Що очікує олександрійців, як і інших українців незабаром на в’їзді в Євросоюз

03.12.2018 00:00:000 переглядівАвтор: admin
/news/22395-shho-ochikue-oleksandrijjciv-yak-i-inshikh-ukrayinciv-nezabarom-na-vyizdi-v-evrosoyuz

Що очікує олександрійців, як і інших українців незабаром на в'їзді в Євросоюз

Що очікує олександрійців, як і інших українців незабаром на в’їзді в Євросоюз. На кордоні планується посилити контроль на своїх кордонах за допомогою нової комп’ютерної програми з детектором брехні та цифровим поліцейським. Наскільки великі ризики її використання? Про це дізналися “Олександрійські новини”.  

“Вже незабаром на в’їзді в Євросоюз на кордоні вас зустрічатимуть не прикордонники, а спеціальна комп’ютерна програма. Принаймні, такий є план. Анімований поліцейський на екрані перевірить всі ваші документи, зокрема попросить показати закордонний паспорт та надати докази фінансової спроможності мандрівника. А також розпитає про вміст валізи або мету подорожі. Відповіді знімають на відеокамеру і одразу ж аналізують. Очікується, що нове, спеціально розроблене програмне забезпечення зможе за виразом обличчя визначити, чи бреше людина, яка перетинає кордон ЄС.

Наскільки ефективний детектор брехні

Якщо ви успішно пройдете цей своєрідній детектор брехні, перевірка з боку співробітників прикордонної служби буде короткою. В іншому ж разі приїжджому доведеться пройти розширену процедуру прикордонного і митного контролю. У 2019 комп’ютерну програму в тестовому режимі встановлять на окремих прикордонних ділянках уздовж зовнішнього кордону ЄС, зокрема, в Литві, Угорщині та Греції.

Автоматична система прикордонного контролю із вбудованим детектором брехні та цифровим поліцейським є частиною спільного дослідницького проекту iBorderControl, який здійснюють, зокрема, угорські поліцейські, литовські прикордонники та університет імені Лейбніца у Ганновері. Мета проекту – зробити прикордонний контроль під час в’їзду в ЄС швидшим і надійнішим.

Щороку на територію ЄС в’їжджають близько 700 мільйонів людей. І ця цифра постійно зростає. Нова комп’ютерна система прикордонного контролю покликана допомогти прикордонникам виявляти у великому потоці подорожуючих нелегальних мігрантів та пов’язаних з кримінальним світом людей.

У чому вразливість нової системи?

Проте незалежні експерти сумніваються в успіху проекту вартістю в 4,5 мільйона євро. У професора Бенета Кляйнберга з Інституту криміналістики при університетському коледжі Лондона передусім виникає запитання, чи взагалі можливо за виразом обличчя і мімікою точно встановити, чи бреше людина. Адже наукових доказів поки не існує, розповідає професор. Така методика лише дає можливість зрозуміти, чи нервує людина.

Проте дуже часто під час подорожі стрес неминучий, наприклад, коли транзитний пасажир повинен встигнути на наступний рейс або коли пасажири подорожують з дітьми. Тож існує ризик того, що після комп’ютерного прикордонного контролю людей можуть необґрунтовано запідозрити у брехні та змусити проходити розширену процедуру прикордонного і митного контролю. “З наукової точки зору це все проблематично,” – додає професор Кляйнберг. Результати першого тестування нової програми серед 30 осіб показали, що машина виявила лише 76 відсотків випадків брехні.

Захист особистих даних і етичний аспект

Якщо ж людина не пройде перевірку на так званому детекторі брехні під час перетину кордону ЄС, то їй доведеться додатково надати свої біометричні дані, наприклад, скан поверхні долоні, або дозволити цифрове розпізнавання свого обличчя.

Найбільшою проблемою, на яку зараз вказують дослідники, є етичний аспект комунікації людини і машини, вважає професорка права Тіна Крюґель (Tina Krugel). “Під час прикордонного контролю, який проводить комп’ютерна програма, коли вас розпитує анімований персонаж, людина опиняється в ситуації, яка апріорі викликає у неї недовіру і дискомфорт”, – пояснює Тіна Крюґель. Важливо, щоб така програма могла адекватно реагувати і розпізнавати культурні відмінності, наголошує професорка права.

З юридичної точки зору викликає сумніви і використання детектора брехні, який після бесіди з мандрівником автоматично видає вердикт про потенційний ризик, який начебто може становити опитана людина. В Євросоюзі поки не існує правових положень, які регулюють такі моменти.

Протягом дев’яти місяців тестової фази проекту комп’ютерний прикордонний контроль будуть проходити тільки ті мандрівники, кому вже дозволяли в’їзд в ЄС, і тільки тоді, коли вони добровільно погодяться це зробити. Тим часом експерти оцінюватимуть технічній бік проекту і те, наскільки комп’ютерна програма взагалі є придатною до використання. Результати надішлють в Єврокомісію, яка спільно з усіма країнами-членами ЄС вирішить, чи запроваджувати нову систему прикордонного контролю у Євросоюзі,” – про це повідомляє сайт www.dw.com

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022224 перегляди

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022252 перегляди

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022355 переглядів

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: