«Олександрійський район: пам’ять століть. Рік дві тисячі шістнадцятий»

10.03.2016 00:00:000 переглядівАвтор: admin
/history/chronology/10459-oleksandrijjskijj-rajjon-pamyat-stolit-rik-dvi-tisyachi-shistnadcyatijj

«Олександрійський район: пам’ять століть. Рік дві тисячі шістнадцятий»

Ми продовжуємо публікацію з книги «Олександрійський район: пам’ять століть. Рік дві тисячі шістнадцятий», упорядниками якої є Віктор Голобородько (краєзнавчі нариси), Ірина Голобородько (методичне і бібліографічне упорядкування), Надія Чуянова (методичне упорядкування, загальне редагування), що незабаром вийде у світ.

Крім тексту окремих нарисів, ми пропонуємо до вашої уваги короткі повідомлення, які у новому виданні будуть мати розширені довідки чи уривки з праць дослідників про відомих земляків і видатні події.

285 років тому (1731 року)
народився військовий діяч, один з сербських офіцерів-колоністів Нової Сербії, мемуарист Симеон Степанович Пишчевич, автор книги “Известия о жизни и происхождении Симеона Степановича Пишчевича”.

Ця книга є рідкісним мемуарним виданням, яке розповідає про подробиці життя Нової Сербії, яка охоплювала більшу частину нинішньої Кіровоградської області та Олександрійського району.

235 років тому (1781 рік) споруджено Предтеченську церкву у селищі Нова Прага Олександрійського району. Відповідно до опису цього храму, він мав типовий для українських церковних споруд вигляд: тридільний трьохглавий храм. Детальний опис храму залишив краєзнавець Василій Нікіфоров, який бачив храм на власні очі і описав його у своїй праці про посад Нову Прагу (нині селище Нова Прага Олександрійського району).

12 липня — 220 років тому (1796 рік) народився  військовий діяч, географ, мандрівник, декабрист, контр-адмірал Володимир Павлович Романов.

Життя і діяльність В.Романова тісно пов’язано з Олександрійським районом та містом Олександрією. У книзі публікується розгорнуте дослідження краєзнавця Надії Жахалової про життя і діяльність видатного земляка, а також уривки з мемуарів Романова, що стосуються його морських подорожей. На фото – сучасний вигляд іспанського міста Кадіс, де побував В. Романов.

195 років тому (1821 рік) видано указ про створення на території Херсонської губернії, в склад якої входили тоді землі нинішнього Олександрійського району, військових поселень. Ця подія мала як позитивні так і негативні наслідки. Чималі кошти на облаштування військових поселень, організація діяльності державних установ, системний розвиток освіти та медичної галузі можна віднести до позитивних. Негатив — це посилення експлуатації селян, муштра та часто-густо безглузда регламентація життя поселян призводили до чималих соціальних, економічних втрат, втручання у життя людей з боку самодержавної влади.

(Продовження наступного тижня)

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022214 переглядів

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022243 перегляди

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022341 перегляд

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: