Водохреща на Войнівському водосховищі: очищення тіла і душі

25.01.2019 00:00:005 переглядівАвтор: admin
/culture/10606-vodokhreshha-na-vojjnivskomu-vodoskhovishhi-ochishhennya-tila-i-dushi

Ми на одному з тих, яке користується неодмінною популярністю – на Войнівському водосховищі. Тут, напередодні свята, на березі, вирізали велику ополонку. Льодовий хрест стоїть на віддалі. Таємничості додає ніч, що окутала найбільше плесо Олександрії. Маленька Наталія вперше прийшла долучитись до таїнства Водохресної ночі. «Я ще не була. Із мамою і папою прийшла і своєю сестрою», – говорить дівчинка.

Малій олександрійці свято подобається за яскравість кольорів і незвичність атмосфери. Дорослі ж очікують від водохреща не тільки вражень. Олександрійка Валентина очікує від свята очищення: «В першу чергу очищення. Можливо ми, кожен з нас, з року в рік запрограмував себе на таке очищення і цю традицію треба підтримувати».

Дарія Ратушняк, очільник Березівського сільського будинку культури відзначає свято все життя разом із громадою: «Я все життя святкую це свято. У нас є храм у Березівці святого Йосипа Обручника, де освячуємо воду, проводимо службу. А уже безпосередньо тут, нас запрошують другий рік. І ми з концертною програмою із задоволенням даруємо свої пісні глядачеві».

Водохресної ночі для жителів Олександрії та Олександрійського району створювали святковий настрій творчі колективи району. Перед урочистим богослужінням на Войнівському водосховищі організовано та проведено районне театралізоване святочне дійство «На Йордан, на Водосвяття до нас завітайте!». У ньому взяли участь аматорські вокальні колективи Цукрозаводського Будинку культури «Надія» та Березівського сільського Будинку культури «Березівчанка», солістки Олександрійського коледжу культури і мистецтв Наталія Півняк та Юлія Черненко і солістка Войнівського сільського Будинку культури Тетяна Гуртова. Ведучою святочного дійства була Дарія Ратушняк, директор Березівського сільського Будинку культури, якій допомагав Дмитро Кучеров, директор Войнівського сільського Будинку культури. Музичний супровід здійснював Володимир Корнієнко. Автором сценарію є Тетяна Шоколова, художній керівник Олександрійського районного будинку культури.

Очільник Приютівської об’єднаної громади Андрій Коломійцев, який теж із колегами долучився до свята, сподівається, що всі учасники святочного дійства отримають заряд енергії на весь наступний рік саме тут і саме зараз. «Я хотів би подякувати організаторам за підтримку таких гарних традицій, які збирають таку велику кількість людей», – зазначив А. Коломійцев. 

В одній із локацій – вогнище, біля якого можуть грітися всі охочі. Тут відігріваються не тільки руки і ноги, до яких поступово підбирається прохолодна погода. За давнім повір’ям, саме хрещенське вогнище як і вода у ці дні є очисною, такою, що зцілює душу людини.

Добігли кінця останні секунди після півночі. Туман спускається ближче, немов випробовує всіх на міцність. Стає прохолодніше, всі гуртуються. Єпископ Марк починає водосвятний молебень та освячення Войнівського водосховища. Опісля, він звертається із душевною промовою до громади і закликає до виконання у щоденному житті вічних Божих заповідей, звертає увагу на те, що попереду у кожного знає є чимало незвершених справ, які ми можемо осягнути на радість місту, краю, країні, якщо будемо любити ближніх та виявляти кращі сторони людської душі.

Після освячення води, чимало олександрійців вирішило зануритися у водохресну купіль. До неї варто готуватись не тільки фізично, але й духовно. Вона зміцнює сили людини і за спостереженням багатьох, дає наснагу на хороші вчинки і справи. Звісно, якщо в це зміцнення вірить сама людина і обирає саме такий шлях.

Текст і фото Віктор Голобородько


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022221 перегляд

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022252 перегляди

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022354 перегляди

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: