У Новопразькій громаді презентували нові книги і вирішили перевидати Федіра Плотніра

04.10.2018 00:00:000 переглядівАвтор: admin
/news/22001-u-novoprazkijj-gromadi-prezentuvali-novi-knigi-i-virishili-perevidati-fedira-plotnira

Нові книги про історію краю презентовано на краєзнавчих читаннях, що присвячені 100-річчю з дня народження Федіра Плотніра.

Член Національної спілки краєзнавців України Віктор Голобородько презентував громаді селища нове видання «Нариси з історії міст, посадів, містечок та сіл Центральної України», де міститься збірка праць видатного краєзнавця XIX століття Василія Нікіфорова. Серед інших публікацій – велика праця про історію селища Нова Прага. У місцеву бібліотеку передані також книги про історію міста Олександрії і Олександрійського району, окремі населені пункти сусідньої Приютівської ОТГ.

На зустрічі, після обговорення із представниками громади та за підтримки голови селищної ради Богдана Курупа і заступника голови Олени Полтавець, ухвалено рішення перевидати у новому поліграфічному виконанні книги про історію Нової Праги, написані краєзнавцем Федіром Плотніром. Нове видання запланували виготовити та презентувати разом із коментарями краєзнавців та новими фактами про минувшину краю, до наступного Дня селища.

Творчі колективи селища на відзначенні 100-річчя видатного земляка, що відбулось у місцевому Центрі дитячої та юнацької творчості, вшанували пам’ять видатного земляка народними піснями, які любив і збирав Федір Плотнір, розповідями про творчість земляка, про його внесок у розвиток громади.

Напередодні заходу, делегація відвідала місце поховання дослідника. Покладено квіти до меморіальної таблички, що в минулому році з’явилась на приміщенні музичної школи Нової Праги де проведено невеликий мітинг-реквієм.

Про те як створювалась одна з книг дослідника, розповіла журналістам «Олександрійських новин» Світлана Піскова.


Новопражець Федір Плотнір пройшов тернистий життєвий шлях, включно із бойовим досвідом на фронтах Другої світової та катівні нацистських концтаборів. Він – автор трьох книг з історії селища Нова Прага Петриківські бувальщини», «Новопразький літопис», «Наші земляки». Ф. Плотнір здобув звання лауреата обласної краєзнавчої премії імені В.Ястребова, як найвищу відзнаку краєзнавців краю.

Краєзнавець став автором герба селища, постійно проводив громадську діяльність, намагався поширити історичні знання про минуле краю на зустрічах і у спілкуванні із сельчанами. Здобував знання про минуле вивчаючи джерела у наукових бібліотеках, архівних установах, спілкуванні та пошуках нових знань із видатними дослідниками-істориками О.Апанович, В.Голобуцьким та іншими.

Серед цікавих знахідок Ф.Плотніра – встановлення важливих фактів з життя Семена Климовського, автора відомих українських пісень, зокрема «Їхав козак за Дунай». Унікальними є топонімічні та етнографічні дослідження краєзнавця, що викладені у його книгах. Він став ініціював та встановив на власний кошт пам’ятний знак на місці масового розстрілу євреїв новопразької громади у часи нацистської окупації.

Ф.Плотнір відійшов із життя у вересні 2011 року.



Фото Віктора Голобородько

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022226 переглядів

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022252 перегляди

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022355 переглядів

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: