В Олександрії відпрацював перший в місті табір для особливих дітей

12.07.2019 00:00:000 переглядівАвтор: admin
/culture/10633-v-oleksandriyi-vidpracyuvav-pershijj-v-misti-tabir-dlya-osoblivikh-ditejj

В Олександрії відпрацював перший в місті табір для особливих дітей

З 1 по 5 липня при Ставропігійному храмі на честь Різдва Христового, що на мікрорайоні Перемога, провели першу зміну літнього табору «Літо радості». Вже другий рік поспіль священнослужителі храму організовують безкоштовні табори для місцевих дітлахів, але цього літа перша зміна табору була особливою, адже відпочивали тут діти з інвалідністю. Протягом п’яти днів літній табір відвідували дванадцять особливих юних олександрійців з громадського об’єднання інвалідів «Віра».  Для цих дітей час у таборі промайнув непомітно.

Неймовірної краси природа на території храму та насичена програма табору подарували юним олександрійцям з інвалідністю, віком від трьох до п’яти років, незабутній літній відпочинок. Тут діти і навчалися, і спілкувалися, і просто весело проводили час. Організовувався табір з важливою метою.

«Моя мета – розкріпостити дітей, щоб вони увійшли в доросле життя підготовленими, щоб нічого не боялися, і найголовніше, щоб вони знали, що це їхнє особисте життя. Друге питання — це виховати працелюбство. Інколи нашими особливими дітьми батьки так опікуються, що вони у 10-12 років не вміють навіть самостійно одягатися. Тобто, моя мета — підготувати дітей з інвалідністю до дорослого життя», – поділилася голова ГО «Віра» Зоя Беззубова.

Оскільки табір для діток з інвалідністю в Олександрії зробили вперше, програма заходів ретельно підбиралася та редагувалася відповідно до їхніх можливостей. Над розробкою програми працювали священнослужителі та волонтери. Заняття для діток з інвалідністю проводилися в ігровій формі, щоб більше зацікавити юних відпочивальників. Серед людей, які цей тиждень працювали з дітьми — священники та активна місцева молодь.


«У нас молоді священники, у кожного є досвід проведення відпочинку у таборах такого типу, тому разом з дітьми бігаємо, граємося, навіть деколи буває, що і змагаємося з ними. У таборі нам допомагає молодь із молодіжної організації «Ти не один», яку ми створили також безпосередньо тут, при цьому храмі. Це молоді люди, студенти (серед них навіть уже є один семінарист), які також можуть повеселитися з дітьми», – розповів керівник табору «Літо радості», священник Андрій Савельєв. 

У програмі заходів були різноманітні ігри, квести, цікаві майстер-класи, театральні постановки, а також духовні бесіди. Більшість заходів проходили на території храму. Також діти ходили у походи, відвідували місцеві бібліотеки та музеї. Була у програмі табору для особливих дітей і паломницька поїздка до Богоявленського монастиря у селі Диківка. Ця подорож сподобалась юним мандрівникам, адже вони вперше побачили, як живуть справжні монахині.

В особливому таборі «Літо радості», як і у будь-якому іншому таборі, діяли свої правила, щоправда, вони теж були особливими.

«На початку зміни я, як директор цього табору, сказав, що в нас особливий табір, тому у нас немає правил із словом «не», а завжди є слово «завжди» – завжди допомагати своїм батькам, завжди слухати своїх вожатих, завжди бути радісними і завжди бути з Богом», – зазначив керівник табору Андрій Савельєв.

Відпочинок у таборі «Літо радості» залишив найкращі враження в особливих дітей. А найголовніше те, що тут вони не відчували себе не такими, як інші.

«У нашому об’єднанні багато дітей, які страждають на епілепсію. Це діти, які хоч і відвідують масові школи, але не всі уроки, саме з тієї причини, що в них часто трапляються приступи. Я з обережністю брала таких дітей, і вирішила взяти їх з батьками. На моє здивування, за п’ять днів табору у жодного з дітей не було приступів. Я хочу сказати, що програма табору була настільки цікавою, що діти зовсім забули про свої  проблеми зі здоров’ям», – поділилася враженнями голова об’єднання «Віра» Зоя Беззубова. На її думку, велика заслуга належить саме священникам, які весь тиждень працювали з дітьми і знайшли до них правильний підхід.

«Дітям настільки сподобалося у таборі, що після 6 годин, які вони там знаходилися, я їх не могла зібрати і відвезти додому. Вони там були, як вдома. Хочеться подякувати за це церкві і священникам. Я тішуся, що є такі люди, які підтримують нас, інвалідів. Я думаю, що і недільна школа, і всі наші спільні заходи будуть сприяти подальшому розвитку юного покоління і нашій дружбі», – додала Зоя Беззубова.

Друга зміна табору при храмі на честь Різдва Христового запрацює у серпні, але тепер вже для усіх дітей. Священники храму вже міркують про педагогів та інших людей, які працюватимуть у цьому таборі. Оскільки табори храму тісно пов’язані з недільною школою, то, в першу чергу, тут відпочиватимуть її учні, а потім їм зможуть скласти компанію й інші охочі юні олександрійці.

Юлія Пастух




Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022224 перегляди

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022252 перегляди

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022355 переглядів

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: