Знахідка місцевого фермера слугуватиме вихованню та збереженню історико-культурної спадщини

01.02.2018 00:00:000 переглядівАвтор: admin
/history/chronology/10505-znakhidka-miscevogo-fermera-sluguvatime-vikhovannyu-ta-zberezhennyu-istoriko-kulturnoyi-spadshhini

Знахідка місцевого фермера слугуватиме вихованню та збереженню історико-культурної спадщини

У колекцію майбутнього культурно-освітнього центру села Попельнастого Олександрійського району місцевий житель вирішив передати випадкову унікальну знахідку- козацьке гарматне ядро.

Про це повідомив журналістам видання краєзнавець, лауреат обласної краєзнавчої премії Володимира Ястребова, ініціатор створення цього культурного осередку Валерій Жванко. Він емоційно відгукнувся на подію на своїй сторінці у фейсбук: «Дуже смачні бувають дні! Подарункові. Налазишся, набродишся, натиняєшся. Вертаєшся додому вже єлє-єлє… І раптом: «Почекайте, я вам все ніяк гарматне ядро не віддам. Зараз винесу.»

Як уточнив краєзнавець, знахідка вже давно відома, а 25 січня була передана на зберігання місцевим фермером. Він знайшов її під час обробітку земельної ділянки. Вага ядра орієнтовно 5 кілограмів, а діаметр залізної кулі близько 10 сантиметрів. На думку дослідника, це може бути справжнє козацьке ядро козацьких часів. Для остаточного підтвердження версії треба зробити експертну оцінку істориків, проте є висока імовірність саме такого походження залізної кулі.

Справа у тому, що за поширеною версією, яку підтримує чимало дослідників козацької епохи, знаменна для українського народу битва, що поклала край річпосполитській експансії і утвердила перемогу сили зброї козаччини, відбулась саме у цих краях.

Перший етап битви — облога польського табору, відбувся у межах 29 квітня – 15 травня 1648 року біля сучасних сіл Жовте, Пахарівка, Дмитрівка, Жовтоолександрівка. Другий етап — розгром польського війська 16 травня, під час його відступу паралельно балці Княжі Байраки в районі сіл Попельнасте, Грамівка і Григорівка.

Отриманий експонат тепер буде зберігатись у створюваному центрі. Нагадаємо, унікальний освітній простір, частиною якого буде музей, заплановано створити в селі Попельнастому. За ініціативи сільського голови Олега Волянського, та при підтримці депутатів сільської ради, з весни 2017 року тривають роботи по ремонту і реконструкції старовинної будівлі аптеки в центрі села. Фінансування відбувається за кошти сільського бюджету.

Колишній приватний будинок заможних братів Жарко, який вони збудували у 1908 році. Після того, як сім’я була репресована радянською владою, все майно родини під час розкуркулення було конфісковано. В різні часи будинок використовувався: як громадське житлове приміщення, під час окупації як гестапо, в радянські часи і донедавна – як аптека і бібліотека. Проте жодного капітального ремонту за ці роки здійснено не було, тож приміщення поступово руйнувалося.

Після завершення реконструкції попельнастівська громада отримає ще одне відремонтоване приміщення (культурно-освітній центр – філію будинку культури) з сучасною системою опалення, бібліотечним та архівним обладнанням, виставковим та ігровим простором та таке інше.

Освітній простір буде багатофункціональним, з часом там має запрацювати декілька різних зон: музейна експозиція з інтерактивними експонатами, відкрита бібліотека з інтернет-центром, кінозал для перегляду і обговорення фільмів, виставковий простір для тимчасових експозицій, майданчики для майстер-класів, експлораторіум, науково-історичний лабіринт і квест-маршрути у приміщенні та на подвір’ї центру, профорієнтаційний і діагностичний центр для дітей і підлітків, тренінговий центр і зона для спілкування дорослих.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022226 переглядів

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022253 перегляди

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022356 переглядів

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: