Гарбуз-фест: 2.0. Зустріч у об’єднаній громаді

05.10.2018 00:00:003 переглядаАвтор: admin
/culture/10589-garbuz-fest-20-zustrich-u-obednanijj-gromadi

Господиню найбільшого гарбуза, найвправніших у гарбузових перегонах та найталановитіших у мистецтві вітали на Гарбуз-фесті у селі Протопопівка 29 вересня.

 Звідки фест

Гарбуз-фест – унікальний місцевий етно-фестиваль, що започатковано і згенеровано як мистецько-розважальний проект у Олександрійському районі. Ідея була проста – знайти символ, що об’єднує, гуртує своєю народністю та зрозумілістю кожному жителю краю. Минулого року фест відбувся зусиллями колективів всієї Олександрійщини і завдяки підтримці творчих колективів району. Вільний майданчик біля приміщення ради перетворився минулого року на великий концертний обшир, де зустрілися майстри співу, танцю, народні умільці та найсильніші чоловіки і дівчата краю. Успіх першого Гарбуз-фесту цього року намагались розвивати вже у об’єднаній громаді і на територій одного з найбільших населених пунктів ОТГ- селі Протопопівка.

Протопівський селищний голова Андрій Коломійцев: «Я думаю, що ми цього року ще краще підготувались до фестивалю, до цього свята, бо запропонували об’єднати Гарбуз-фест і День села у Протопопівці. В цьому році – це другий вже фестиваль і ми його проводимо вперше у новій, об’єднаній громаді… Щодо змін, які відбулись за цей час, то думаю, що це – нова якість доріг, які ми ремонтуємо і будемо далі працювати у цьому напрямку. У нас в громаді, саме у Протопопівці, споруджується нова сільська амбулаторія. І не виключено, що це буде найперша сільська амбулаторія, яка буде побудована в Україні за ініціативи Президента. Після цього ми отримаєм більш якісне медичне обслуговування. Лікар отримає житло. Громада отримає поштовх до розвитку, надання нових послуг на якісному рівні».

Але повернемось від економіки та перспектив до сьогоднішнього дня громади та незвичайного фесту.

 Центр культури у громаді

Вперше, саме цього року, фестиваль долучила до своїх традиційних заходів Приютівська об’єднана територіальна громада. Свято об’єднали із Днем села і провели біля історичного місця громади – місцевого клубу, збудованого на межі століть і за часів олександрійського земства. Незвична для радянських споруд архітектура – високі вікна у стилі модерн і відкритий глибокий простір вирізняє серед інших схожих споруд. Нещодавно у клубі провели реконструкцію і додали куточок для занять спортом. Є тут і можливість готувати цікаві заходи місцевим аматорам. Працює місцева бібліотека.

Культурний рух у селі став активнішим і люди з задоволенням повертають із сховок інструменти, згадують забуті рядки народних пісень. Без участі у культурному житті, складно відчувати себе частиною більшого життя, відділяти себе на мить від буденних, поточних справ, що засмоктують у рутину. Тож фестиваль став частиною відродження села, поштовхом, сподіваємось для того, щоб звернули увагу на колоритне сьогодення і цікаве минуле краю.

 Колоритна громада

Протопопівці мають ким і чим гордитись у минулому. У них є чимало того, що дарує сподівання на розвиток у дні сьогоднішньому. Є багато людей, що розвивають фермерський рух, активно беруть участь у створенні малих комерційних підприємств.

А ще – це дуже цікавий населений пункт центрально-українського регіону із глибокою, давньою історією, яка сягає часів створення перших козацьких, гетьманських населених пунктів. Тож козацький дух, сила і витривалість, краса і гордість – прикмета сельчан. А ще тут панує виважене і врівноважене ставлення до людей різних поглядів і національностей. Це помітно хоча б тим, що немає і натяку на ворожнечу між різними людьми, у яких різниться колір шкіри і відрізняється вимова. Зовнішні ознаки людини не настільки важливі для сельчан, що змалечку знають нелегку хліборобську працю, а також знають скільки коштує зусиль виростити на своєму городі смачний овоч. Праця і спілкування єднає людей швидше, як і спільні справи, в тому числі у культурному розвитку.

Протопопівка – рідна домівка для українців і німецьких родин, людей, а також тих, хто асоціює себе з корейською нацією чи болгарським народом, вірменською культурою і звичаями інших націй і народів. Власне це і додає колориту місцевій громаді, дає можливість відчути себе не замкненим у власному просторі, а побачити світ через точку зору різних людей, збагатити себе надбаннями різних націй та культур.

Яскравий приклад – творчі напрацювання, зіткані із кольорового намиста хореографічного мистецтва різних націй і народів від місцевого колективу «Вікторія», що презентував свою творчість всім учасникам фесту.

 Хто дарував спілкування із мистецтвом

Часто-густо у журналістському темпі життя не встигаєш чи не маєш змоги перелічити всіх, хто став на сцену, хто віддавав частинку свої творчої душі глядачам. Але цього разу чималий обсяг публікації таку змогу дає. І ми нею скористаємось. Серед сольних виступів сельчан – Ганна Лотарь, Раїса Афанасьєва, Тамара Капелюшна, Сергій Орендаренко, Іван Лебідь. А ще – талановиті місцеві вокальні і танцювальні колективи – ансамбль Протопопівського СБК «Криниченька», ансамбль «Березівчанка» Березівського СБК, ансамбль Цукрозаводського будинку культури «Надія», хореографічний колектив «Ніка» Протопопівського СБК.

До цієї когорти талановитих жителів громади долучилась і Віта Єрьоміна – соліст Олександрійського районного будинку культури.

Гості із інших громад ОТГ також приїхали вітати сельчан із святом і показати своє вміння у культурно-мистецькому напрямку: вокальний ансамбль «Берегиня» Войнівського СБК та народний аматорський фольклорний колектив «Калина», де керівник – Сергій Калашнік. І звісно окраса культурного життя району- новопразький колектив «Петриківські козаки» – керівник Олександр Калашнік.

Окремо варто сказати про численний «десант» студентів Олександрійського коледжу культури і мистецтв, що стали окрасою мистецького дійства фесту. Перелічимо учасників, адже вони демонстрували свій талант усім глядачам: Влада Чернова, Валерія Піскун, Маргарита Скидан, Юлія Черненко, Ангеліна Іліка, Анна Карабовська. І звісно хоча б словом варто згадати ініціатора численних ідей та творчих рішень «кулька» – керівника коледжу культури і мистецтв Івана Баранова, що також був разом із студентами на святі.

 Діти, гарбузи і дорослі

А ще тут, у Протопопівці, на Гарбуз-фесті було багато дітей. Вони були скрізь: на гарбузах і біля них, гралися і бігали навколо батьків, зачаровано дивились на виступи своїх малих «колег» на імпровізованій сцені фесту. А це і є ознака здорового життя села – дитячий сміх на вулиці, батьки, які піклуються про своїх малих.

Приємні сюрпризи та нагороди отримували того дня жителі села, які заледве стали на ноги, серед яких і наймолодший – Даніїл Михайлов. Але разом із тим є і ті сельчани, що відзначали своє золоте весілля – подружжя Григорія та Людмили Скрипник чи смарагдове– подружжя Галини та Віктора Кухарів.

Наймолодшою шлюбною парою, що продовжує козацькі традиції Протопопівки є подружжя Оксани та Сергія Чередніченків.

Згадали і нагородили обдарованих дітей, серед яких і малі школярики і вже юнаки та дівчата, що незабаром підуть у доросле життя: Павло Лебідь, Іван Лебідь, Сергій Арендаренко – лауреати всеукраїнських, обласних та районних вокальних конкурсів. Ярославу Токарєву згадали як– переможницю математичних  олімпіад. А також того дня пролунало прізвище Мирослави Пономаренко – президента шкільного парламенту. Дівчина заповзята і активна у громадському житті.

 Головний гарбуз фесту

Але як можна розповідати про фестиваль із назвою «Гарбуз-фест» і без того, щоб не назвати переможця. Такого найбільшого гарбуза і знайшло журі серед безлічі пропозицій. Ним став овоч, що виростила на приватному городі місцева господиня з села Протопопівки Наталя Пластунова. Конкурентів цьому гарбузу не було – він заважив 27 кілограмів 100 грам.

Велетенський гарбуз виростили без використання синтетичних, хімічних добрив. Сорт гарбуза називається незвично – «Джамбо-банан». Господиня говорить, що цього року урожай гарбузів видався на славу і у неї на городі ще залишилось декілька більших екземплярів, проте на фестиваль приїхав зважуватись саме цей. Для того, щоб гарбузи з’явились на світ саме такими, треба знати певні секрети.

Наталя Пластунова: «Треба полити, посапати вчасно. А ще я люблю з ними як би говорити, спілкуватись із зеленим світом, із рослинами. Я люблю працювати на своєму городі, може саме тому і в мене такий зелений він і такі гарні рослини ростуть».

А ще був конкурс «гарбузиня-господиня». І смачнющі страви саме з гарбузів пропонували господарки та кращі кулінари громади. Але переможців журі все ж визначило, бо так треба- відзначити тих, хто цього разу доклав найбільше зусиль та вміння. Найкращою солоною стравою стала запечена каша в гарбузі протопопівських господинь. Смачнюща солодка страва запропонована була від головківської команди – цукерки «Гарбуз в шоколаді». До речі дуже гарна, стильна композиція головківців вразила багатьох красою і насиченістю кольорів і наявністю яскравих гарбузових фарб разом із романтичним настроєм.

 Найсильніші люди, гарбузові перегони і скульптури із диво-овочу

Гарбуз-фест скликав найсильніших чоловіків та звісно найспритніших хлопців. Першими звісно є представники відомого не тільки в Олександрійщині, але й в Україні громадської організації «Сильна Олександрійщина». І Олексій Чиж із своєю командою як завжди демонстрував вправність і показав «коронну» вправу – згинання цвяхів голими руками.

Щодо гарбузових перегонів, то вони виявились дійсно цікавою розвагою і трохи скинули прохолодність із дійсно замряченого неба над Протопопівкою того дня, переможцями ж у створенні гарбузових скульптур стали представники Олександрійського районного територіального центру. На другому місці – команда з Протопопівки, а на третьому – Костянтинівська громада.

Залишається тільки додати, що будемо тепер очікувати новий Гарбуз-фест-2019. От тільки де він відбудеться,потримаємо поки що у секреті.


Віктор Голобородько


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022214 переглядів

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022243 перегляди

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022340 переглядів

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: