В Олександрії інформація про неможливість голосування власникам паспортів у вигляді ID-карток без паперових довідок зникла після фактчекінгу журналістів (фото)

25.03.2019 00:00:000 переглядівАвтор: admin
/news/23127-v-oleksandriyi-informaciya-pro-nemozhlivist-golosuvannya-vlasnikam-pasportiv-u-viglyadi-id-kartok-bez-paperovikh-dovidok-znikla-pislya-faktchekingu-zhurnalistiv-foto

В Олександрії можна голосувати на виборах Президента за паспортами у вигляді ID-картки, хоча міська влада заперечує, повідомляють «Олександрійські новини».

Громадяни, що мають ІД-картки мають право прийти з ними на виборчу дільницю і проголосувати за кандидата у президенти без будь-яких додаткових довідок. Однак напередодні голосування, у популярних соціальних мережах активно шириться інформація, що паперові довідки треба терміново отримувати.

Після хвилі таких повідомлень схожа інформація з’явилась сьогодні, 25 березня, на офіційному сайті Олександрійської міської ради. У новині говорилось, що для голосування на виборах ID-карток необхідно мати паперовий додаток.

Коли журналісти «Олександрійських новин» звернулись за роз’ясненням до начальника управління інформатизації та інформаційно-аналітичної політики міськради, з’ясувалось, що це не позиція влади.

Журналіст: Це позиція міської ради чи ЦНАПу?

Московченко Інна Степанівна – начальник управління інформатизації та інформаційно-аналітичної політики міської ради: Це не позиція, це інформація, яку нам надав Центр надання адміністративних послуг.

Журналіст: Керівник – Яременко Світлана Петрівна?

Московченко Інна Степанівна – начальник управління інформатизації та інформаційно-аналітичної політики міської ради: Да.

Скріншот з сайту Олександрійської міської ради, зроблений близько 10.00

Очільник Олександрійського ЦНАПу наголошувала, що інформація достовірна, проте після тривалого уточнення, погодилась, що треба її перевірити і висловила припущення, що вона може бути неточною:

Журналіст: Треба людям все таки мати чи не потрібно мати ID-картки і додатки до них форми 13, для голосування?

Світлана Яременко, начальник управління дозвільно-погоджувальних процедур та адміністративних послуг Олександрійської міської ради: Для голосування… Знову ж таки, я не кажу для голосування. Я кажу про те, що для того, щоб користуватись ІД-карткою у людини має бути додаток до паспорта. За голосування я нічого не кажу.

Журналіст: Так тоді ця інформація недостовірна яка на сайті міської ради розміщена?

Світлана Яременко, начальник управління дозвільно-погоджувальних процедур та адміністративних послуг Олександрійської міської ради: Дякую за те, що ви нам підказуєте. Зараз ми перевіримо повністю все, передивимось ще раз нормативну базу і скоригуємо новину. Можливо ми дійсно неправильно подали інформацію.

Після спілкування із журналістами,повідомлення зникло із сайту без пояснень. Додаткової інформації з цього питання немає ні на сайті ЦНАПУ, ні на сайті міської ради.

Скріншот з сайту Олександрійської міської ради, зроблений після спілкування із журналістами

У прес-релізі Державної міграційної служби Кіровоградщини та на офіційному сайті, а також в усному коментарі, спеціалісти служби наголосили – довідка про місце проживання не є обов’язковою.

«Реалізувати право голосу на виборах 31 березня громадяни України можуть і з ID-карткою, і з паспортом-книжечкою.

31 березня 2019 року відбудуться чергові вибори Президента України. Державна міграційна служба України наголошує, що паспорт громадянина України є основним документом для реалізації права голосу на вказаних виборах та підставою для отримання виборчого бюлетеня на виборчих дільницях особам, яким на день виборів виповнилося 18 років та яких включено до списку виборців. 

Відповідно до роз’яснень Центральної виборчої комісії України (Постанова ЦВК № 268 від 27 грудня 2018 року), для участі в голосуванні громадянам України не потрібно подавати ніяких додаткових документів, окрім ID-картки або паспорта-книжечки, адже обидві форми паспорта є рівнозначними та самодостатніми.

Зокрема, громадянам, включеним до списку виборців, на виборчій дільниці НЕ мають права відмовити у реалізації права голосу з наступних причин:

– через відсутність у паспорті громадянина України у вигляді книжечки фотокартки, яка вклеюється при досягненні 25-ти або 45-річного віку;

– через розбіжності у виборчій адресі виборця або відсутність відомостей щодо реєстрації місця проживання у ID-картці. 

Зазначимо також, що громадяни України зможуть проголосувати на виборах Президента України 31 березня не лише на території України, а й за її межами – на закордонних виборчих дільницях. У цьому випадку, за роз’ясненням Міністерства закордонних справ України, документом, що посвідчує особу, є паспорт громадянина України для виїзду за кордон.

Додамо: аби уникнути в день голосування можливих непорозумінь, ЦВК радить заздалегідь перевірити свої особисті дані у списках на сервісі Державного реєстру виборців. Важливо, що громадяни України, які проживають на тимчасово окупованій території України, а також внутрішньо переміщені особи мають право реалізувати своє право голосу на виборах Президента України шляхом зміни місця голосування без зміни виборчої адреси.

УДМС України в Кіровоградській області».

Таку ж інформацію підтвердили у відділі взаємодії із засобами масової інформації Центральної виборчої комісії. Таким чином голосування за паспортом у формі ID-картки можливе, вважають у ЦВК, проте наголошують, що «людський фактор» може спрацювати і тому припускають, що деякі члени дільничних комісій можуть спробувати вимагати довідки із “пропискою”, хоча підстав не видати бюлетень виборцю, немає.

Фото Центральної виборчої комісії

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022214 переглядів

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022243 перегляди

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022341 перегляд

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: