Громадські активісти Олександрії висловили свою думку щодо процесу об’єднання громад

17.05.2016 00:00:000 переглядівАвтор: admin
/news/15337-gromadski-aktivisti-oleksandriyi-vislovili-svoyu-dumku-shhodo-procesu-obednannya-gromad

Громадські активісти міста Олександрії висловили власну думку з приводу процесів децентралізації на Олександрійщині та проекту рішення Кіровоградської обласної ради, яким пропонується місто Олександрію об’єднати з 44 селами району, а решту території Олександрійського району розділити ще між двома територіальними громадами з центрами у Червоній Кам’янці та Новій Празі.

Такий варіант формування громад, на переконання громадськості, не відповідає ні нормам законодавства про децентралізацію, ні інтересам жителів Олександрійщини, а сам процес формування нових територіальних одиниць вилився у чергове банальне політично-заангажоване протистояння між олександрійцями, що представляють обласну владу в команді губернатора Кіровоградщини Сергія Кузьменка з однієї сторони та представниками олександрійського мера Степана Цапюка з іншої сторони.

Такі думки пролунали на засіданні Незалежної громадської ради міста Олександрії, яке відбулось сьогодні, 17 травня, за участі представників громадських організацій, журналістів, фахівців в юриспруденції  та небайдужих громадян.

В ході засідання представники громадськості категорично не підтримали варіант утворення Олександрійської ОТГ за участі 44 населених пунктів, адже він суперечить Методиці формування громад, визначеної Кабінетом Міністрів України, через низку населених пунктів, які у складі даної громади просто не умістяться в рекомендовану 20-ти кілометрову зону. Саме тому існує велика ймовірність того, що запропонований обласною владою варіант в Уряді та Верховній Раді України знову можуть “забракувати”, як і минулого разу, коли з території Олександрійського району хотіли зробити одну громаду, а Олександрійську міську територіальну громаду залишити у такому ж форматі, як вона існує на даний час. Крім того заручниками такого формування громад, що не відповідають нормам законодавства про децентралізацію, стають життя та доля людей.

Найпроблемним питанням у формуванні Олександрійської територіальної громади є те, що міська влада прагне залишити у складі своєї громади селища Олександрійське (донедавна – Димитрове) і Пантаївку, хоча вони не мають спільної з містом межі, як того вимагає закон. Виходом із даної ситуації в Незалежній громадській раді Олександрії називають або формування нової міської громади без зазначених селищ, або проведення перемовин із сільськими радами Войнівки, Новоселівки (колишній Комінтерн), Бандурівки та Головківки з пропозиціями приєднатися до Олександрійської територіальної громади, що дозволить об’єднати вищезгадані території в одну громаду без розриву територій. Однак міською владою жодних кроків стосовно формування нової громади у межах діючого закону не робилось. Вона лише висловлює невдоволення пропозиціями обласної влади, не пропонує власних варіантів та фактично нічого у цьому напрямку не робить. А замість здорової дискусії та аналізу запропонованого проекту з метою усунення його вад чи пропозиції альтернатив, лише надмірно штучно політизує процес формування громад, сиплячи обвинуваченнями на адресу опонентів та говорячи лише про їх прагнення якнайшвидше провести в Олександрії позачергові місцеві вибори з метою усунення діючої міської влади від керування містом.

Разом з тим, запропоновані в ОДА варіанти формування інших двох громад Олександрійщини, як і міської, Незалежна громадська рада міста Олександрії також не підтримує через невідповідність їх Методиці, вважає вкрай недосконалими і створеними “на швидку руку” без урахування думки жителів сіл і селищ району. Громадські активісти дуже незадовільно оцінили роботу обласної влади і конкретно першого заступника голови ОДА Сергія Коваленка, що відповідає за даний напрямок. Громадським діячам незрозуміло, чому представники Олександрії в облдержадміністрації С. Коваленко та А. Коломійцев не взяли участі в обговоренні даних питань на громадських слуханнях в Олександрії, адже один з них відповідає за даний напрямок, а інший є депутатом Олександрійської міської ради. До зауважень зазначених чиновників ОДА про те, що їх, мовляв, не запросили на ці громадські слухання, активісти поставились доволі скептично.

На переконання учасників засідання, громади в Олександрійському районі повинні формуватись перш за все на умовах добровільності, а тому як міській, так і селищним та сільським громадам слід надіслати офіційні звернення із пропозиціями висловити у відповідності до Методики власні побажання об’єднатись чи приєднатись до тієї чи іншої громади, і тільки після цього, неухильно керуючись Методикою формування громад, утворювати нові територіальні об’єднання.

Під час засідання наголошувалось, що починаючи з наступного року дотаційні кошти з держбюджету та Фонду регіонального розвитку отримуватимуть лише нові об’єднані територіальні громади, а тому зволікання в даних процесах може залишити Олександрію без фінансування та перспектив на майбутнє.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022214 переглядів

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022243 перегляди

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022339 переглядів

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: