Олександрійський майстер різьби по дереву представляв свої роботи в Данії

23.11.2018 00:00:005 переглядівАвтор: admin
/culture/10598-oleksandrijjskijj-majjster-rizbi-po-derevu-predstavlyav-svoyi-roboti-v-daniyi

Вже понад 30 років олександрійський різьбяр Дмитро Кудря виготовляє різноманітні сувеніри та іграшки з деревини, а також передає свої вміння дітям, викладаючи у гуртку художнього різьблення при Центрі дитячої та юнацької творчості імені Олександра Шакала. Унікальні роботи майстра з Олександрії  зацікавили і представників української діаспори в Данії. 

Народні музичні інструменти, сувеніри та іграшки з дерева, створені олександрійським майстром Дмитром Кудрею, побачили далеку Данію. Олександрієць представляв свої роботи на святі, присвяченому Дню української культури, яке проводили у місті Рандерс. Взяти участь у святкуванні Дмитра Кудрю запросили співвітчизники з Данії.

«Це було якраз на мій день народження, 20 липня. Я тоді перебував на фестивалі в Туреччині. Мені надійшло СМС-повідомлення від Олесі Рихальської, директора української школи «Ластівка» у Копенгагені. Вона запитала, чи можу я приїхати до них на День української культури в місто Рандерс, щоб показати своє мистецтво, свої роботи та провести майстер-клас з дітками і показовий майстер-клас», – поділився Дмитро Кудря.


Українці в Данії вирішили запровадити День української культури, щоб об’єднатися, адже всі вони живуть в різних містах цієї далекої країни. Також це свято допоможе їм зберегти культуру Батьківщини навіть на чужій землі. На святі до Дня української культури в Данії Дмитро Кудря єдиний представляв Кіровоградщину. Загалом цього дня у Райдерсі свою творчість демонстрували народні майстри з чотирьох міст України. 

«Їхали з нами ще фольклорний жіночий ансамбль «Дивина» – чотири дівчинки, які дуже гарно співають українські пісні. Також їхали ще два майстра: ткаля з Богуслава Валентина Ткач і гончар із Києва Іван Бобков», – розповів різьбяр.

Подивитися на роботи народних умільців зібралася велика кількість глядачів, серед яких були як українці, так і корінні жителі Данії. Свято тривало недовго, але програма була досить насиченою.

«Захід взагалі був один день, з 12-ї до 18-ї години. Перші дві години проходила урочиста частина – відкриття заходу, на якому був присутній і посол України в Данії, і мер міста Рандерс, де відбувалося свято. Спочатку ми розставили свої роботи. Взагалі організатори розраховували, що буде приблизно 500 гостей, а прийшло понад тисячу. Усі були святково одягнені, в наших традиційних вбраннях, у вишиванках. Співали, танцювали, пригощали. Люди, які проводили це свято, дуже організовані, дружні. Вони приготували дуже багато традиційних страв: вареники наші, різна випічка і навіть борщ», – поділився враженнями наш земляк.

Під час візиту до Данії олександрієць Дмитро Кудря не тільки демонстрував вже готові роботи, а й проводив для місцевих жителів цікаві майстер-класи.

Екологічно чисті дерев’яні коники, машинки  та брязкальця, виготовлені олександрійським майстром, одразу зацікавили данських дітей та їхніх батьків. Дмитро Кудря задоволений, що тепер багато його іграшок радуватимуть тамтешню малечу.

«Коли я виставив свої іграшки, то одразу ж почали підходити батьки. А бачили б ви очі дітей, які вперше побачили такі іграшки. Адже це натуральне дерево, нічим не фарбоване, приємно пахне. Дітки беруть їх в руки і в них горять очі! Дуже популярними там були мої шумові традиційні інструменти (деркачі, тріскачки різні), а також іграшки – коники, півники.  Я також свої роботи залишив людям, в яких ми жили і які нас пригощали. Це дуже чудова сім’я: він – прибалт, вона – з Житомира, і в них двоє прекрасних діток», – розповів різьбяр.

Під час подорожі до Данії олександрієць Дмитро Кудря встиг побачити і красу тамтешніх місць. Він відвідав старе місто, побачив море, а також завітав до Ботанічного саду та зоопарку. Але, найголовніше, запевняє майстер, це оцінка його роботи данцями, за що він їм безмежно вдячний, і сподівається ще не раз відвідати цих гостинних людей.

Юлія Пастух


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022228 переглядів

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022257 переглядів

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022363 перегляди

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: