Олександрійському музею подарували артефакти, яким 2000 років

11.04.2014 00:00:000 переглядівАвтор: admin
/history/citylife/9740-oleksandrijjskomu-muzeyu-podaruvali-artefakti-yakim-2000-rokiv

Олександрійському музею подарували артефакти, яким 2000 років

Олександрійському музею подарували артефакти, яким 2000 років

Олександрійський краєзнавчий музей продовжує поповнюватися новими експонатами. Після того, як музею подарували опудало сірого вовка, олександрійці почали активно приносити цінні, в історичному сенсі, речі. Нещодавно меценат подарував музею речі, яким майже дві тисячі років.

 

За словами мецената, котрий побажав залишитися невідомим, ці знаряддя праці були знайдені під селом Запоріжжя Олександрійського району. Це неподалік села Лікарівки. Чоловік подарував музею шість експонатів, що належать до часів існування черняхівської культури.

 

– На території нашого Олександрійського району люди жили ще з середини давнього кам’яного віку. Були на території нашого краю стоянки і первісних людей. Знаходять артефакти, пов’язані зі скіфами, сарматами, трипільською культурою та багатьох інших культур. Можна з упевненістю стверджувати, що на території нашого краю жили представники черняхівської культури. Культура ця, як і трипільська, сповнена багатьох таємниць. За однією версією черняхівці були пращурами слов’ян. За іншою – це давньослов’янські племена, які асимілювалися з місцевим населенням – нащадками скіфів і сарматів. Походження цієї культури теж залишається таємничим. Розквіт черняхівської культури відбувся у ІІІ-ІV столітті нашої ери. Це за кілька століть до створення Київської Русі – розповідає Тетяна Вальчишена, виконуюча обов’язки директора Олександрійського краєзнавчого музею.

 

У краєзнавчому музеї до того, як передали ці знаряддя праці, вже був один експонат черняхівської культури. Ще в 70-х роках ХХ століття на території Олександрії був знайдений глиняний горщик у бездоганному стані, який належав до черняхівської культури. Зараз цей горщик зберігається в Олександрійському краєзнавчому музеї і є рідкісною знахідкою для всієї України.

 

Тепер музей поповнився ще кількома предметами давньої культури. Ці землеробські знаряддя праці трохи відрізняються від слов’янських предметів, але принцип дії і слов’янських, і черняхівських, і тих, що ми знаємо сільськогосподарських знарядь один і той самий, він не змінюється до сьогодні.

 

Черняхівці в основному селилися біля водоймищ, які були і на території Олександрійщини. Ймовірно, що черняхівці оселилися біля Інгульця чи Березівки і жили на території міста та району близько двох тисяч років тому. Побачити історичні експонати можна у краєзнавчому музеї.

 

Музей працює кожного дня, крім неділі та понеділка, з 8-ї до 17-ї години. Вартість квитків для дорослих – 1,5 грн. та 1 грн. для дітей.

 

Катерина Карпенко

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022224 перегляди

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022252 перегляди

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022355 переглядів

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: