Призначення пенсії за вислугу років медичним працівникам

25.07.2014 00:00:000 переглядівАвтор: admin
/qualityoflife/10446-priznachennya-pensiyi-za-vislugu-rokiv-medichnim-pracivnikam

Призначення пенсії за вислугу років медичним працівникам

Медичні працівники належать до представників тих професій, які мають право на пенсію за вислугу років. Така пенсія за певними своїми ознаками схожа на пенсію за віком, оскільки призначається довічно і її розмір залежить від отримуваного особою заробітку та страхового стажу. Головну роль для призначення пенсії за вислугу років відіграє стаж роботи за спеціальністю.

П. 2 Прикінцевих положень розділу XV Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» №1058-І\/ від 9 липня 2003 року (далі – Закон №1058) передбачає, що пенсії за вислугу років призначаються згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди. Проте, оскільки на цей час такий законодавчий акт не прийнято, пенсії призначаються за нормами Закону №1058-ІV в разі досягнення пенсійного віку і наявності трудового стажу, передбаченого Законом України «Про пенсійне забезпечення» №1788-ХІІ від 5 листопада 1991 року (далі – Закон №1788).

Порядок обчислення спеціального стажу та умови, за яких особа набуває право на пенсію за вислугу років, визначені Законом №1788, а страховий стаж, залежно від якого визначається розмір пенсії, обчислюється за нормами Закону №1058.

При визначенні права на пенсію за вислугу років трудовий (спеціальний) стаж як до, так і після 1 січня 2004 року обчислюється згідно з нормами Закону №1788 і постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній» №637 від 12 серпня 1993 року – за даними трудової книжки, а в разі потреби – уточнюючих довідок.

Тобто якщо медична сестра лікарні після 2004 року щомісяця працює на 0,5 ставки й отримує заробітну плату в розмірі, меншому від мінімальної заробітної плати, встановленої законодавством, то до страхового стажу буде зарахований кожний місяць роботи після 1 січня 2004 року пропорційно до сплачених страхових внесків (якщо не здійснено доплату до мінімального страхового внеску), а до стажу роботи за спеціальністю, яка дає право на призначення пенсії за вислугу років, буде зарахований кожний місяць роботи як повний.

Умовою для призначення пенсії за вислугу років є наявність спеціального cтажу роботи на посадах і в закладах, не меншого 25 років.

Робота в закладах і на посадах, які дають право на пенсію  за вислугу років.

Перелік таких посад і закладів затверджений постановою Кабінету Міністрів України «Про перелік закладів і установ освіти, охорони здоров’я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років» №909 від 4 листопада 1993 року (зі змінами) (далі – Постанова №909).

Отже для визначення права на зарахування до спеціального стажу певного періоду роботи необхідно, щоб людина працювала в закладах і на посадах, які дають право на пенсію за вислугу років.

Документи, які підтверджують спеціальний стаж.

Основним документом, що підтверджує спеціальний стаж, є трудова книжка. Якщо із записів трудової книжки неможливо зробити відповідний висновок, до рай(міськ)управління Пенсійного фонду додатково надається уточнююча довідка закладу (установи). Також при вирішенні цього питання може бути розглянуто інші документи (положення про заклад; структуру, штатні розписи, акредитаційний сертифікат тощо).

При визначенні права на призначення пенсій за вислугу років органи Пенсійного фонду України керуються, крім зазначених вище нормативно- правових актів, нормами інших законів, постанов Кабінету Міністрів України, наказів міністерств, відомств.

Так, наказом Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження переліків закладів охорони здоров’я, лікарських, провізорських посад та посад молодших спеціалістів з фармацевтичною освітою у закладах охорони здоров’я» №385 від 28 жовтня 2002 року (далі – Наказ №385) затверджено переліки закладів охорони здоров’я, лікарських, провізорських посад і посад молодших спеціалістів із фармацевтичною освітою в закладах охорони здоров’я.

Отже, якщо постає питання, чи зараховується той чи інший період до  спеціального стажу, працівники управлінь Пенсійного фонду, а також уповноважені представники установ, які допомагають своєму працівникові визначити право на пенсію за вислугу років, користуються відповідним переліком.

Зарахування до спецстажу навчання в медичному училищі або в інституті та здійснення медичної практики.

Зарахування до спеціального стажу часу навчання в навчальних закладах чинним пенсійним законодавством України не передбачено.

Період здійснення медичної практики (на підставі ліцензії) медичним спеціалістом, який зареєстрований як суб’єкт підприємницької діяльності (фізична особа) і який в той час не перебуває в трудових відносинах із закладом охорони здоров’я, не зараховується до спеціального стажу, оскільки законодавством передбачено обов’язкове виконання двох умов: робота у відповідному закладі та на посаді, яка дає право на призначення пенсії за вислугу років.

Водночас за наявності в такої особи 25 років спеціального стажу (звичайно, без урахування підприємницької діяльності), тобто якщо в неї є право на призначення пенсії за вислугу років, припинення підприємницької діяльності при призначенні пенсії за вислугу років не вимагається, оскільки це не є робота, яка дає право на призначення пенсії за вислугу років.

Пільгове обчислення спецстажу.

При визначенні права на пенсію за вислугу років застосовуються норми ст. 60 Закону №1788, яка передбачає, що робота в лепрозорних і протичумних закладах охорони здоров’я, у закладах (відділеннях) із лікування осіб, заражених вірусом імунодефіциту людини або хворих на СНІД, в інших інфекційних закладах (відділеннях) охорони здоров’я, у патолого-анатомічних і реанімаційних відділеннях закладів охорони здоров’я, а також психіатричних закладах охорони здоров’я зараховується до стажу роботи в подвійному розмірі.

Розмір пенсії визначається залежно від страхового стажу і заробітку кожної особи відповідно до ст. 27 і з урахуванням норм ст. 28 Закону №1058. Тобто якщо період навчання в медичному коледжі та час догляду за дитиною (як особі, яка не перебувала в трудових відносинах із закладом охорони здоров’я) не зараховується до спецстажу, то до страхового стажу періоди зараховуються. А от пільгове обчислення (в подвійному розмірі) страхового стажу застосовується лише до 31 грудня 2003 року, оскільки страхований стаж після 1 січня 2004 року обчислюється календарно.

Згідно зі ст. 7 Закону №1788, пенсія за вислугу років призначається при залишенні роботи, яка дає на неї право. Отже, у період отримання цього виду пенсії працювати можна лише на посадах і в закладах, які не передбачені Переліком закладів і установ освіти, охорони здоров’я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років, затвердженим Постановою №909.

Особливості перерахунку пенсій за вислугу років.

У ч. 4 ст. 42 Закону №1058, яка зокрема передбачає перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам, зазначено, що пенсіонери, яким призначено пенсію за вислугу років на умовах, передбачених Законом №1788, і які не досягли віку, встановленого ст. 26 Закону №1058, не мають права на перерахунок (через кожні два роки) з урахуванням страхового стажу, набутого після призначення (попереднього перерахунку, якщо такий уже відбувся) пенсії, і заробітку за цей же період.

Умови призначення грошової допомоги медпрацівнику, який виходить на пенсію за віком.

Згідно з п. 7-1 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», особам, які на день досягнення пенсійного віку, передбаченого ст. 26 Закону №1058, працюють у закладах та установах державної або комунальної форми власності на посадах, робота на яких дає право на призначення пенсії за вислугу років, і мають страховий стаж на таких посадах (для чоловіків – 35, для жінок – 30 років), а також якщо вони до цього не отримували будь-яку пенсію, при призначенні пенсії за віком виплачується грошова допомога, яка не підлягає оподаткуванню, у розмірі їх десяти місячних пенсій станом на день її призначення. Виплата зазначеної грошової допомоги здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України.

Порядок обчислення стажу, який дає право на призначення грошової допомоги, і механізм виплати цієї допомоги встановлені постановою Кабінету Міністрів України №1191 від 23 листопада 2011 року.

Варто зазначити, що в цьому випадку мається на увазі досягнення жінками підвищеного пенсійного віку (в тому числі з урахуванням його поступового підвищення).

Заступник начальника відділу з призначення пенсій Красюк О.М.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022226 переглядів

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022253 перегляди

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022357 переглядів

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: