Громадському об’єднанню «Віра» – 20 років

27.06.2019 00:00:003 переглядаАвтор: admin
/culture/10631-gromadskomu-obednannyu-vira-20-rokiv

Громадському об’єднанню «Віра» - 20 років

Двадцятирічний ювілей відзначило 23 червня громадське об’єднання «Віра», яке налічує близько 400 містян з обмеженими фізичними можливостями. З нагоди свята особливих олександрійців вітали теплими словами, квітами, виступами місцевих талантів та вручали їм грамоти. Попри всі життєві негаразди ці люди з нелегкими долями за двадцять років існування об’єднання змогли стати однією великою дружньою родиною, якої багатьом так не вистачало.

Сьогодні громадське об’єднання інвалідів дитинства, загального захворювання та інвалідів праці «Віра» має власний офіс, де представники об’єднання збираються до десяти разів на місяць. Тут для людей з інвалідністю місцеві колективи проводять творчі концерти, а при офісі працює кухня, де після кожної зустрічі можна смачно пообідати. В офісі ГО «Віра» щороку проводяться обласні чемпіонати з шахів та шашок для людей з обмеженими фізичними можливостями, в яких олександрійці щоразу виборюють нагороди. Для дітей з інвалідністю священики Храму Різдва Христового постійно проводять недільні школи. Є у представників об’єднання також можливість користуватися соціальним таксі, яке вкрай необхідне людям з ураженням опорно-рухового апарату. Але 20 років тому все тільки починалося.

У 1999 році міською владою було вирішено створити організацію для людей саме з обмеженими фізичними можливостями, адже організації людей з вадами зору та слуху в Олександрії на той час вже були. Очільницею новоствореного об’єднання призначили Зою Беззубову, яка тоді працювала у кінотеатрі «Жовтень». Спочатку в об’єднанні було всього 30 людей.


«Це ті місцеві жителі, які збиралися на головній площі міста біля кінотеатру, щоб просто гуляти. Я до них підійшла і перші списки зробила саме з цих людей. А потім якось Руслан Гаврилов (журналіст, автор блогу «Моя Олександрія», пішов з життя восени минулого року – авт.) мені почав говорити: «Зоє Іванівно, а чому ви дітей не берете у свою організацію?» Саме Руслан порушив це питання, і з тих пір ми почали збирати й дітей. На сьогодні із чотирьохсот членів організації у нас сто дітей», – розповіла незмінна голова ГО «Віра» Зоя Беззубова.

На початку заснування об’єднання місцем для зустрічі його представників був кінотеатр «Жовтень», в якому працювала Зоя Беззубова, але після закриття кінотеатру підопічним «Віри» не було де збиратися.

«Я стикнулася з тим, щоб без офісу організація існувати не може. Було дуже важко, ми п’ять разів змінювали офіси, часто це були підвальні приміщення, і в шостий раз я нарешті отримала приміщення у Будинку побуту по Першотравневій, 9. Спочатку це були всього 53 квадратні метри, яких було замало для такої кількості людей. Потім, коли я сказала депутатському корпусу, що ми починаємо будівництво, моє рішення вважали невірним. Але народне будівництво працювало. Дякуючи підтримці місцевих ЗМІ, які намагалися якомога частіше розповідати про наше будівництво, ми почали рости і доросли до 300 квадратних метрів», – поділилася очільниця об’єднання.

Кожен квадратний метр свого приміщення особливі олександрійці збирали по крихтам. Після офісу з’явилася кухня, а після кухні – спортивний комплекс, який на сьогодні потребує добудови та облаштування.


«У наступному році міська влада пообіцяла включити в бюджет будівництво спортивного комплексу, тож чекаємо з нетерпінням. У нас вже є проект 2012 року, треба тільки зробити перерахунки. Якщо цей спортивний комплекс запрацює, туди можна буде прийти зробити зарядку, відвідати сауну, яка дуже корисна для людей з ураженням опорно-рухового апарату, потренуватися у тренажерному залі – тобто там буде все необхідне для людей з обмеженими фізичними можливостями. А ще там запланована зала на 100 осіб, куди можна буде запрошувати артистів і вмістити більше глядачів. Також дуже хочеться, щоб у цьому спорткомплексі працював медичний працівник саме по роботі з інвалідами», – додала Зоя Беззубова.

Очільниця ГО «Віра» розповіла, що у їхньому об’єднанні намагаються щороку робити якісь позитивні нововведення. Так, у цьому році вперше в Олександрії для дітей з інвалідністю організували п’ятиденний табір при Храмі Різдва Христового, який розпочне роботу з 1 липня. 

У майбутньому голова ГО «Віра» також хоче допомагати своїм підопічним знаходити і родинне щастя.


«Моя мрія – зробити сімейний клуб, щоб наші люди одружувалися, адже родина – це основа всього. У нас багато самотніх, а мені б дуже хотілося, щоб вони знайшли собі пару. Хочеться, щоб у кожного інваліда, як і в звичайних людей, було щасливе особисте життя», – поділилася мріями голова об’єднання Зоя Беззубова.

В об’єднанні «Віра» діє невід’ємне правило – допомагати один одному, адже разом набагато легше долати негаразди та здійснювати заповітні мрії. 

Юлія Пастух

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022214 переглядів

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022243 перегляди

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022340 переглядів

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: