Новини

на попередню сторiнку

Авторка енциклопедії писанкарства з Олександрії розповіла секрет створення яскравої великодньої крашанки без магазинних фарб (фото)

Авторка енциклопедії писанкарства з Олександрії розповіла секрет створення яскравої великодньої крашанки без магазинних фарб (фото)

Майстриня-писанкарка з Кіровоградщини, олександрійка Ірина Михалєвич поділилась із жителями Кіровоградщини простими секретами створення яскравої великодньої крашанки без фарб, які продаються у магазинах, повідомляють «Олександрійські новини».

«Чим пофарбувати, щоб до магазину не йти, і щоб барви були соковиті, насичені і щоб вони не стиралися, коли до них торкнешся?

Світле Христове Воскресіння цьогоріч припадає на 28 квітня. Це чудова пора, довкруж усе зеленіє, квітне, на цю пору багато рослин встигли розвинутися, тож ми сміливо можемо скористатися їхніми неперевершеними фарбувальними здібностями.

Стійко у красиві жовті барви фарбують листя чистотіла, березові сережки, цвіт форзиції, цвіт клена гостролистого.

У відтінки салатового зафарбують грицики, цвіт клена американського (ясенолистого).

У зелене фарбують проліски та ряст, червоні квіти тюльпанів, у ніжний відтінок зеленого фарбує листя кропиви.

Червоний та рожевий - барвник sappan wood. Якщо у воду, де варитимуться крашанки, вкинути мішечок зі стружкою цезальпінії, отримаємо чудовий темно-пурпуровий відтінок.

Іще відтінки червоного дарує марена красильна (засушені корені марени продаються в "зелених" аптеках).

Приємний теракотовий, спокійний помаранчевий, до тепло-коричневого - цибулиння.

Сині кольори забезпечать ягоди бузини, фіолетові відтінки - чорниці :)

До всіх відварів (крім марени та цибулиння) необхідно додавати протраву - алюмокалієві квасці. Квасці продаються у звичайній аптеці.

Чим фарбуєте ви? Ділимося рецептами», - пише майстриня.



Нагадаємо, нещодавно Ірина Михалєвич видала у всеукраїнському видавництві власну книгу, яку журналісти назвали першою українською ілюстрованою енциклопедією зі створення писанок.

Фото Ірини Михалевич

0    332     25.04.2019
Loading...


Коментарі (0)

Для додавання коментарів необхідно авторизуватися!