Запланована модернізація централізованого опалення Олександрії коштуватиме 600 мільйонів, а відсотки за кредитом закладуть в тариф за опалення

07.12.2017 00:00:008 переглядівАвтор: admin
/news/19599-zaplanovana-modernizaciya-centralizovanogo-opalennya-oleksandriyi-koshtuvatime-600-miljjoniv-a-vidsotki-za-kreditom-zakladut-v-tarif-za-opalennya

Олександрійські депутати розглянуть програму “Оптимізації системи теплозабезпечення м. Олександрії” на одній із наступних сесій міськради. Вона передбачає комплексну модернізацію існуючої системи централізованого опалення за рахунок коштів місцевого бюджету та Європейського Інвестиційного Банку.

Відповідний проект рішення вже опубліковано на офіційному сайті міської ради, і журналісти “Олександрійських новин” проаналізували його основні положення.

Програма оптимізації системи теплозабезпечення розрахована на п’ять років: 2019-2023. Основними інвестиційними компонентами вказані модернізація котельні №35 на вулиці Сокальського та заміна труб в цьому районі, а також аналогічні роботи в котельнях “Південній” (вулиця Садова), ЦТП-136 і “Районній”. Крім того, планується побудувати новий газовий трубопровід і встановити систему SCADA (система спостереження та керування).

Вартість запланованих робіт становить астрономічні для Олександрії 599,4 мільйона гривень (для порівняння, усі місцеві бюджети України разом за 11 місяців 2017 року – це 173, 5 млрд грн). Майже 500 мільйонів гривень із цієї суми – це кредит від Європейського Інвестиційного Банку, а ще майже 100 мільйонів – гроші міського бюджету, що підуть на сплату ПДВ.

Платити по кредиту доведеться вже з 2019 року. Сума річної плати поступово зростатиме від 841 тис грн (2019 рік) до 3 млн грн (2020 рік) і, нарешті, 9,2 млн грн (2023 рік).

Джерелом грошей для річної плати по відсотках кредиту має стати підвищення тарифу на тепло. Зростання планується від 0,55% в 2019-му до 6,04% в 2023-му, порівнюючи з тарифом листопада 2017 року.

Оскільки кредит надаватиметься в євро, то всі суми в Програмі можуть ще зрости, залежно від курсу валют. Наразі середній курс, вказаний у Програмі, становить 33,8 грн/євро.  

За підрахунками розробників Програми, проект модернізації міської системи опалення окупиться через майже 16 років. Повне погашення кредиту очікується у 2042 році.

При цьому, щоб успішно реалізувати Програму, за словами її розробників, треба повністю заборонити відключення споживачів в зоні охоплення централізованим теплопостачанням, зокрема, відключення окремих квартир в багатоповерхових будинках.

На нинішньому етапі Програма вже була попередньо відібрана Мінфіном. На наступному етапі олександрійську програму разом з іншими претендентами оцінюватиме вже Європейський Інвестиційний Банк, і саме ця установа ухвалюватиме остаточне рішення щодо фінансування проекту.

Фото: Рixabay

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022223 перегляди

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022252 перегляди

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022355 переглядів

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: