Літфонтан в Олександрії: троє сучасних дитячих письменників зустрілися з олександрійськими школярами

08.11.2019 00:00:000 переглядівАвтор: admin
/culture/10654-litfontan-v-oleksandriyi-troe-suchasnikh-dityachikh-pismennikiv-zustrilisya-z-oleksandrijjskimi-shkolyarami

Троє українських дитячих письменників – Іван Андрусяк, Сашко Дерманський та Олег Чаклун – відвідали Олександрію першого дня листопада. Усіх трьох авторів поєднало одне видавництво – «Фонтан казок», яке публікує книжки цих відомих дитячих письменників. У день візиту до нашого міста троє письменників відвідали декілька місцевих шкіл та дитячу бібліотеку ім. Ю. Гагаріна. Там вони зустрілися з олександрійськими школярами, поспілкувалися з ними та познайомили зі своїми книжками, які кожен охочий міг придбати та отримати автограф улюбленого автора.

Дитяча бібліотека імені Юрія Гагаріна стала кінцевим пунктом зустрічей письменників із олександрійськими школярами. Зустрітися із Сашком Дерманським завітали місцеві учні 6-7 класів.  Твори цього письменника зараз включені до шкільної програми з української літератури для читання у молодшій та середній школі, тож дітям було цікаво побачити на власні очі автора шкільних книжок. Школярі жваво спілкувалися з письменником та ставили йому безліч запитань, після чого дізнавалися багато цікавого про автора сучасних казок.  42-річний Сашко Дерманський у дитинстві не міг собі навіть уявити, що стане письменником, хоча перші вірші написав ще у шкільні роки. Студентом писав вірші про кохання, а перша книжка для дітей «Володар макуци, або Пригоди вужа Ониська» вийшла у світ у 2004 році. Зараз це вже серія книжок, що складається із трьох частин і багато разів перевидавалася.

Письменник читав школярам уривки зі своїх казок. Найбільше розвеселило дітей, коли автор зачитав уривок із найпопулярнішої своєї книги «Чудове чудовисько». Епізод був дуже кумедний, до того ж написаний зрозумілою для дітей мовою. На сьогодні  вже є три частини повісті «Чудове чудовисько» і кожна користується неабиякою популярністю серед юних читачів. 

Під час зустрічі зі школярами Сашко Дерманський розповідав і про інші не менш цікаві свої книги, такі як «День народження привида», «Танок Чугайстра», «Царство яблукарство» та інші. Цікавим фактом стало те, що у книзі «Казка у пошуках себе» прототипом головної героїні є реальна співачка, яка на сьогодні відома у всьому світі.

Взагалі книжки для дітей Сашка Дерманського поєднують у собі вигадане та реальне, що не може не подобатися юним читачам, адже кожна дитина може знайти у цих книгах щось для себе близьке, і водночас – пофантазувати.


Молодші школярі зустрілися у бібліотеці з іншими дитячими авторами видавництва «Фонтан казок» – Іваном Андрусяком та Олегом Чаклуном. Зустріч була дуже позитивною, адже письменники мають неабияке почуття гумору, весь час жартували та спілкувалися з юними гостями.

Олег Чаклун відомий серед юних читачів своєю серією книг про маленького суперробота Мікробота, який у кожній книжці потрапляє у різні пригоди. Письменник також є автором книжок «Монстри, що живуть у шафах», «Банка варення», «Коротунчик», «Піраміда Синтії». Олег Чаклун – це псевдонім, під яким автор видає дитячі книги. Свої твори для дорослих письменник пише під іншим псевдонімом. Олег Чаклун вважає написання книг для дітей дуже відповідальною та важливою справою.

«Писати для дітей, по-перше,- важливо. Мабуть, набагато важливіше, ніж для дорослих, адже дорослі книжки так не змінюють дорослих, як дитячі книги впливають на дітей. По-друге – це дуже цікаво, бо коли ти вигадуєш казку, то перш за все ти сам цим захоплюєшся», – пояснив Олег Чаклун.

Книги для дітей Олега Чаклуна, де зазвичай головними героями є вигадані персонажі, йдуть у ногу з часом, зазирають у майбутнє. Деякі з них допомагають дітлахам побороти свої страхи. Наприклад, книжка «Монстри, що живуть у шафах» саме про те, що не варто боятися того, чого ніколи не бачив, адже у дітей дуже жива уява і вони часто щось вигадують, а потім самі цього бояться. Але Олег Чаклун не вважає свої дитячі книги повчальними.

«Я намагаюся писати книжки для дітей, щоб їм було цікаво читати, щоб книжка захоплювала, щоб це була якась жива пригода, щоб ці образи жили, щоб вони якось торкалися душі дитини, щоб вона з ними спілкувалася, дружила, щоб це було весело, позитивно. А повчальні книжки, на мою думку, – це нудно», – зазначив Олег Чаклун.


На сьогодні готується до видання п’ята книга письменника про пригоди Мікробота «Мікробот і захоплення Всесвітом», також автор завершує роботу над другою книжкою із серії про пригоди принцеси Синтії «Таємниця Синтії». Зараз він працює над книгою для середнього шкільного віку про те, яким буде наш світ майбутнього – яким він може бути через 200 років, якщо спробувати це спрогнозувати.

Іван Андрусяк, який є не тільки автором багатьох дитячих книг, але й головним редактором видавництва «Фонтан казок», спочатку був відомий як письменник книг для дорослих. Як розповів сам автор, першу книгу поезії він написав ще у першому класі. Тоді свою дебютну книжку автор зробив власноруч – сам її проілюстрував і сам склеїв. Книги для дітей Іван Андрусяк почав писати після народження своєї третьої і наймолодшої дитини Стефи. Першою дитячою книгою, яку сьогодні читають за шкільною програмою, стала «Стефа і її Чакалка».

«Зараз цю книгу включають у шкільні хрестоматії, і я дуже задоволений, тому що цей твір не мучить дітей, він веселий. Чакалка не лякає дітей, вона страшна, але й прекрасна», – розповів про свою книгу автор.

Окрім «Стефи і її Чакалки» Іван Андрусяк  відомий такими дитячими книгами, як «Хто боїться Зайчиків», «М’яке і пухнасте», «Кабан дикий — хвіст великий», «Вісім днів із життя Бурундука». Як і Олег Чаклун, письменник не вважає свої дитячі твори повчальними. Щоб книга зацікавила і чомусь навчила їх, потрібно використовувати дещо інший підхід, вважає автор.

«Кожна книжка, кожні пригоди не можуть бути просто пригодами заради пригод. За цими пригодами все одно має стояти щось дуже важливе, важливі цінності, якими живуть герої, які природні для героїв, які ненав’язливо у грі, у фантастиці передаються дитині і сприймаються нею органічно, стають її рідними цінностями. Не тому, що дитину повчають і кажуть «будь така, будь сяка…», а саме ця ненав’язлива передача цінностей через художній твір – це якраз дуже важливий момент. А традиційні цінності – це любов, повага, добро, тобто те, на чому тримається світ», – пояснив Іван Андрусяк.

Найближчим часом мають вийти три книжки Івана Андрусяка: для середнього шкільного віку «Малявсько-шмакодявська макітра», для молодшого шкільного віку «Морськосвинський детектив», і, як зазначив сам автор, найважливіша з його нових книжок – повість для середнього шкільного віку «Сірка на порох», яка має побачити світ у грудні цього року.


Кожен з цих дитячих письменників упевнений, що книга ніколи не втратить свою актуальність, як би багато нових ґаджетів не з’явилося. Щоб діти любили книжки, батьки не повинні їх примушувати читати, якщо самі не беруть до рук книгу. Будуть читати батьки – читатимуть і їхні діти, запевняють письменники.

Юлія Пастух

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022214 переглядів

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022243 перегляди

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022341 перегляд

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: