Олександрія та Приютівська громада долучились до Всеукраїнського уроку медіаграмотності

11.03.2019 00:00:000 переглядівАвтор: admin
/culture/10611-oleksandriya-ta-priyutivska-gromada-doluchilis-do-vseukrayinskogo-uroku-mediagramotnosti

Олександрія та Приютівська громада долучились до Всеукраїнського уроку медіаграмотності

В Олександрії до Всеукраїнського уроку медіаграмотності 1 березня «Не вірр-перевірр» долучились представники міста Олександрії, Олександрійського району та студенти Олександрійського коледжу культури і мистецтв. Ініціативу проведення всеукраїнського одночасного заняття з пошуку фактів підтримали в Олександрії та Олександрійському районі місцеві бібліотекарі, активісти громадського сектору і журналісти.

Про мотиви підтримки ініціативи розповіла Надія Чуянова, директор Олександрійської районної централізованої бібліотечної системи: «Я людина, яка працює з інформацією кожного дня, тому мені може дещо легше. А от людям, які з цим не стикаються щодня, тим потрібно давати інформацію, як знайти дійсно правдиву. Якщо в мене виникають сумніви, то я перевіряю декілька джерел інформації, і здоровий глузд треба, мабуть, включати».

Заняття розпочалось із включення з міста Києва та продовжилось спілкуванням з місцевою аудиторією, якій запропонували практичні поради та інструменти для того, щоб відрізнити факти від фейків, а інформування – від пропаганди і маніпуляцій.

Вся тематика була побудована на прикладах вигаданої країни, в якій відбувається виборчий процес із «політиками». Моделювання виборчої кампанії та засоби протидії фейкам і дезінформації пропонувалось на простих прикладах із узагальненнями та важливою теоретичною інформацією.

Віктор Голобородько, журналіст, координатор «Не вірр-перевірр» в Олександрії

Дезінформація і пропаганда користуються дуже різноманітними методами, але є один дуже простий спосіб – це критичне мислення. Треба мислити критично, тобто співставляти факти, не довіряти емоціям, завжди ухвалювати розумні, такі спокійні рішення. Саме цим і відрізняється Західний світ від України, в тому, що там не завжди довіряють емоціям і багато довіряють фактам.

У Приютівській громаді урок медіаграмотності провели у Березівській та Протопопівській бібліотеках-філіях Протопопівського старостинського округу Приютівської ОТГ.

 «Під час заняття координатори Анжела Зіненко та Ніна Лазаренко разом з групою вчилися відокремлювати факти від суджень, працювали над тим, як виявити та перевірити фейки у соціальних мережах та фото фейки, виявляли маніпуляції серед медіа ресурсів. Учасники були активними та креативними. Придумали гарні, неординарні гасла своїм кандидатам. Закінчили захід вправою «Мікрофон», де кожен бажаючий висловив свою думку, що йому сподобалося, що можливо було змінити чи додати», – розповіла Анжела Зіненко.




Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022226 переглядів

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022253 перегляди

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022356 переглядів

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: