Чому олександрійська «Батьківщина» об’єдналась з мером і «Опоблоком»?

06.04.2016 00:00:004 переглядаАвтор: admin
/news/15022-chomu-oleksandrijjska-batkivshhina-obednalas-z-merom-i-opoblokomi

Чому олександрійська «Батьківщина» об’єдналась з мером і «Опоблоком»?

Ми нещодавно повідомляли про те, як несподівано двоє з трьох депутатів від місцевого «Укропу» та депутати від міської «Батьківщини» в повному складі, включаючи секретаря міськради Олену Богоявленську, на 9-й та 10-й позачергових сесіях Олександрійської міськради синхронно голосували разом зі своїми недавніми опонентами в особі мера С. Цапюка та депутатів з «Опозиційного блоку» і «Сили людей».

Що спонукало так кардинально змінити своє бачення та піти проти рішення місцевого осередку депутатів від «Укропу», ми вже проаналізували.

Інша справа з депутатами, які представляють «Батьківщину», адже під мера та «опоблок» лягли усі, включаючи міське керівництво партійного осередку. Чому вони всім складом фракції разом із секретарем ради не тільки синхронно голосували з мером та його оточенням, а навіть внесли на розгляд Регламент міськради, уподобаний мером? Тут відповідь з одного боку – складніша, а з іншого – прозаїчніша.

Почнемо з історії. Пригадайте приказку, що російською звучить набагато гучніше: «Предавший однажды, предаст и дважды». Згадаємо 2007-2008 роки. Тоді Олена Богоявленська теж була секретарем міської ради, а лідером фракції «Батьківщини» в міській раді був Сергій Журавльов, рідний брат Віталія Журавльова, якому небезпідставно приписують фактичне керівництво олександрійськими місцевими осередками «Батьківщини» досьогодні. Саме тоді фракція «Батьківщини», очолювана С. Журавльовим і О. Богоявленською, вперше зрадила партнерів по більшості та пішла на кулуарні домовленості зі Степаном Цапюком і «регіоналами», «поховавши» демократичну більшість, створену з «Нашою Україною», НДП та КПРС. Тоді через зраду партнерів міська «Батьківщина» отримала керівні посади у створеному з ПР виконкомі. Цього разу політичну угоду, укладену з осередком місцевої «Солідарності», «Батьківщиною» фактично розірвано через більш просту комбінацію, без будь-яких керівних посад у виконкомі, принаймні поки що.

Що ж усе таки взамін? За нашою інформацією, звісно неофіційною, інсайдерською чи, як правоохоронці кажуть, оперативною, тобто отриманою від певних джерел, все це сталося через, мовляв, домовленості щодо розподілу впливу на ринку надання житлово-комунальних послуг між оточенням мера та особами, близькими до місцевої «Батьківщини».

Як відомо, у відповідності з ухваленим минулого року законодавством щодо реформування сфери ЖКГ, багатоквартирні будинки, що не утворять ОСББ чи не призначать собі управителів, незабаром будуть передані владою в управління управляючим компаніям. Кошти ж з власників житла отримуються зараз чималі та навіть місячні обороти нинішнього монополіста КП «Житлогосп» є багатомільйонними. Не варто забувати і про державні субсидії, які зможуть тоді отримувати управляючі компанії, що слугуватимуть гарантією їх діяльності.

Саме тому подейкують, що екс-секретар міськради Геннадій Лоцман, що зараз очолює УЖКГ міста, невдовзі піде з цієї посади. Хто конкретно після нього отримає посаду начальника управління житлово-комунального господарства міськради поки що достеменно невідомо, проте ця особа може бути дуже близькою до місцевого керівництва «Батьківщини». Якщо звісно кулуарні домовленості спрацюють. Крім того «Батьківщина», мовляв, отримає в управління наближеного до В. Журавльова підприємства «Екологія плюс» половину усього житлового фонду КП «Житлогосп». Решта 50% управління комунальним «Житлогоспом» відійде новоствореній управляючій компанії, близькій до оточення мера, яку за інформацією наших джерел і повинен очолити нинішній голова УЖКГ Г. Лоцман. Таку інформацію нам підтвердили джерела, близькі до переговорного процесу, який нібито вже відбувся між місцевим керівництвом зазначеної політичної сили з табором мера. Непрямим підтвердженням цих домовленостей може слугувати відповідь мера по закінченню 9-ї та 10-ї позачергової сесії на закиди депутата від «Батьківщини» Жежері та представника одного із місцевих ОСББ щодо неефективності роботи КП «Житлогосп» та його керівництва. У своїй відповіді Степан Цапюк чомусь різко змінив власну риторику. Тепер «Житлогосп» замість зразкового комунального підприємства, яке навіть показували як передовий досвід не тільки в області, але ледве не в усій Україні представникам інших міст (навіть семінар проводили), перетворився, за словами мера, в неефективне підприємство, на якому хоч якого директора постав, він все одно не буде нормально працювати. Тож мер висловився не проти «потопити» комунальне підприємство, але на певних умовах – за наявності альтернативи. Напевно, якраз в особі зазначених нами «Екології плюс» та ще однієї поки що втаємниченої управляючої компанії під проводом Г. Лоцмана, що наразі реєструється.

До речі, перед сесією представнику ОСББ дуже люб’язно проводила «розминку», а по закінченню сесії особисто лобіювала важливість його виступу, ніхто інший, а саме перший заступник міського голови Людмила Давиденко. Виступ цього представника ОСББ крім негативу на адресу КП «Житлогосп» був фактично ні про що, а сам промовець навіть не орієнтувався в особливостях роботи міських депутатів, бо висловився за те, щоб їм не платити зарплату (якої вони насправді в міськраді і так не отримують), проте мабуть цей крок був важливим. Напевно, саме як засвідчення лояльності до нових політичних партнерів з «Батьківщини», хоча поки і неофіційних.

Щодо ж самої співпраці мера та фракції «Батьківщини», то вона, скоріш за все, була заздалегідь спланованими діями, а її механізм і реалізація обговорювались не публічно. Імовірно, що про ці переговори знало дуже обмежене коло осіб і вони залишались таємницею до певного часу навіть для депутатів «Батьківщини».

Щодо ж самих кулуарно-досягнутих домовленостей про поділ впливу на ринку надання комунальних послуг та передачу управляючим компаніям в обслуговування житлового фонду міста, то рішення з цього питання в будь-якому разі доведеться ухвалювати міськраді.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022214 переглядів

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022243 перегляди

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022341 перегляд

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: