Леся Вороніна та Сергій Пантюк в Олександрії: зустріч із дитячими письменниками сучасності

26.04.2019 00:00:004 переглядаАвтор: admin
/culture/10618-lesya-voronina-ta-sergijj-pantyuk-v-oleksandriyi-zustrich-iz-dityachimi-pismennikami-suchasnosti

Олександрійські школярі із шести навчальних закладів міста зустрілися з відомими дитячими письменниками України. 17 квітня до бібліотеки для дітей ім. Ю.?Гагаріна завітали двоє столичних авторів дитячих книг?—??Леся Вороніна та Сергій Пантюк. Твори цих сучасних письменників зараз вивчають за шкільною програмою. Тож школярам Олександрії було цікаво особисто познайомитися з творцями знайомих книг, тим паче, така нагода випала у рідному місті.

Сергій Пантюк у дитячій бібліотеці зустрівся з учнями початкових класів місцевих шкіл. Саме для такої вікової категорії, за словами автора, написані його перші три книги для дітей, які він презентував під час зустрічі в Олександрії. Взагалі Сергій Пантюк пише вірші і прозу у різних жанрах. У його творчому здобутку є книги і для дітей, і для дорослих, та письменник зізнався, що для маленьких читачів йому подобається писати більше.


Перша книга, з якою Сергій Пантюк познайомив юних гостей, була «Неслухняники». Ця поетична збірка складається з віршів, скоромовок, лічилок та ігор. Книга на сьогодні перекладена більш ніж п’ятьма мовами. Окремі твори з цієї книги вже третій рік вивчаються за шкільною програмою. «Неслухняники» стали першою книгою, яку Сергій Пантюк написав для дітей, а надихнув автора його середній син, який у дитинстві вигадував уявних друзів, різні цікаві історії та робив найбільше шкоди. У знайомстві з кумедними героями «Неслухняників» автору допомагали працівники дитячої бібліотеки. Вони перевтілювалися у головних персонажів та гралися з дітлахами, чим неабияк їх розвеселили.

Друга книжка Сергія Пантюка?—??це науково-фантастична повість «Вінчі й Едісон». Ця книга про те, як хлопчик з майбутнього через свою збитошність потрапляє у доісторичні часи, привозить звідти яєчко, з якого дорогою вилазить динозавриня, і далі в них починаються різні цікаві пригоди.

Третьою книгою, яку презентував Сергій Пантюк, стала повість-казка «Тимко і ґелґотунчик Шкода». Це історія дружби київського хлопчика Тимка, який вперше потрапив у село, та кумедного розбишакуватого гусеняти. «Це така книжка, яка вчить дітей любити все?—??природу, людей, тварин»,?—??розповів Сергій Пантюк.

У цьому році дитячий письменник планує видати ще дві свої книжки, і таким чином автор зможе охопити весь віковий діапазон юних читачів?—??від дошкільнят до старшокласників. Для малят вийде книга «Абетка маленького грибника». «З її допомогою діти одночасно вивчатимуть літери і гриби, щоб у майбутньому не назбирати якихось поганок. Я, як запеклий грибник, який з дитинства збирає гриби, знаю, що це таке. Ця книжечка буде у вигляді розмальовки, тобто діти будуть читати вірші, розмальовувати ліс, гриб, плюс це все пізнавати»,?—??поділився Сергій Пантюк.


Над сюжетом повісті для більш старшої дитячої аудиторії «Швидше не буває» автор дуже довго працював, тому вважає її унікальною. «Це така небезпечна повість, тому що кожна дитина мріє, як правило, про щось неймовірне, і завжди шукає для цього найлегших шляхів. Діти ще не вміють задумуватись, що шлях до всього є складний. Але стається так, що одній дитині таланить, адже в її житті з’являється чарівник і каже: «Будь ласка, все, що ти захочеш і будеш робити, у тебе виходитиме». Що з цього потім виходить, які починаються небезпеки, страхи, які стаються пригоди, можна прочитати в цій книзі. Тобто ця повість про те, що дитина, ледь почавши дорослішати, повинна розуміти, що насправді вона живе у сильному, жорстокому світі. Тож їй треба навчитися у ньому жити, і не сподіватися на диво, бо буде біда»,?—??проанонсував свою нову книгу Сергій Пантюк.

Зустріч з Сергієм Пантюком була надзвичайно цікавою. Автор весь час спілкувався з малечею, вони разом гралися, римували та вчили скоромовки, тому діти ні хвилини не нудьгували.

Авторка 25 книжок для дітей Леся Вороніна зустрілася з місцевими школярами 6–7 класів. Письменниця розповіла, що свої книги пише про те, що було їй самій цікаво у віці 7–12 років. Серед творів відомої авторки є маленькі книжечки, а є і чималі. «Це неймовірні пригоди, фантастичні історії, дивовижні зустрічі і відкриття. Завжди хочеться, щоб читачеві було важливо дізнатися, що ж далі, яка інтрига, чим усе закінчиться, а заодно я закладаю у свої книжки багато секретів, які треба розгадувати. Потім читач шукає відповіді у різних книжках, довідниках, в Інтернеті, і тоді розуміє, що насправді я туди сховала»,?—??розповіла про свою творчість Леся Вороніна.


Письменниця є авторкою таких відомих дитячих книжок, як «Суперагент 000», «Пригоди голубого папуги», «Планета Смугастих Равликів», «Таємне товариство боягузів». Останню повість вивчають у школах за програмою. Саме з одним з головних героїв «Таємного товариства боягузів» Синьомордом за участю бібліотекарів познайомилися юні олександрійці під час зустрічі з письменницею. Також авторка розповіла про те, як з’явилася серія «таємних товариств»:

«Ця повість почалася з першої книжки «Таємне товариство боягузів». Потім мене дуже просили написати продовження. Були дивовижні зустрічі з читачами, які казали, що вони самі придумають продовження. І я дописала «Таємне товариство брехунів». І коли ці дві частини отримали премію «Книжка року ВВС», до мене знову звернулися з проханням продовжити цікаві історії. І так виникло ще дві частини. Якщо ви помітили, коли називати перші літери назви книжки, то виходить «ТТБ»?—??«ТТБ1», «ТТБ2», «ТТБ3» і т.?д. Коли люди підходять до стенда, де продаються книжки, так і питають: «У вас є нове «ТТБ»?» І тепер кожна моя частина цієї фантастичної серії називається «Таємне товариство боягузів», «Таємне товариство близнюків», «Таємне товариство ботанів», «Таємне товариство брехунів». Нині на моїх читачів на форумі видавців чекає п’ята частина мого серіалу, і сподіваюся, на цьому я його закінчу. Обіцяю, що на фанів таємних товариств там чекають дуже великі несподіванки. Також мені нещодавно зробили цікаву пропозицію?—??зробити анімаційний фільм за цим серіалом, і, можливо, колись вона втілиться в життя».

З презентацією п’ятою частини «Таємного товариства» письменниця також планує їздити містами України, і, можливо, знову завітає до Олександрії.

У кінці зустрічей із Лесею Вороніною та Сергієм Пантюком школярі могли придбати книги, які їх найбільше зацікавили, а також отримати автограф від улюбленого автора та сфотографуватися з ним на згадку.


Книги цих письменників є і у міській бібліотеці для дітей ім. Ю.?Гагаріна. Усі охочі можуть ознайомитися з книжками, записавшись до бібліотеки.

Юлія Пастух

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022221 перегляд

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022252 перегляди

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022354 перегляди

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: