Як отримати якісну медичну допомогу?

17.10.2014 00:00:002 переглядаАвтор: admin
/qualityoflife/10474-yak-otrimati-yakisnu-medichnu-dopomogui

Зараз волонтери масово збирають гроші хворим на дороговартісні вітчизняні чи закордонні операції або обстеження. Прохають про фінансову допомогу зі шпальт газет, у соціальних мережах, на спеціально створених сайтах, з екранів телевізорів, біля супермаркетів, на ринках. Небайдужі люди допомагають чим можуть, але час спливає і не завжди на користь пацієнта, якому потрібна операція, обстеження чи дорогі ліки. Кожен з нас, допомагаючи хворій людині, десь глибоко в душі має надію, що з ним, родичами, друзями, коханими ніколи такого не станеться, і хвороби та нещастя оминуть близьких стороною.

Гроші на операцію є?

Так, хворіти зараз дуже дорого. Історій, коли грошей на операцію не вистачає багато. Можна згадати випадок, коли проста олександрійська родина шукала 70 000 гривень на операцію для 28-річного чоловіка, якому була занесена інфекція. За словами родичів, чоловік лікував зуб. Через два тижні у хворого почало опухати обличчя. Після поневірянь по лікарнях чоловіка направили до провідної української клініки. Діагноз: інфекційний ендокардит аортального клапана. За словами лікарів страшну інфекцію чоловік, найімовірніше, підчепив через відкриту рану у роті. Термінова операція, яка врятувала хворому життя, коштувала близько 70 тисяч гривень. Та ще були потрібні гроші на реабілітацію. Весь фінансовий тягар ліг на родичів, які позичили гроші у друзів, знайомих та колег.

Схожих історій по всій Україні зараз багато. У пересічних громадян не вистачає коштів на дороге лікування. Таким чином, останній спосіб знайти кошти – попросити їх у небайдужих до чужого горя людей.

Платно-безоплатна медицина

Безкоштовної медицини в Україні вже давно немає, і цим в нашій державі вже нікого не здивуєш. Часто можна почути нарікання на Конституцію України. Мовляв, вона гарантує безоплатне лікування. Насправді ж безкоштовне лікування на практиці обертається українському пацієнту мінімум купівлею необхідних ліків, шприців, тестів, а максимум – ще і грошовою винагородою  медичному персоналу.

Вихід з цієї, здавалося б, замкнутої ситуації давно вже придуманий. Це – медичне страхування.  Лікар не призначить пацієнту зайвих  ліків або медичних  процедур, бо знає, що всі його призначення проконтролюють у страховій компанії, яка, в свою чергу, сплачує рахунки.

Є ще важливі пункти, від яких безпосередньо залежатиме здоров’я пацієнта – це кваліфікація лікаря та наповненість медичного закладу сучасним обладнанням.

Ще один вагомий плюс медичного страхування в тому, що хворого та його родичів не залишають з фінансовими проблемами сам на сам, коли потрібно думати про здоров’я.

Медичне страхування за формами може бути добровільним або загальнообов’язковим. В Україні можна купити тільки поліс добровільного медичного страхування.

На сьогодні, коли  бюджет країни не справляється з фінансуванням медичної галузі для залучення додаткових коштів МОЗ пропонувало запровадити обов’язкове медичне страхування для всього населення України, але поки що цього не сталось.

Медичне страхування

Купити поліс медичного страхування можна і в Олександрії. За словами директора олександрійської філії всеукраїнської страхової компанії Віталія Роота, насамперед, пересічному громадянину потрібно розуміти, що у разі настання страхового випадку, страховики направляють свого клієнта у клініки, з якими у них підписаний договір на надання тих чи інших медичних послуг.

У нас в місті просто немає медзакладів, які б надавали кваліфіковану медичну допомогу городянам та ще і змогли б оцінити вартість своїх послуг, тобто виставити страховій компанії рахунки на оплату. За медичною допомогою потрібно буде їхати до найближчих приватних клінік у Кіровограді чи Кременчуці. Детальніше, звичайно, клієнту все розкажуть страхові агенти, у яких він купуватися поліс. Чим дорожче поліс, тим більший спектр медичних послуг, які Вам нададуть. Відповідно, збільшиться і кількість клінік, куди Ви зможете звернутися.

Однією з важливих перепон для медичного страхування, за словами фахівців, є низький рівень зарплат населення. Як розповів заступник директора страхової компанії Роман Ладиченко, якщо б олександрійці отримували більшу зарплату, то і кількість бажаючих купити поліс для себе та своєї родини збільшилася б.

Страхуватися чи ні?

У медичного страхування є свої переваги та недоліки. За медичний страховий поліс треба заплатити. З одного боку це недолік, а з іншого – заощадженні кошти на медикаментах та обслуговуванні у разі настання страхового випадку.

Також до недоліків можна додати ще одну не менш важливу незручність – олександрійцям, які забажають застрахуватися, потрібно буде їздити до приватних клінік Кіровограда або Кременчука.

Але існують і не менш значимі переваги медичного страхування.

Українці, які застраховані, частіше відвідують лікарів і, отже, більш ретельно контролюють стан свого здоров’я. Також якість медичного обслуговування страхових пацієнтів вища ніж не застрахованих, бо кваліфікація лікарів та обладнання клінік перевіряються страховиками. Застрахованому пацієнту не виписують зайвих ліків, аналізів або обстежень, бо всі призначення знову ж таки на ретельному контролі. А також, заплативши за поліс, Ви отримуєте медичні послуги, вартість яких перевищує страховий внесок.

Ірина Трофімова

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022221 перегляд

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022251 перегляд

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022354 перегляди

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: