце – це робоче місце, яке створене у зв’язку із створенням нового суб’єкта господарювання (крім того, що створений шляхом припинення), або збільшенням штатної чисельності працівників за умови відсутності скорочення (зменшення) середньомісячної чисельності за попередні 12 місяців, а також створене шляхом модернізації, або зміни технології виробництва, що потребує нових знань, навичок та вмінь працівника.

До умов, за яких працедавець може отримати  компенсацію єдиного соціального внеску відносяться:

По-перше, відповідно до статті 26 Закону України «Про зайнятість населення» право на компенсацію має роботодавець, який працевлаштовує на нове робоче місце строком не менше, ніж на два роки за направленням територіального органу зареєстрованих безробітних, які мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню відповідно до статті 14 Закону України «Про зайнятість населення».

По-друге, право на відповідну компенсацію мають також роботодавці, які відносяться до суб’єктів малого підприємництва (стаття 55 Господарського кодексу України) та  працевлаштовують за направленням центру зайнятості зареєстрованих безробітних на нові робочі місця в пріоритетних видах економічної діяльності строком не менше, ніж на два роки.

Компенсація не виплачується у разі, коли роботодавець: має заборгованість зі сплати єдиного внеску та/або страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування; визнаний у встановленому порядку банкрутом або стосовно нього порушено справу про банкрутство.

Для отримання компенсації роботодавець, який працевлаштував зареєстрованого безробітного на нове робоче місце, подає до центру зайнятості  протягом двох місяців з дня працевлаштування особи заяву довільної форми, до якої додає довідку затвердженої форми, в якій, зокрема, зазначаються: дані про працевлаштування зареєстрованого безробітного, новостворене робоче місце, відношення до пріоритетного виду економічної діяльності та суб’єктів малого підприємництва тощо.

У разі звільнення працівника, за якого виплачувалася компенсація, з ініціативи роботодавця або за згодою сторін до закінчення дворічного строку з дня працевлаштування сума виплачених коштів повертається в повному обсязі, або на його робоче місце за направленням центру зайнятості працевлаштовується інший зареєстрований безробітний. В цьому випадку тривалість виплати компенсації та строк працевлаштування обчислюються сумарно. Відповідно до діючого порядку про звільнення працівника, роботодавець повинен поінформувати центр зайнятості протягом п’яти робочих днів з дня його звільнення.

Відповідно до діючого порядку, відповідальність за достовірність даних, що стосуються підтвердження факту створення нових робочих місць та працевлаштування на них відповідних осіб, які є підставою для виплати компенсації несе роботодавець.

Шановні роботодавці!

Якщо Ваше підприємство розвивається та створює нові робочі місця, Ви можете отримати компенсацію фактичних витрат в розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за кожну працевлаштовану особу, співпрацюючи з Державною службою зайнятості з питання укомплектування нових робочих місць.

Н. Фоміна, начальник відділу взаємодії з роботодавцями Олександрійського МРЦЗ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022226 переглядів

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022253 перегляди

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022357 переглядів

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: