Рак молочної залози: профілактика, симптоми та лікування

17.10.2014 00:00:000 переглядівАвтор: admin
/qualityoflife/10473-rak-molochnoyi-zalozi-profilaktika-simptomi-ta-likuvannya

20 жовтня – це Всесвітній день боротьби з раком молочної залози.

Щорічно в Україні захворюваність на онкопатологію збільшується. Щороку близько 160 тисяч українців дізнаються, що вони онкохворі.

90 тисяч населення, із якого 35% – люди працездатного віку, щорічно помирають від раку. 450 людей щоденно стають онкохворими.

Що стосується раку молочної залози, то за даними ВООЗ, щоденно реєструється 1,2 % випадків раку. У жінок серед причин смертності від раку – рак молочної залози займає перше місце.

За даними Національного Інституту Раку, захворюваність на рак молочної залози на Україні складає 66,0 на 100 тис. населення, смертність – 30,4 на 100 тис. населення.

Якщо взяти показники захворюваності на рак молочної залози по м. Олександрії, то в 2013 р. на диспансерний облік взято 51 жінку, а померло – 18 жінок.

Тож перед медичними працівниками, науковцями стає проблема, як запобігти цьому захворюванню, що необхідно зробити для раннього та своєчасного виявлення цієї патології, які методики лікування доцільніше використовувати.

Жінкам необхідно щомісячно проводити огляд та пальпацію молочних залоз, тобто самообстеження, виявляти які з’явились зміни в них і, не гаючи часу, звертатись до медичного закладу, адже для лікування онкопатології важливу роль відіграє своєчасне звернення та лікування.

До симптомів, на основі яких можна запідозрити рак, відноситься поява щільного горбистого вузла, де раніше він не спостерігався, поява зморшкуватості, втягнення шкіри, втягнення і фіксація соска, деформація молочної залози, утворення виразки, скоринок, тріщин на молочній залозі.

Появу раку молочної залози провокують статеві гормони – естрогени, чим пізніше у жінок народжується перша дитина, тим вищий ризик виникнення раку. Тому у країнах, де жінки народжують рано (Середня Азія, Китай, Японія, Ближній Схід) захворюваність на рак молочної залози низька.

Необхідно акцентувати увагу і на здоровому способу життя. Наприклад, тютюновий дим вміщає майже копії естрогенів і діють вони відповідно – провокують рак. А ось в деяких рослинах знаходяться сполуки (флавоноїди), які захищають нас від раку; знаходяться вони в капусті, яблуках, цибулі, чаї, рисі. Саме із їх споживанням вчені зв’язують низьку захворюваність в Японії, Китаї.

Першим заходом вирішення цієї проблеми є проведення санітарно-освітньої роботи серед населення.

Звертаючись до читачів, націлюю їх на проходження щорічних профоглядів, проходження мамографій, відвідування мамологічного кабінету, лікаря-гінеколога.

Тож, шановні жінки, звертайте увагу на стан свого здоров’я!

Проходьте щорічні профілактичні огляди!

Лікар-онколог Чуприна О.С.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022226 переглядів

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022253 перегляди

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022357 переглядів

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: