Олександрія незалежна. Рік 1991

18.08.2016 00:00:004 переглядаАвтор: admin
/history/chronology/10474-oleksandriya-nezalezhna-rik-1991

Олександрія незалежна. Рік 1991

(попередня частина)

Тож вердикт економічній політиці дала сама влада: “виходячи з цього, виконком прийняв рішення про реалізацію м’яса та м’ясопродуктів у системі міськкоопторгу за цінами, що складаються”, тобто позбавляючи ще одного важелю впливу — дотаційності.

Одним з перших масових виступів олександрійців у захист національних вимог відбувся 21 квітня 1991 року, коли з ініціативи робітничого страйкового комітету виробничого об’єднання “Олександріявугілля” на центральній площі міста (тоді — імені Леніна, нині- Соборній) відбувся мітинг, який спочатку анонсувався як спрямований проти “антинародної реформи роздрібних цін”. Між тим резолюція мітингу містила чимало політичних вимог, а саме: відставка Президента СРСР Михайла Горбачова, відставка кабінету міністрів на чолі з Павловим, обрання нового Президента СРСР всенародним голосуванням, підвищення компенсаційних виплат населенню та введення індексації доходів, департизація державних структур, термінове прийняття конституції УРСР на основі декларації про Державний суверенітет України, введення президентської форми правління та вибори президента УРСР всенародним голосуванням негайна розробка та запровадження в республіці антикризової програми. Мітингарі також вирішили створити загальноміський страйковий комітет та встановити перед будинком міської ради прапор з національною символікою.

Запозичивши від європейських шахтарів досвід страйкової боротьби, Регіональна спілка страйкових комітетів Донбасу оголосила про зупинку шахт в разі невиконання вимоги у 2-2,5 раза підвищити заробітну плату. Олександрійські гірники вперше 1 березня 1991 року підтримали масово акцію протесту та вийшли на площу перед приміщенням міського комітету партії (нині ?— будинок міської ради на Європейській площі). Мітинг почався о 10.00 і зібрав сотні працівників шахтарських колективів міста. Голова робітничого комітету М.Чубенко, гірник шахти «Верболозівська», поінформував про те, що практично вимоги шахтарів не виконано, а проблеми із матеріально-технічним забезпеченням, постійне коливання цін на вугілля, низька заробітна плата і нерозв’язані соціальні проблеми, зокрема щодо забезпечення житлом – залишились. Підтримали позицію страйкових комітетів представники шахти «Світлопільської».

Автор критичного матеріалу щодо проведеного гірниками мітингу запевняв, що «дорогі виходять мітинги» і навіть вказував на несанкціонованість мітингу, на його протизаконність. Імовірно, такої ж думки були і представники міської влади, адже точка зору журналіста В.Колесникова, який дописував у офіційне видання та був штатним співробітником газети, мала цілком збігатися із позицією влади. Інакше такої публікації взагалі б не було, з огляду на продовження існування партійної цензури у пресі. Наголошувалась у публікаціях думка про те, що проблеми будуть вирішені, але поступово. Хоча насправді ні ресурсів, ні перспектив вирішення проблем шахтарів Олександрії у влади не було.

Цікавим є текст резолюції мітингу, який передає настрої гірників та саме згаданий баланс з одного боку патріотичних почуттів, бажання позбавитись центральної влади, яка не спроможна була вирішувати важливі життєві проблеми жителів міста, а з іншого – бажання не спрямовувати курс країни у радикальні зміни і очікування поступового трансформування як суспільства, так і економіки.

«Резолюція, прийнята на міському мітингу трудящих шахтарських колективів ВО «Олександріявугілля»

Усвідомлюючи, що в країні за останні роки склалася критична ситуація як в економіці, так і в політиці, шахтарі все ж сподівалися. що уряд країни знайде час впритул зайнятися вирішенням нагромаджених проблем у вугільній промисловості.

Однак, незважаючи на ту вибухонебезпечну обстановку в шахтарських колективах, яка є наслідком падіння престижу професії шахтаря, зниження життєвого рівня гірників, погіршення умов праці, уряди, як союзний, так і республіканський, пішли шляхом подачок і обіцянок, які нас не можуть задовольнити.

Все це, а також відсутність контролю за зростанням цін на життєво необхідні промислові і продовольчі товари в державній торгівлі, розмах у країні спекуляції примусило нас вдатися до крайнього заходу.

Ми протестуємо проти позиції республіканського уряду, яка спрямована на зіткнення шахтарів і робітників інших галузей народного господарства, і закликаємо всіх трудящих не вдаватися до необдуманих дій.

Ми заявляємо, що в чужу кишеню ніхто з нас не заглядає і не намагається цього робити. Ми з повагою ставимося до всіх робітничих професій і особливо до хліборобської праці.

Однак ми вважаємо, що професія шахтаря лишається найбільш небезпечною, що підтверджується високим рівнем травматизму, смертельних випадків на виробництві, рівнем професійних захворювань. І вона повинна оплачуватися у відповідності з тяжкою небезпечною працею.

Виходячи з цього, ми вимагаємо:

1. Союзному і республіканському урядам в найкоротший час вирішити питання про підвищення заробітної плати трудящих вугільної промисловості у 2—2,5 раза.

2. Розв’язати пенсійне питання з урахуванням додатку професій до списку «шкідливі умови праці».

3. Вимагаємо в міської та обласної Рад народних депутатів вжити термінових заходів по виконанню постанови № 608 в частині будівництва житла, об’єктів соціально – культурного і побутового призначення і поліпшення роботи міського автотранспорту для доставки трудящих на роботу і з роботи.

На шостій сесії міської ради О.Скічко зміг стабілізувати роботу влади: депутати затвердили зміни і доповнення до регламенту роботи сесій міської ради, структуру виконавчого комітету та його відділів. Першим заступником голови міськвиконкому затверджено В.Куща, а заступником голови, начальником управління житлово-комунального господарства В.Моцного.

Згодом В.Кущ буде балотуватись на посаду мера. Проте програє виборчу кампанію на зорі 2000-их з ідеєю “народних заводів”, яку так і не зміг довести до більшості городян. Василь Моцний не тільки стане потім мером, але й отримає посаду голови обласної державної адміністрації, буде на міністерських посадах, проте позбавиться свого крісла через потурання злочинним діям місцевих олігархів, які влаштували справжнє полювання на людей у приватизованих лісових угіддях (справа Лозінського)

Тоді ж “стара гвардія” спробувала взяти реванш за страйк і з’явилась публічна спроба натиснути на депутатів М.Чубенка, голову страйкового комітету та В.Сазонова, секретаря територіального комітету профспілки робітників вугільної промисловості, які представляли шахтарські колективи. Прокурор-депутат мав бажання притягнути очільників протестувальників до адміністративної відповідальності за “несанкційований” владою мітинг шахтарів 1 березня перед міськрадою. Це подання проти колег-депутатів вніс депутат і він же прокурор міста М.Корінь. Сміливу заяву зробив В.Сазонов (М.Чубенко на сесії був відсутній), що організатори мітингу добре усвідомлювали незаконність дій, проте змушені були піти на порушення порядку, оскільки відмова від мітингу могла б призвести до відколювання олександрійських гірників від загальношахтарського робітничого руху, була б порушенням шахтарської солідарності. Слід додати, що депутати не ризикнули впливати на депутата карними методами, оскільки, мабуть, розуміли наслідки таких дій.

Кризові явища у забезпеченні продовольством зростали. Влада вдалась до ще більш рішучих кроків у регламентації розподілу споживчих товарів. Виконавчий комітет міської ради ухвалює рішення про те, що 50% товарів по 22 найменуванням, будуть реалізовуватись у 1991 році через трудові колективи. Підприємства, установи та організації ВО “Олександріявугілля” обслуговуватимуть у відділ робітничого постачання, а всі інші будуть мати можливість отримати товари управління торгівлі міськвиконкому, через тодішні універмаги “Ювілейний”, “Жовтневий”, “Будинок взуття”, магазини “3000 дрібниць”, “Спорт.Туризм”. В першому кварталі року обслуговували педагогів, працівників медичних закладів, закладів культури, будівельників, авторемзавод, хлібозавод, водоканал, ЖЕКи.

Віктор Голобородько

(далі буде)

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022214 переглядів

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022243 перегляди

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022340 переглядів

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: