В Олександрії Незалежна громадська рада запропонувала 68 перейменувань вулиць і площ

15.04.2015 00:00:004 переглядаАвтор: admin
/news/12360-v-oleksandriyi-nezalezhna-gromadska-rada-zaproponuvala-68-perejjmenuvan-vulic-i-ploshh

В Олександрії Незалежна громадська рада запропонувала 68 перейменувань вулиць і площ

12 громадських організацій нашого міста, що входять до Громадської спілки «Незалежна громадська рада м. Олександрія», звернулися до міської влади з вимогою створення ініціативної групи або комісії при Олександрійській міській раді задля реалізації Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їх символіки».

За пропозицією ГС «Незалежна громадська рада м. Олександрія» пропонується перейменувати або відродити історичні назви 68 вулиць, площ, бульварів, провулків нашого міста. Громадські організації також запропонували нові назви мікрорайонів міста, що підлягають перейменуванню за законом.

За підрахунками громадських активістів, з історичних назв об’єктів топоніміки міста не залишилось жодної.

У відповідному зверненні
говориться: «Закликаємо провести відновлення історичних назв площ, бульварів, вулиць і провулків міста, а також перейменування цих топонімів у відповідності із вимогами законодавства та людської моралі, історичної правди. Нам потрібно повернути історичну правду на вулиці нашого міста».

Орієнтовний перелік відновлення історичних назв та перелік назв, які варто перейменувати, активісти вже передали до Олександрійської міської ради.

Центральний проспект Олександрії пропонується перейменувати на проспект Соборності (нині – проспект Леніна), оскільки раніше ця вулиця сполучала дві площі міста, де розміщувались православні храми – Успенський собор та Покровська церква. Згадані площі пропонується перейменувати на Соборну та Покровську, відповідно. Також серед запропонованих перейменувань – відновлення історичних назв вулиць: Миколаївська замість Пролетарської, Ярмаркова – замість Семашка, Бульварна – замість Свердлова, Поштова – замість Першотравневої.

Пропонується також змінити і назви мікрорайонів міста, що містять у собі елементи пропаганди тоталітарного режиму: Ленінський мікрорайон замінити на Центральний, Першотравневий мікрорайон змінити на мікрорайон Старе місто, Кіровський мікрорайон на Покровський, Радянський мікрорайон – на Головківський, Куйбишевський мікрорайон – на Бойківський, Жовтневий мікрорайон – на Сторожівський.

Нагадаємо, нещодавно Верховна Рада України ухвалила Закон «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їх символіки».

Зазначений Закон зобов’язує місцеві органи влади прийняти рішення щодо перейменування бульварів, вулиць, провулків, проїздів, проспектів, площ чи інших об’єктів топоніміки населених пунктів, назви яких містять у собі символіку комуністичного тоталітарного режиму. У разі, коли таке рішення не приймається місцевою радою в установлений зазначеним Законом строк, воно приймається сільським, селищним, міським головою або головою обласної державної адміністрації у порядку, встановленому таким Законом.

Цей ухвалений парламентом України відповідний Закон наразі перебуває на підписі у Президента України.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022221 перегляд

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022252 перегляди

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022354 перегляди

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: