Новини

на попередню сторiнку

В обласній Держпродспоживслужбі розповіли, як обрати якісну полуницю та як її правильно їсти

В обласній Держпродспоживслужбі розповіли, як обрати якісну полуницю та як її правильно їсти

Полуниця є джерелом багатьох вітамінів та мікроелементів, однак з нею треба бути обережним. Якщо обрати ягоди поганої якості або вживати їх, не дотримуючись рекомендацій фахівців, - можна зашкодити організмові.

Про це попередили на сайті Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області та оприлюднили список рекомендацій.

При купівлі полуниці фахівці радять дотримуватися таких правил:

  • Купувати полуницю можна тільки там, де ягоди обов'язково проходять перевірку спеціалістами лабораторій Держпродспоживслужби - на агропродовольчих ринках або в магазинах, де безпечність продукції контролюється фахівцями.
  • Не слід купувати ягоди при дорозі, бо вони додатково забруднюються придорожнім пилом.
  • Не беріть ягоди з темними цятками - це ознака обприскування хімічними речовинами.
  • Не соромтеся нюхати полуницю. Ягода, яка дозріла без втручання агресивних хімічних речовин і стимуляторів, має сильний приємний аромат.
  • Вибирайте ягоди міцні і не пом'яті, звертайте увагу, щоб на піддоні чи іншій ємності, в якій вони перебувають, не було соку - разом з ним полуниця втрачає вітаміни і смакові якості.
  • Ягоди не повинні бути дуже великими й ідеальної форми. Чим більше розмір ягід, тим вірогідніше, що вони насичені хімією і містять зайву вологу, яка псує смак.

При вживанні полуниці також варто дотримуватися порад експертів:

  • Перед споживанням ретельно мийте ягоди, бажано під проточною водою, або змінюючи воду декілька разів.
  • Щоб уникнути загострення виразкової хвороби шлунку, гастриту, захворювань кишківника, а також печінкової та ниркової коліки, загострення карієсу та проблем із суглобами, полуницю слід вживати правильно.

   Насамперед слід дотримуватися норми її споживання: для дорослого на день - 600 г, а для дитини після року - 100 г. Щоб уникнути проблем з шлунково-кишковим трактом, не їжте ягоди натщесерце, а тільки після їжі.

   Щоб знизити навантаження на суглоби і зменшити проблеми з карієсом, краще полуницю їсти з молочними продуктами - вершками, згущеним молоком, кефіром, сметаною.

  • Якщо є схильність до алергії на полуницю, свіжі ягоди можна замінити варенням або джемом. Дієтологи стверджують, що алергічна реакція на термічно оброблені ягоди не проявляється.
  • Не зберігайте ягоди полуниці в холодильнику більше 1-2 днів, в такому випадку вони будуть швидше небезпечні для здоров’я, ніж корисні.
  • А щоб продовжити смачний сезон і довше балувати себе полуницею, заморозьте її про запас або висушіть. Всі корисні властивості при таких способах заготівлі зберігаються максимально.

"Полуниця містить так званий гормон радості, ця речовина допомагає легше переносити труднощі повсякденного життя, покращує настрій", - підсумовують в Держпродспоживслужбі.

Раніше "Олександрійські новини" публікували рекомендації, як правильно заморожувати фрукти, щоб зберегти максимум користі на весь рік.

Фото: Рixabay

0    987     15.05.2018
Loading...


Коментарі (0)

Для додавання коментарів необхідно авторизуватися!