Суд скасував більшість пунктів положення про акредитацію журналістів в Олександрії

04.02.2016 00:00:000 переглядівАвтор: admin
/news/14543-sud-skasuvav-bilshist-punktiv-polozhennya-pro-akreditaciyu-zhurnalistiv-v-oleksandriyi

Більша частина дискримінаційних пунктів Положення про порядок акредитації представників засобів масової інформації при Олександрійській міській раді вже вдруге скасовано судом. Цього разу відповідну постанову ухвалив Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд 19 січня 2016 року. 

У розпорядженні журналістів «Олександрійських новин» є копія постанови суду, яку отримав позивач – журналіст, редактор телерадіокомпанії «Контакт-ЛТД» Віктор Голобородько.

Постановою суду скасовано постанову Олександрійського міськрайонного суду від 27 грудня 2013 року та визнано більшу частину пунктів згаданого Положення протиправними.

Апеляційна інстанція дослідила всі спірні моменти та надала детальну правову оцінку кожному пункту, який оскаржувався. Судове рішення на п’яти сторінках зазначає протиправність вимог до журналістів щодо зобов’язання надавати персональні дані, що не передбачено законодавством для акредитації журналістів, в тому числі їх номери телефонів, копії свідоцтв та інших документів засобів масової інформації.

Суд визнав незаконним пункт Положення, яким міська влада на чолі з мером Степаном Цапюком запровадила вимогу щодо огляду і перевірки фото і відеоапаратури журналістів. Як зазначає суд, влада повинна діяти у межах закону та Конституції, які таких повноважень міській владі щодо журналістів не надають.

Суд визнав чимало і інших спірних позицій Положення протиправними, адже вони протирічать законодавству та Конституції України. Зокрема щодо встановлення Олександрійською міською радою додаткових, ніж визначено законодавством, підстав для відмови у акредитації та підстав припинення акредитації.

Нагадаємо, раніше Олександрійський міський голова визнавався Національною Спілкою журналістів України одним з ворогів преси. Також мер та його підлеглі і поплічники неодноразово ставали фігурантами скандалів щодо тиску на журналістів і перешкоджання їх професійній діяльності. А нещодавно Олександрійський міськрайонний суд зобов’язав поновити кримінальне провадження з приводу перешкоджання олександрійським журналістам.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022228 переглядів

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022255 переглядів

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022362 перегляди

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: