50 років олександрійському ЦУМу

27.01.2017 00:00:008 переглядівАвтор: admin
/history/chronology/10480-50-rokiv-oleksandrijjskomu-cumu

50 років олександрійському ЦУМу

У 1967 році почали спорудження першого в Олександрії торгівельного закладу нового зразка, який мав би продавати промислові та продуктові товари із вільним доступом до них покупців. Цей прообраз супермаркетів, але по-радянському, спочатку називали універмагом. Вже з самого початку спорудження назву підібрали відповідну. У першій публікації на тему нового супермагазину говориться про те, що забудова відбувається напередодні величного ювілею – 50-річчя жовтневих подій 1917 року в Росії, які вважались початком створення Радянського Союзу і ствердження радянської влади.

Як писали в березні 1967 року у міській пресі, новий універмаг матиме два поверхи з великими вітринами, а зовні  буде оздоблений керамічними плитками. У двох торгових залах працюватиме 100 продавців. Частину першого поверху займатиме кафетерій на 50 місць, де можна було б купити гарячі страви, каву, прохолодні напої. Магазин заплановано було радіофікувати, телефонізувати, а в одному з приміщень діятиме майстерня для підгонки одягу. Здати в експлуатацію планувалось до святкування ювілею.

Тут буде новий універмаг…//Ленінський прапор. – 1967. – 14 березня. – С. 3

Імовірно питанню будівництва приділяли багато уваги, тому що універмаг дійсно відчинили вчасно, за свідченням першого директора магазину, за півроку до запланованої дати.

Цікаво, що перша назва небаченої для Олександрії споруди була схожа на аналогічні назви у великих промислових містах: Києві чи Дніпропетровську – ЦУМ. Центральний універсальний магазин назвали «Ювілейний» і він на багато років став епіцентром торгівлі в місті, з яким за асортиментом не міг тягатися жоден заклад торгівлі.

Варто зазначити, що аналогічні споруди із абсолютно схожим зовнішнім виглядом з’явились і в інших містах колишнього СРСР. Наприклад у російському місті Череповець Вологодської області. І назва «Ювілейний», і характерний напис «Ювілейний» із широкими лініями оригінального шрифту у вигляді велетенської вивіски вгорі – все це присутньо на такій самій будівлі, що, не виключено, створювалась за єдиним зразком-проектом. Час фото – не пізніше 1970 року, що теж збігається приблизно із датою спорудження в Олександрії лідера місцевої торгівельної галузі. Фото цього двійника олександрійського першого супермаркету зберігаються у Російському державному архіві кіно-фотодокументів і їх можна навіть переглянути онлайн. Аналогічний проект вдалось знайти і в невеликому промисловому містечку Харківщини – місті Лозова.

Але повернемось до олександрійського універмагу із гучною назвою. На час початку роботи ЦУМ «Ювілейний» став найбільшим торгівельним підприємством міста з 8 відділами, в тому числі з продажу тканин, взуття, культтоварів, галантереї. В супер-універмазі був власний гастроном. І головне, що відрізняло його від всіх попередників – відкрита викладка товарів для вільного доступу до товарів покупців. Одночасно для роботи підприємства було задіяно 100 продавців.

Будівництво магазину здійснювалось будівельниками тресту «Кіровоградвуглебуд», а оформленням олександрійського ЦУМу опікувались спеціалісти київського тресту «Укрторгреклама». На час відкриття було завезено товарів на більше ніж 2 мільйони карбованці, що було фантастичною сумою для невеликого міста. В перший день виторг склав 100 тисяч карбованців. Для порівняння: престижна заробітна плата олександрійця в ті часи сягала 180 – 300 карбованців в місяць.

Першим директором ЦУМу на Жовт- невій вулиці (потім – проспект Леніна, нині – Соборний) була А.М. Мороз.

Запрошує ЦУМ//Ленінський прапор. – 1967. – 28 листопада. – С. 3

Цікавою особливістю цього універмагу було те, що вхід мав так звану теплову завісу, яка створювалась тепловими вентиляторами, які обдавали взимку всіх, хто заходив до універмагу, гарячим струменем повітря. Це було, потрібно для збереження тепла у величезному приміщенні, яке зачинялось і відчинялось звичайними важкими металево-каркасними дверима. Стримане оздоблення в конструктивістському стилі трохи пом’якшували колони, оздоблені мозаїчними орнаментами.

Віктор Голобородько

(продовження статті наступного тижня)

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022227 переглядів

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022254 перегляди

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022358 переглядів

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: