Казкотерапевт Інна Курило знайомила олександрійську малечу зі своєю книгою про пригоди котика Кексика

25.10.2019 00:00:000 переглядівАвтор: admin
/culture/10651-kazkoterapevt-inna-kurilo-znajjomila-oleksandrijjsku-malechu-zi-svoeyu-knigoyu-pro-prigodi-kotika-keksika

Казкотерапевт Інна Курило знайомила олександрійську малечу зі своєю книгою про пригоди котика Кексика

17 жовтня до Олександрії завітала надзвичайно талановита та позитивна  особистість — письменниця-казкотерапевт Інна Курило. У дитячій бібліотеці ім. Ю. Гагаріна авторка дитячих книг зустрілася із маленькими олександрійцями-дошкільнятами та учнями молодших класів. Саме для цієї вікової категорії і написана серія книжок письменниці про допитливого котика Кексика. З презентацією п’яти книжечок про пригоди свого чотирилапого героя Інна Курило й приїхала до нашого міста. Під час творчих зустрічей олександрійські дітлахи знайомилися з головними героями казки, дивилися мультик про рудого веселого котика, а також могли придбати книжечки, які авторка особисто підписувала своїм юним шанувальникам. 

Інна Курило народилася у Вінниці, але її дитинство та юність пройшли у Львові. Потім жінка переїхала до столиці, виховувала двох доньок, працювала товарознавцем, і аж ніяк не планувала пов’язувати своє життя з письменництвом. Першу книжечку для дітей авторка написала майже у п’ятдесят років після народження другого онука. З того часу і розпочалася її творча діяльність. Інна Курило закінчила курси письменництва та казкотерапії і стала відома в Україні як письменниця-казкотерапевт.

«Я починала писати, спочатку не розуміючи, що займаюся казкотерапією. Якщо коротко, казкотерапія — це виховання дітей за допомогою казки. Це не мораль, не якісь повчання. Ми за допомогою казки розповідаємо нашій дитині історію про якогось іншого хлопчика, дівчинку, чи якусь тваринку. Ми вводимо цього казкового героя в ту проблемну ситуацію, яка є у даної дитини, і за допомогою поведінки тієї тваринки чи якогось іншого хлопчика або дівчинки, ми даємо зрозуміти дитині, як себе поводити, щоб вийти із даної ситуації. Тобто це така трохи терапевтично-психологічна історія. Наприклад, дитина боїться лікувати зубки. За допомогою книжечок з елементами казкотерапії дитина переживає цю ситуацію і розуміє, що лікар — це не страшно, що лікувати зубки дуже добре, що можна поставити якусь гарну срібну пломбочку, а потім прийти до друзів і розповідати, який він молодець, який він сміливий. Або інша ситуація — дитина боїться спати сама. Ми їй розповідаємо, що в цьому немає нічого страшного, що це просто фіранки, просто тіні. Ми, наприклад, вводимо сонну фею, яка навіть підбирає потрібні слова, і малюк потім не боїться, він розуміє, що там нічого страшного немає», – пояснила казкотерапевт Інна Курило. 


Першою книжечкою з елементами казкотерапії, яку письменниця написала близько шести років тому, стала книга про пригоди котика Кексика. Зараз це вже ціла серія книжечок, в яких головний чотирилапий герой поступово дорослішає, потрапляє у різні ситуації і таким чином пізнає світ. Кожна книга про котика Кексика складається із трьох історій, в яких говориться про основи основ. Наприклад, що таке ім’я або що таке сім’я. Усі книги про Кексика мають повчальний характер. Наприклад, в останній книжечці «Кексик та інтернет» котик підріс і зацікавився інтернетом. У книжці йдеться про те, що таке інтернет, як себе поводити у цій мережі, що там теж є правила і треба бути обережним, щоб не заблукати і не набратися вірусів.

«Пригоди котика Кексика — це не просто казка, а казка, яка має інформацію, яка розповідає про наш світ, про правила, про те, як треба жити у дорослому світі. Починаємо ми з народження. Маленький котик Кексик народився в такому самому світі, як живемо ми. Саме цього не вистачало мені в моєму дитинстві – казочок про сучасний світ. Були якісь королі, барони, і для мене це було незрозумілим. Тому, коли народився мій другий онук, мені дуже захотілося розповісти своїм хлопцям про світ, в який вони прийшли  методом казки, щоб було і зрозуміло, і інформативно. Тому котик Кексик народився у такому ж будинку, у такому ж під’їзді, як і наші діти, і так само, як і наші маленькі дітки, він починає пізнавати світ. Він вчиться знайомитися, вчиться товаришувати, вивчає правила, які є в цьому світі. Він починає потихеньку розуміти, що таке подарунки, як себе треба поводити у суспільстві, з друзями», – розповіла про свої книги авторка. 


На сьогодні Інна Курило вже написала п’ять книжечок про котика Кексика. Є у чорновому варіанті ще шість історій про допитливого пухнастика, і зараз письменниця разом із видавництвом розмірковують над тим, щоб об’єднати усі ці історії у більш товщу книжку. Є у творчому здобутку авторки ще одна дитяча книжечка «Скринька добра», яка складається із терапевтичних історії та розмальовок.

Зараз письменниця подорожує містами України, розповідаючи про головних героїв своїх книжок. Найбільше задоволення авторка отримує від спілкування зі своїми маленькими читачами.

«Діти взагалі такі цікаві відповіді дають, коли їх питаєш, наприклад, що таке сім’я, чи що в тебе перше з’являється, коли ти народився. Дехто так цікаво відповідає: «У мене з’являється любов батьків». З ними дуже цікаво спілкуватися, і я сподіваюсь, що їм теж цікаві мої книжечки», – поділилася Інна Курило.

Але авторка пригод про котика Кексика не зупиняється лише на книжках для наймолодших. Вже близько півтора року письменниця більш поглиблено займається письменництвом, тож вирішила написати книгу для дорослих.

«Є в мене роман для більш дорослих. Крім казкотерапії, я також зацікавилася щастям. Казкотерапія взагалі почалася з того, що я захотіла зробити щасливими дітей, а щоб зробити щасливими дітей, заглибилася в щастя і у психологію щастя, так і написала психологічно-соціальний роман для дорослих. Зараз він уже закінчений, повністю вичитаний і ми шукаємо видавництво для його виходу в світ», – розповіла письменниця.


Крім того, у творчій скарбниці Інни Курило є книга ще для однієї категорії читачів — фентезі, що має назву «Обрані». Авторка написала її для дітей підліткового віку. Як розповіла письменниця, книгу потрібно ще доопрацювати, і лише потім вона зможе потрапити в руки своїх майбутніх читачів.

Юлія Пастух.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022221 перегляд

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022250 переглядів

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022351 перегляд

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: