Український омбудсмен вимагає від олександрійського мера виконати закон

26.05.2016 00:00:000 переглядівАвтор: admin
/news/15418-ukrayinskijj-ombudsmen-vimagae-vid-oleksandrijjskogo-mera-vikonati-zakon

Представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини вимагає від Олександрійського міського голови Степана Цапюка надати повну інформацію на запит щодо доступу до публічної інформації, а також надати копії документів, що підтверджуватимуть надання цієї інформації.

Про це “Олександрійським новинам” повідомив заявник до офісу омбудсмена, олександрійський журналіст Віктор Голобородько.

“Я звернувся до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини за захистом права на доступ до публічної інформації, оскільки це саме той орган влади, що є доступним для простих людей, які не можуть витрачати великі гроші на захист своїх прав у суді. Хоча звернення треба дуже ретельно готувати і обґрунтовувати, доводити свою позицію, таке звернення до офісу обмудсмена за захистом права на доступ до публічної інформації, як показує наш перший в місті приклад, цілком можливо. Головна мета звернення була отримати зрозумілу інформацію про те, хто та як ухвалював рішення про перейменування вулиць Олександрії і головне, як саме ці вулиці були перейменовані – старі та нові назви. Мені надали розрізнені документи, які один одному протирічать, а у наданні документів, які передували ухваленню такого рішення, взагалі відмовили. Мерія вважає, що інформація про те, хто та на яких підставах назвав по-новому вулиці міста – це якийсь суперсекрет, важлива таємниця. Відповідь з офісу обмудсмена надійшла оперативно, було порушено провадження. Я спілкувався з представниками Уповноваженого, роз’яснював свою позицію і отримав обґрунтовану відповідь, копію якої має і мерія. Я сподіваюсь, що до слів представника Уповноваженого олександрійський мер дослухається і припинить порушувати закон “Про доступ до публічної інформації”, а підлеглі мера теж перестануть бавитись із законодавством”, – прокоментував В. Голобородько.

У листі представника Уповноваженого від Степана Цапюка вимагається забезпечення надання пояснень від керуючого справами виконавчого комітету Олександрійської міської ради Володимира Чеботарьова щодо стверджуваного порушення законодавства про доступ до публічної інформації. Представник Уповноваженого вимагає прибуття керуючого справами виконкому Олександрійської міськради до офісу омбудсмена для надання цих пояснень.

Представництво Уповноваженого вимагає “вжити заходів з метою недопущення аналогічних правопорушень у майбутньому”. Про результати розгляду вимог та вжиті заходи Секретаріат Уповноваженого ВРУ з прав людини зобов’язав мерію повідомити до 3 червня.

Нагадаємо, Олександрійський міський голова неодноразово визнавався судом порушником законодавства щодо доступу до публічної інформації, зокрема щодо протиправних дій чи бездіяльності, а щодо журналістів ухвалював дискримінаційні рішення, фігурував у списку “ворогів преси” Національної спілки журналістів України. Степан Цапюк намагався застосовувати незаконні положення про акредитацію журналістів для того, щоб тиснути на критиків дій влади та обмежувати права журналістів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022224 перегляди

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022252 перегляди

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022355 переглядів

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: