Внесено зміни до пенсійного забезпечення держслужбовців

11.07.2014 00:00:000 переглядівАвтор: admin
/qualityoflife/10440-vneseno-zmini-do-pensijjnogo-zabezpechennya-derzhsluzhbovciv

25 березня 2014 року Кабінет Міністрів України ухвалив постанову № 112 “Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України з питань пенсійного забезпечення”. Вони стосуватимуться осіб, пенсії яким призначають відповідно Закону України “Про державну службу”.

Даною постановою внесено зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 31.05.2000 р. № 865 «Про деякі питання вдосконалення визначення розмірів заробітку для обчислення пенсії», згідно з якими починаючи із 24 квітня 2014 року під час визначення заробітку для обчислення пенсій, котрі призначають на умовах і в порядку, визначеному в Законі України «Про державну службу», розмір виплат (окрім посадових окладів, надбавок за ранг або кваліфікаційні класи, класний чин або спеціальні звання, вислугу років), які включають у заробіток для обчислення пенсії, визначають за вибором того, хто звернувся з приводу призначення пенсії, за будь-які 60 календарних місяців роботи підряд перед зверненням щодо її призначення. Середньомісячну суму виплат за 60 календарних місяців визначають шляхом ділення загальної суми цих виплат на 60.

Варто нагадати, що в разі зміни структури заробітної плати з одночасним підвищенням посадових окладів працівникам апарату органів виконавчої влади місцевого самоврядування та їх виконавчих органів, органів прокуратури, судів та інших органів, виплати, які особа одержала за період до зміни структури заробітної плати, включають у заробіток для обчислення пенсії без коригування.

Постановою Кабінету Міністрів України від 09.03.2006 р. № 268 «Про упорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів» із 1 січня 2006 року змінено структуру заробітної плати з одночасним її підвищенням. Отже, під час обрання періоду, за який буде враховано надбавки та премії, потрібно враховувати той факт, що виплати, які особа отримала до 1 січня 2006 року, враховуватимуть у фактично виплачених розмірах, тобто без коригування.

Зміни внесені до постанови КМУ від 31.05.2000 р. № 865 стосуються сільських, селищних голів, їх заступників, інших керівних працівників та спеціалістів апарату сільських і селищних рад, їх виконавчих органів, у яких премії визначають також за будь-які 60 календарних місяців роботи підряд перед зверненням щодо призначення пенсії незалежно від наявності перерв протягом цих періодів на даній роботі, а середньомісячну суму премії визначають шляхом ділення загальної суми виплат на 60.

При цьому виплати, одержані до 31 травня 2009 року включно, включають у заробітну плату для обчислення пенсії без здійснення коригування.

Однак на бажання сільських, селищних голів, їх заступників, інших керівних працівників і спеціалістів апарату сільських і селищних рад, їх виконавчих органів, які починаючи із 1 травня 2009 року не мають 60 календарних місяців роботи підряд, яка дає право на даний вид пенсії, перед зверненням з приводу призначення пенсії, середньомісячну суму виплат (окрім посадових окладів, надбавок за ранг та вислугу років) визначають шляхом ділення загальної суми таких виплат за наявні місяці починаючи із 1 червня 2009 року на кількість таких місяців.

Варто нагадати, що до 24 квітня 2014 року, тобто до внесення змін, розмір виплат, які включають у заробіток для обчислення пенсії відповідно до Закону України «Про державну службу», на бажання особи могли визначати також за 24 останні календарні місяці такої роботи перед зверненням щодо призначення пенсії, шляхом ділення загальної суми таких виплат на 24. Це стосувалося також сільських, селищних голів, їх заступників, інших керівних працівників і спеціалістів апарату сільських і селищних рад, їх виконавчих органів.

Із 1 травня 2014 року до статті 37 Закону України «Про державну службу» внесено зміни, згідно з якими пенсію державним службовцям призначають у розмірі 70% від суми їхньої заробітної плати, з якої було сплачено єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, а до 1 січня 2011 року — страхові внески на загально-обов’язкове державне пенсійне страхування.

Таким чином, особам, які набули права на призначення пенсії відповідно до Закону України «Про державну службу» до 1 травня 2014 року і звернулися з приводу її призначення до вказаної дати, пенсію призначено в розмірі 80% від заробітної плати, а за зверненнями, що надійшли й надходять після 1 травня 2014 року — у розмірі 70 % від заробітної плати.

Приклад № 1:

Громадянин К. у період із 15 травня 2000-го по 24 квітня 2014 року працював на посаді державного службовця. 25 квітня 2014 року після досягнення пенсійного віку звернувся з приводу призначення пенсії. На його бажання надбавки та премії може бути враховано за будь-які 60 календарних місяців із періоду роботи на посаді державного службовця, тобто із 1 червня 2000-го по 31 березня 2014 року. Оскільки звернення щодо призначення пенсії від громадянина К. надійшло до 1 травня 2014 року, її призначено в розмірі 80% від заробітку.

Приклад № 2:

Громадянин М. працював на посаді сільського голови в період із 18 квітня 2004-го по 12 березня 2014 року. 25 квітня 2014 року після досягнення пенсійного віку звернувся з приводу призначення пенсії відповідно до Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування». На бажання громадянина М. премію може бути враховано як посадовій особі місцевого самоврядування, що працювала на виборних посадах в органах місцевого самоврядування вісім років і більше й на час виходу на пенсію не перебуває на службі в органах місцевого самоврядування, тобто в середньому розмірі, що склався за посадою селищного голови в місяці звернення гр. М. щодо призначення пенсї, тобто у квітні поточного року. Окрім того, премію може бути враховано за будь-які 60 календарних місяців роботи на посаді сільського голови або за період із 1 травня 2009 року по 28 лютого 2014 року.

Заступник начальника управління Зінюк Г.І.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022221 перегляд

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022252 перегляди

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022354 перегляди

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: