Ішемічна хвороба серця: симптоми, ознаки та лікування

26.09.2014 00:00:000 переглядівАвтор: admin
/qualityoflife/10469-ishemichna-khvoroba-sercya-simptomi-oznaki-ta-likuvannya

Ішемічна хвороба серця: симптоми, ознаки та лікування

Ішемічна хвороба серця – це одне з найпоширеніших захворювань серцево-судинної системи. Ішемічна хвороба відзначається в основному в економічно розвинених державах, але не виключені випадки цього захворювання і в країнах третього світу. Тому слід зазначити, що практично весь світ стоїть перед загрозою захворіти цією хворобою.

Терміном ішемічна хвороба серця прийнято відзначати групу серцево-судинних хвороб, в основі яких лежить зміна кровообігу в артеріях, які забезпечують кров’ю міокард.

Існує два види ішемічної хвороби:

– Гостра форма ішемічна хвороба серця, як правило, виявляється при таких хворобах, як гострий інфаркт міокарда, раптова коронарна смерть.

– Хронічна форма ішемічної хвороби серця відзначається стенокардією, різноманітними видами аритмій і серцевою недостатністю. Ці види серцевих захворювань можуть діагностуватися як окремо, так і разом.

Що ж таке ішемія?

 Ішемія – це недостатнє надходження крові до якого-небудь органу, яке викликане зменшенням або повним закупорюванням просвіту в артерії. Минуща ішемія може з’явитися і у цілком здорової людини, це відбувається з причини фізіологічного регулювання кровопостачання. Минуща ішемія трапляється при рефлекторному спазмі артерії, який може бути спровокований впливом болю, холоду, гормональних порушень, наприклад, уприскування в кровоносну систему адреналіну при стресі.

Тривалу ішемію, тобто та, яка веде вже до патологічних змін, можуть викликати біологічні подразники, вона також може стати результатом закупорки артерії тромбом, зменшення просвіту судини при атеросклерозі або при запальному процесі. Ішемія може розвиватися не тільки в серцевих артеріях. Мається наприклад: церебральна ішемія, ішемія верхніх та нижніх кінцівок.

Але все-таки найуразливішими до ішемії є центральна нервова система і серцевий м’яз.

Ішемію серця найбільш часто провокує атеросклероз, при якому відбувається зменшення артерій унаслідок накопичення на їх стінках холестеринових бляшок. Іншими словами ішемічна хвороба серця – це один з деяких видів атеросклерозу, який пошкоджує коронарну артерію. Розвивається ішемічна хвороба, як правило, хвилеподібно, загострення хвороби змінюється з періодами деякого спокою, інколи ознак захворювання може і не бути.

Як правило ішемічна хвороба з’являється у людей старше тридцяти років, при цьому чоловіки хворіють частіше за жінок. П’ятдесят відсотків смертей, які відбуваються з причини серцево-судинних хвороб, припадає на ішемічну хворобу серця.

Симптоми і ознаки ішемічної хвороби серця

Найпершими ознаками ішемічної хвороби серця, зазвичай, стають обтяжливі відчуття — то є ознаки суто суб’єктивні. Чим раніше хворий зверне на них увагу, тим для нього краще. Підставою для візиту до кардіолога повинно бути будь-яке, навіть незначне негативне відчуття в ділянці серця, тим більше якщо воно невідомо захворілому і раніше не спостерігалося у нього. Підозра на ішемічну хворобу серця має з’явитися у хворого навіть тоді, якщо больові відчуття в загрудинної області з’являються при фізичному або емоційному навантаженні і зникають в стані спокою, тобто нагадують напад. Крім цього, будь-які неприємні відчуття монотонного характеру в загрудинної області, вимагає якнайшвидшого звернення до фахівця, і це незалежний ні від сили больових відчуттів, ні від віку захворілого, ні від хорошого самопочуття в решту часу.

Хоча, необхідно відзначити, що приблизно 1/3 хворих з ішемічною хворобою серця можуть взагалі не відчувати жодних симптомів хвороби, і навіть не здогадуватися про її наявність. У решти ж можуть проявлятися такі симптоми ішемічної хвороби, як больові відчуття в грудній клітці, больові відчуття в руці, больові відчуття в нижній щелепі, больові відчуття в спині, задишка, нудота, сильне потовиділення, серцебиття або зміни серцевого ритму.

Що ж стосується симптомів такого типу ішемічної хвороби як різка серцева смерть, то їх можна назвати зовсім небагато: за кілька днів до нападу у хворого виникають приступоподібні негативні відчуття в загрудинній ділянці, нерідко відзначаються психічні розлади, страх смерті, що наближається.

Стандартними і поширеним проявами ішемічної хвороби є стенокардія. Головним симптомом такої форми ішемічної хвороби серця є безпосередньо біль. Біль при нападі стенокардії, як правило, розташовується в загрудинній області, найбільш часто з лівої сторони, в районі серця. Біль може «віддавати» в плече, шию, руку, зрідка в спину. При нападі стенокардії імовірний не тільки біль, але й відчуття здавлювання, ваги, печіння в грудній клітці. Частота больових нападів теж може бути різною – від легкої до дуже сильної. Біль часто супроводжується відчуттям страху смерті, тривогою, слабкістю, сильною пітливістю, нудотою. Хворий блідий, у нього знижується температура тіла, шкіра зволожується, дихання частішає і стає поверхневим, серцебиття стає частіше.

Лікування ішемічної хвороби серця

Лікування ішемічної хвороби, як і її діагностика, зумовлює загальну роботу як кардіолога так і хворого відразу в декількох напрямках. По-перше, потрібно потурбуватися про зміни стилю життя. Крім цього, приписуються спеціальні ліки, а при необхідності застосовуються способи ендоваскулярного та оперативного лікування.

Медикаментозне лікування ішемічної хвороби серця направлено по перше на ліквідацію симптомів стенокардії. Головною метою при лікуванні ішемічної хвороби серця це поліпшення якості життя пацієнта, тобто скорочення вираженості симптомів захворювання, попередження формування таких форм ішемічної хвороби, як інфаркт міокарда, непостійна стенокардія, різка серцева смерть, а також збільшення тривалості життя хворого.

Первісне скорочення нападу стенокардії проводиться за допомогою нітрогліцерину, який має судинорозширювальну дію. Подальше медикаментозне лікування ішемічної хвороби серця прописує виключно фахівець, спираючись на об’єктивну картину хвороби. Серед ліків, які застосовують при лікуванні ішемічної хвороби серця, необхідно виділити лікарські препарати, які сприяють скороченню потреби міокарда в кисні, і підвищенню обсягу коронарного русла. Але все-таки основне завдання при лікуванні ішемічної хвороби серця, яка полягає у звільненні перекритих судин за допомогою ліків, практично не вирішується. Тому у важких випадках необхідна операція.

Класичним препаратом при лікуванні ішемічної хвороби багато років вважався ацетилсаліцилова кислота, кардіологи навіть рекомендують вживати її для профілактики в маленьких дозах.

Сучасний рівень кардіології розпорядженні різноманітним арсеналом ліків, які спрямовані на лікування найрізноманітніших форм ішемічної хвороби. Але все-таки необхідно відзначити ще раз: будь-які ліків може прописувати виключно фахівець і вживати їх можна тільки під його контролем.

При більш серйозних випадках ішемічної хвороби застосовують оперативні способи лікування. Непогані результати дає коронарне шунтування, коли закрита бляшкою або тромбом артерія замінюється «штучною», і бере на себе відновлення кровотоку. Але потрібно сказати, що складність самої операції зрідка перекреслює результат від неї. Після шунтування пацієнту необхідно тривалий час реабілітуватися від великої хірургічної травми, яка надалі ускладнює вторинну операцію, в разі її потреби. Спосіб шунтування має дуже багато протипоказань, але при позитивному проведенні операції ефект звичайно хороший.

На сьогодні ефективним способом лікування ішемічної хвороби вважається ендоваскулярна хірургія. Визначення «ендоваскулярна» можна перекласти як «всередині судини», що дуже точно показує специфіку цього способу лікування. Цей досить новий спосіб лікування ішемічної хвороби завоював міцні позиції. Операція проводиться без розрізів, за допомогою проколів в шкірі, під рентгенівським спостереженням, для проведення хірургічного втручання вистачає місцевої анестезії. Як раз ці особливості дуже важливі тим пацієнтам, для яких, через наявність хвороб, або через загальну слабкость організму протипоказано традиційне оперативне втручання.

Із способів ендоваскулярної хірургії при ішемічної хвороби серця нерідко застосовується балонна ангіопластика і стентування, які можуть відновити прохідність в пошкоджених ішемією артеріях. При застосуванні балонної ангіопластики в посудину поміщають спеціальний балон, який потім збільшується і зрушує в сторони атеросклеротичні бляшки або тромби. Потім в артерію поміщається так званий стент – спеціальний сітчастий трубчастий каркас з «медичної» нержавіючої сталі або сплавів біологічно інертних металів, який здатний самостійно збільшуватися і зберігати додану судині форму.

Проведені дослідження показують, що після оперативного або ендоваскулярного лікування загроза ускладнень невелика, а позитивний результат від лікування стійкий і тривалий.

Радіонова О.І., лікар – кардіолог МЛ № 1

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022226 переглядів

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022253 перегляди

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022356 переглядів

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: