2 роки галереї «Vashart»: історія створення, творчі досягнення та плани на майбутнє

01.11.2019 00:00:001 переглядАвтор: admin
/culture/10652-2-roki-galereyi-vashart-istoriya-stvorennya-tvorchi-dosyagnennya-ta-plani-na-majjbutne

В Олександрії, напевне, складно знайти людину, яка б не чула про єдину в місті галерею «Vashart», яка збирає під одним дахом поціновувачів мистецтва різного віку. У приміщенні, де за радянських часів люди з вадами зору виготовляли ґудзики, а зараз розташована галерея, можна зустрітися з відомими українськими та місцевими художниками й митцями, помилуватися їхніми роботами, а також відвідати різноманітні навчальні заняття для дітей та дорослих. 27 жовтня галерея «Vashart» святкувала свій другий день народження відкриттям двох нових виставок художників та урочистим концертом за участі місцевих талантів. Про те, з чого починалася історія місцевої галереї та чим вона живе сьогодні, розкажемо далі.

З чого все починалося

Насправді, галерея «Vashart» розпочала свою роботу ще наприкінці 2015 року.  Засновниця та керівниця галереї Ірина Кваша розповіла, що спочатку взагалі не планувала відкривати галерею – дівчина мріяла про власну студію, адже сама художниця. Ірина повернулася до Олександрії після двадцяти років життя в інших українських містах, після чого захотіла залишитися в рідному місті. Першу виставку своїх картин Ірина Кваша відкрила у кав’ярні на центральній площі. Під час цієї виставки знайшлися поціновувачі творчості молодої художниці, які згодом виділили їй приміщення для студії у центрі міста біля супермаркету «АТБ». Це було перше приміщенням галереї «Vashart». Оскільки воно було великим, тож і місця для картин було достатньо. Так випадково у Ірини й народилася думка заповнити порожні стіни виставкою картин. Але згодом довелося переїхати до іншого приміщення по вулиці Чижевського, 8, де галерея працює й зараз. Як стверджує сама Ірина, цей переїзд був на краще.

«Це дало нам новий поштовх до розвитку, тому що якби ми продовжували просто там бути і робити виставки, то на цьому б усе й закінчилося. Але, завдяки тому, що ми взяли стару будівлю, яка вимагала великих вкладень, вимагала якогось історичного розвитку, з’явився такий новий виток. У 2016 році ми відкрили громадську організацію «Спілка митців Олександрійщини», до нас приєдналося багато художників, творчих людей, просто активістів, і ми все робили разом. Ми організовували ярмарки, щоб зібрати гроші, адже спочатку меценати не дуже відгукувалися, оскільки не знали, хто ми. Але за 4 роки роботи галереї ми це показали, і зараз нас вже знають не тільки за межами міста, а й за межами країни», – розповіла засновниця галереї Ірина Кваша.

Галерея «Vashart» організовує виставки не тільки відомих художників, а й підтримує ініціативи початківців, адже, як стверджує сама керівниця галереї, талановитих митців в Олександрії дуже багато. Просто раніше їм ніде було показати свої творчі напрацювання, тому багато художників-початківців знаходилися в тіні.

«Після відкриття галереї  на вулиці Червоноармійській (нині Братська – авт.) у 2016 році, я запропонувала зробити колективну виставку місцевих художників. На першу з них до нас прийшли 22 митці. Це були не тільки художники, а й різні ремісники, які виготовляли ляльки та інші вироби ручної роботи. Ми тоді все ледве розмістили, оскільки робіт було дуже багато», – згадує керівниця галереї. 

Звичайно, на початку роботи не все було легко і безхмарно. Були і безсонні ночі, і складності у пошуку потрібних людей – художників, меценатів. Але зараз робота галереї стабілізувалася і знайшлося багато людей серед теперішніх і колишніх жителів Олександрії, яким небайдужа доля культурного розвитку міста, і зокрема галереї «Vashart». До дня народження галереї меценати теж зробили гарний подарунок – виділили кошти на теплу підлогу, адже приміщення не нове, довго пустувало і потребує постійного ремонту та вдосконалення. 

«Для мене це теж було величезним показником, адже вже непотрібно навіть просити –  люди самі бачать, що ми робимо, як ми стараємося, як ми розвиваємося і не стоїмо на місці, тому вже самі хочуть допомогти», – зазначила Ірина.


Мистецька школа

Галерея «Vashart» не тільки займається організацією виставок художників, а й проводить різноманітні тренінги, майстер-класи, а цього літа активісти вирішили організувати при галереї мистецький табір для дітей. Він набув великої популярності серед містян, адже влітку більшість гуртків не працює і перед батьками постає питання – чим зайняти своїх дітей, окрім ґаджетів та комп’ютерів, щоб це було ще й корисно та пізнавально. Тож олександрійці приводили своїх дітей до творчого табору. Протягом літа діти займалися творчістю, ходили на екскурсії, зустрічалися з цікавими людьми. Після закриття табору активісти вирішили продовжити творчу течію для юних жителів міста, де б вони могли більш серйозно займатися творчістю у різних напрямках. Так і з’явилася «Школа мистецтв», куди діти можуть приходити і вчитися малювати після уроків.

«У нас і раніше були майстер-класи, заняття по вихідних, також у будні заняття з петриківського розпису з Анною Душиною, але школи у нас не було. Ми вирішили, що спробуємо організувати таку школу, тим більше, що у нас є художники, які можуть викладати, ділитися досвідом, знаннями, у нас є місце для занять. Також ми плануємо у цій школі викладати історію мистецтв для загального розвитку, де діти дізнаватимуться про основні поняття та напрямки мистецтва, вчитимуться відрізняти один напрямок мистецтва від іншого. Зараз у нас вже є молода викладачка, яка вже розмірковує над програмою», – розповіла Ірина Кваша.

Зараз у «Школі мистецтв» вже навчається невеличка група школярів, і її викладачі завжди раді зустрічати нових талановитих учнів, які мріють опанувати мистецтво живопису. 


Унікальний музей

При галереї «Vashart» з моменту її відкриття також працює музей ґудзиків. На сьогодні це перший і єдиний такий музей в Україні, яким зацікавилися навіть київські журналісти. Найбільша його унікальність у тому, що серед експонатів є ґудзики, які виготовляли із мушлів незрячі олександрійці на місцевій фабриці, де зараз знаходиться галерея. Таких ґудзиків не знайдеш на різноманітних барахолках України, вони залишилися тільки у нашому місті. Взагалі колекцію ґудзиків для музею допомагали збирати місцеві жителі, які знаходили у бабусиних скриньках різні старовинні ґудзики, які раніше ніхто не викидав. Серед музейних експонатів у галереї є не тільки ґудзики, а й колекція монет та банкнот. Тут є і перша українська гривня, і купони, і банкноти інших держав. Зараз активісти  планують розширити свій музей і шукають кошти на нові стелажі, щоб показати людям усі експонати, які зараз зберігаються у коробках.

Успішний проєкт та плани на майбутнє

Ще однією діяльністю галереї є написання проєктів. Завдяки одному з великих та успішних проєктів, який було підтримано Українським культурним фондом, олександрійські митці повезли виставку картин в Іспанію.

«Ми подали проєкт, причому досить зухвалий, який назвали «Зірковий шлях у мистецтві починається з «VashArt gallery». У його рамках ми планували зробити дитячий конкурс, тобто знайти юні таланти, потім із ними та професійними художниками намалювати картину. Для дітей, які малюють, це дуже крутий шанс для самореалізації. Вони разом із професійними художниками створюють картини, роблять виставку і за проєктом ми повинні були повезти цю виставку містами України. Ми вже домовилися з п’ятьма галереями у різних містах, але цю виставку побачив в Іспанії мистецтвознавець Сергій Чайка, який теж родом з Олександрії. Він вислав каталог консулам України в Іспанії і нас покликали. Тож ми ніде не встигли показати свої роботи, окрім Олександрії. Довелося скасувати усі виставки, які були заплановані, і поїхати в Іспанію. Взяли з собою трьох дітей, нам виділили машину, повністю оплатили усі витрати, харчування, проживання. Три дні були в дорозі, зупинялися у Німеччині, у Чехії — це була дуже яскрава подія! Особливо для дівчаток, яким по 15 років, у них перша в житті виставка, а вони стали частиною такого великого проєкту!», – поділилася спогадами та враженнями Ірина Кваша.

Зараз активісти чекають розвитку цього проєкту. У планах митців поїхати з виставкою до інших країн, а також показати її в інших містах своєї Батьківщини, адже вони так і не встигли цього зробити.

Також найближчим часом митці галереї «Vashart» мріють організувати персональні виставки картин сорока кропивницьких художників з Національної спілки художників України, які вже приїздили до Олександрії з колективною виставкою.

Юлія Пастух

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022226 переглядів

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022253 перегляди

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022356 переглядів

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: